Медия без
политическа реклама

TikTok мести данни на американци на сървъри в САЩ

Шефът на социалната мрежа отрече твърдението, че платформата работи за Китай

23 Март 2023
БГНЕС
Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чю се яви пред Конгреса на САЩ на изслушване.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чю се яви пред Конгреса на САЩ на изслушване заради предполагаемите връзки на приложението с Китай и потенциалните рискове за националната сигурност. Администрацията на Джо Байдън заплаши да забрани TikTok в САЩ, освен ако китайските собственици на приложението не се съгласят да отделят своя дял от социалната  платформа. Много държави вече забраниха приложението на правителствени устройства. 

Опасенията са, че китайското правителство може да окаже натиск върху компанията майка на TikTok ByteDance да предостави достъп до потребителските данни на TikTok в САЩ. Страховете не са относно техническите възможности на TikTok да следи потребителите, а относно възможността Пекин да упражнява влияние върху TikTok, колкото и непряко да е. TikTok твърди, че ByteDance е основана от китайски граждани, но собствеността на компанията не е изцяло концентрирана в Китай. 60% от компанията е собственост на глобални инвеститори, 20% на служители на компанията и 20% на китайския основател. САЩ обаче се опасяват, че поради законите на Китай, които изискват хората и организациите в страната да помагат на държавното разузнаване, дори миноритарен дял може да даде на китайското правителство възможност да окаже влияние върху ByteDance и TikTok.

По време на изслушването Шоу Чю заяви, че приложението се ангажира да бъде прозрачно. ''Не вярвам, че това, което събираме като инфомация, е повече от другите играчи в индустрията'', твърди той. Главният изпълнителен директор на TikTok постави акцент върху сингапурските си корени - TikTok се управлява от сингапурец, базиран в Сингапур, и не е обвързан с китайското правителство. За да отговори на опасенията на законодателите на САЩ за националната сигурност, Чю разказа за Project Texas – опит за преместване на всички  данни на американци на местни сървъри. Той каза, че компанията ще изтрие всички потребителски данни, които са архивирани на сървъри извън САЩ.

През 2020 г. The Washington Post успява да погледне ''в кухнята'' на TikTok. Заключението тогава е, че приложението не събира повече данни от която и да е от познатите ни социални мрежи. Но дори ако TikTok събира приблизително същото количество информация като Facebook или Twitter, това все пак са доста данни, включително информация за видеоклиповете, които се гледат, коментарите, които се пишат, личните съобщения, които потребителите си разменят, и ако е дадено съгласие за подобна настойка - геолокация и списъци с контакти.

Законодателите също така се фокусираха върху това как се пази психичното здраве на тийнейджърите и децата в TikTok. Чю заяви, че компанията е първата, която е въвела 60-минутно ограничение за използване и забранява на потребители под 16 години да използват директни съобщения. Потребителите под 16 също така не могат да станат известни с видеата, които пускат на платформата.

TikTok е най-изтегляното приложение в САЩ за 2021 г. и 2022 г., според данни на аналитичната фирма Sensor Tower. Приложението има повече от 150 милиона потребители в САЩ, някои от които печелят благодарение на TikTok и казват, че не могат да си представят Америка без него.

 

 

Ключови думи:

TikTok, Шоу Чю