facebook
twitter

Технологии

Стартира генна терапия за удължаване на живота

Американска фирма ще проведе експеримента в Колумбия
676

Компанията Libella Gene Therapeutics ще предложи генна терапия за увеличаване продължителността на живота, съобщи OneZero. 

Тази експериментална терапия ще бъде част от клинично проучване, но ще струва на участниците по 1 милион долара. Въпреки това представителите на компанията заявиха, че вече имат двама клиенти и през януари ще им бъдат поставени първите инжекции.
Ще се влияе на теломерите - това са крайните участъци на хромозомите, които стават по-малки с всяко клетъчно делене. Смята се, че тяхното скъсяване е една от причините за стареене: клетките, в които теломерите са по-къси от определен праг, губят способността си да делят и да възстановяват щетите в тъканите. Този процес обаче не протича във всички клетки на тялото: в стволовите клетки и ембрионалните тъкани работи ензимът теломераза, който изгражда краищата на хромозомите и позволява на клетките да се делят по-дълго.

Откакто този ензим е открит (Нобеловата награда за него през 2009 г.) - изследователите се опитват да го използват за удължаване на живота. В някои случаи това беше дори възможно: например се оказа, че ако третирате с теломераза възрастни (2-годишни) мишки, тогава средната продължителност на живота им се увеличава с 13 процента, а максималната - с 20%.

Елизабет Периш, първият човек на планетата, получил инжекция на вирусен вектор с гена на теломеразата, се придвижи най-далеч по пътя към овладяването на теломеразата. Периш основа собствена компания BioViva, която предлага на пациентите генна терапия като лек за старост, лек срещу алцхаймер, мускулна слабост и бъбречни проблеми. Въпреки това компанията все още не е регистрирала нито едно клинично изпитване и не се знае нищо за други пациенти.

Междувременно в САЩ се появи втора компания, която планира да настигне и изпревари Елизабет Периш - това е Libella Gene Therapeutics. Наскоро нейните представители съобщиха, че започват свое собствено клинично изпитване на терапия, която трябва да действа на същия принцип: вирусен вектор с гена на теломеразата се въвежда в тялото на пациента. Тестът е предназначен за три групи участници: възрастни хора, пациенти с болестта на Алцхаймер и пациенти с исхемия на крайниците.

Libella Gene Therapeutics предлага на клиентите сами да платят теста: цената на един курс трябва да бъде 1 мил. долара. Според представители на компанията двама пациенти вече са платили лечението: 90-годишна жена и 79-годишен мъж. До втората седмица на януари се очаква те вече да получат терапията си.

За разлика от BioViva тази компания е регистрирала своя тест на официалния американски уебсайт Clinictrials.gov. Независимо от това изследователите планират да го проведат в Колумбия, извън юрисдикцията на американското Министерство на здравеопазването (FDA). Това вече привлече подозренията на критиците към компанията: фактът, че изследователите провеждат експеримента си извън САЩ, веднага подсказва, че се страхуват от контрола на властите, което означава, че не са напълно сигурни в качеството и ефективността на терапията си. 
Досега няма доказателства, че теломеразата може да удължи живота на човек. Елизабет Периш - единствената, която може да разкаже нещо за това - през 2018 г. (три години след инжектирането) заяви, че нейните теломери са станали по-дълги, което уж показва спад в биологичната й възраст. 

Все още няма коментари

Още

141.63 лв. става социалната пенсия за старост от 1 юли

27.05.2020

163 1
Фестът "Етюди и приятели" се завръща в НДК
Изчезна китайският учен, създал първите генномодифицирани бебета

03.12.2018

2243 10

Влез или се регистрирай за да коментираш