Медия без
политическа реклама

Проучват как Париж и Амстердам да се свържат с Hyperloop

26 Апр. 2020

Проектът Hyperloop бе замислен от Елън Мъск преди няколко години, но сега той е предоставен безвъзмездно за използване и развитие на всички компании, които се интересуват от подобно нещо. Оттогава идеята за транспортиране на ултрабързи влакове във вакуумни тръби се доработва от много студентски екипи, компании и експериментални лаборатории по целия свят, а една от тях е холандската компания Hardt Hyperloop. Тя е основана през 2017 г., след това спечели конкурс за дизайнерски решения и сега иска този тип транспорт да замени класическия среден клас в Европа.

Свързването на метрополиси като Амстердам и Париж с Hyperloop, т.е. с капсули, пътуващи със скорост до 1000 километра в час, би съкратило времето за пътуване по суша между двата града до 90 минути. Сега холандците имат проучване, с което доказват, че проектът е икономически жизнеспособен. Проучването, представено от Hardt Hyperloop, показва, че свързването на Амстердам с Париж, Брюксел, Дюселдорф и Франкфурт ще донесе допълнителни 275 милиарда евро БВП. По-голямата част от тази сума ще дойде от спестявания от кратки командировки и последваща мобилност на работната сила.

Освен това въздушният трафик на иначе много натовареното летище в Амстердам "Schiphol" ще бъде разтоварен от приблизително 24 000 полета на къси разстояния, което би намалило значително въздействието на транспортната индустрия върху околната среда.

Футуристичният транспорт с Hyperloop все още е далеч от комерсиализиране, но холандската компания в сътрудничество с индийския концерн Tata Steel вече изгражда 3-километров тунел за да тества възможностите на своята технология.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Hyperloop, Амстердам, Париж

Още по темата