Медия без
политическа реклама

Москва отлага прибирането на трима космонавти

Престоят им на МКС е удължен с 6 месеца

21 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС

Руската космическа агенция Роскосмос съобщи, че завръщането на американския астронавт и двамата космонавти, блокирани на Международната космическа станция (МКС) заради теч, е планирано за септември - година след полета им в космоса, предадоха ТАСС и Франс прес. 

През декември стана ясно, че има теч на космическия кораб "Союз МС-22", който трябваше да върне на Земята американеца Франк Рубио и руснаците Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин. Според Москва, течът е причинен от удар на микрометеорит. Руската космическа агенция изключва възможността за производствен дефект.

Роскосмос взе решение да изпрати на помощ друг космически кораб - "Союз МС-23", който трябва да стартира от космодрума Байконур на 24 февруари. Беше планирано тримата мъже да се завърнат на Земята на 28 март. 

"Сега планът е това да се случи на борда на "Союз МС-23" през септември 2023 г.", съобщи Роскосмос в изявление.

От руската космическа агенция казаха, че удълженото пребиваване в космоса, при положение, че мисиите обикновено продължават само шест месеца, не представлява никаква опасност за здравето на екипажа, който възприема ситуацията "положително".  "Роскомос" дава за пример случая с космонавта Пьотър Дубров и астронавта Марк Ванде Хай, чиято мисия в космоса през 2021 г.  беше удължена от шест месеца на една година.  

Подобен теч засегна в средата на февруари и друг руски космически кораб - "Прогрес МС-21". Товарният кораб, скачен с МКС от октомври, се разкачи от орбиталната станция на 18 февруари. 

МКС е една от малкото области, в които Москва и Вашингтон все още си сътрудничат след началото на руската офанзива в Украйна, започнала преди година, и последвалите международни санкции.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата