Quantcast

Медия без
политическа реклама

В древно гробище в Египет е открита т.нар. Книга на мъртвите

26 Окт. 2023
Министерство на туризма и антиките
Един от саркофазите, открит в гробището

„Live Science“ съобщава, че при скорошни разкопки в Централен Египет е открито невероятно изобилие от древни артефакти, включително и особено дълъг папирус "Книгата на мъртвите". Разположено в Туна ал-Гебел, 3500-годишното гробище датира от периода на Новото царство в Древен Египет, от 1550 до 1070 г. пр.н.е., съобщи БГНЕС.

Освен това египетското гробище има и различни фигурки "шабти" (или ушабти), саркофази и амулети, разкрива египетското Министерство на туризма и антиките. По-специално фигурките "шабти" запазват забележителна степен на културно значение и древните египтяни са вярвали, че помагат на починалите в задгробния живот. При това споменаваният по-рано папирус "Книга на мъртвите" е със забележителна дължина.

Въпреки че огромният папирусов текст често е наричан „Книга на мъртвите“, функционално той представлява колекция от древни погребални документи.  Често срещана практика е била да се погребват откъси от текста до починалия. 

Папирусът "Книга на мъртвите" е дълъг около 43 до 49 фута (13 до 15 метра). Археолози от египетското министерство разкопават мястото от 2017 г. и откриха гробището наскоро.

Изтъкнатият египтолог от Чикагския университет Фой Скалф подчертава изключителното значение на откриването на „Книга на мъртвите“ в оригиналното ѝ място на поставяне - египетското гробище. Лара Вайс от музея "Румер и Пелизеус" в Германия - учен, който е признат за експертния си опит в областта на "Книга на мъртвите" - потвърди, че ако папирусът е толкова добре запазен, колкото и впечатляващо дълъг, находката ще бъде наистина забележителна.

Не е ясно какви точно текстове съдържа папирусът и в чий гроб е бил поставен. Не са публикувани снимки на "Книгата на мъртвите". Членовете на екипа, който я откри, не са отговорили на исканията за коментар на „Live Science“.

Разкопките помагат да се хвърли светлина върху други исторически личности от периода. Сред откритите мумии е тази на дъщерята на Джехути, живяла преди 3500 години, която е била високопоставен жрец на бог Амон. Друг гроб, принадлежащ на жена, която е изпълнявала функциите на певица в храма на Амун (божество, свързано със слънцето и историческия град Тебес), също е открит в египетското гробище.

Освен това археолозите са открили множество канопични съдове, които традиционно са били използвани за съхранение на органите на починалите. Единственият по рода си обект включва и останки от каменни саркофази, които са заменяли по-малко издръжливите дървени ковчези.

 

Още по темата