Медия без
политическа реклама

Доставките на преносими компютри са скочили с 44% през март

Това не е спасило спада в тримесечните данни

Пазарът на компютърни компоненти продължи да буксува дори след края на пандемията, но повечето анализатори възлагат надежди за възстановяване на пазара на персонални компютри през тази година. Според Citi съживяването на търсенето на преносими компютри е било видимо още през март, тъй като доставките им са се увеличили с 44% последователно.

Този ръст е много по-висок от първоначално очакваните 21%, а подобна динамика анализаторите на Citi са склонни да обяснят както с пускането на нови модели лаптопи, така и с ускоряването на покупките след нормализирането на ситуацията със запасите, които след пандемията дълго време оставаха увеличени.

От друга страна, до края на първото тримесечие доставките на преносими компютри би трябвало да намалеят с 5%, но за традиционно депресивния период на годината това също е добър показател, както обясняват експертите на Citi. Традиционната за първото тримесечие стойност на последователния спад на доставките е 17%, а авторите на прогнозата очакваха спад от 12% през последното тримесечие. Това означава, че полученият спад от 5% може да се счита за много добър резултат от тримесечието.

Върху приходите на Intel и AMD, които остават водещи доставчици на процесори за преносими компютри, тези явления би трябвало да окажат положително влияние, смятат представителите на Citi. Очаква се приходите на AMD за първото тримесечие да достигнат 5,45 млрд. долара, а на Intel - 12,78 млрд. долара. Те ще публикуват тримесечните си отчети съответно на 1 май и 25 април.

Ключови думи:

хардуер, доставки, прогноза

Още по темата