Медия без
политическа реклама

№4 в "маншафта" събуди нацистка символика

"Адидас" забрани поръчки със спорния шрифт, а германският футболен съюз предприе спешни промени

02 Апр. 2024
Защитникът на "Байер" (Леверкузен) Йонатан Та носи фланелката с №4 в двата мача на Германия, в които вече беше използван спорният шрифт - срещу Франция в Лион и срещу Нидерландия във Франкфурт (на снимката).
ЕПА/БГНЕС
Защитникът на "Байер" (Леверкузен) Йонатан Та носи фланелката с №4 в двата мача на Германия, в които вече беше използван спорният шрифт - срещу Франция в Лион и срещу Нидерландия във Франкфурт (на снимката).

Неочаквана суматоха с исторически трагична символика настана в германския футболен съюз (DFB) заради новите фланелки на националния отбор, с които Бундестимът ще домакинства на Евро 2024 през лятото. И по-конкретно заради шрифта на номерата върху екипите на "маншафта", изобразяващ цифрата "4" по удивително сходен начин със стилизираното изписване на латинската буква "S" в логото на нацистката паравоенна организация "Шуцщафел" (SS), всявала ужас по време на хитлеристка Германия както в страната, така и в цяла окупирана Европа през Втората световна война.

За приликата първи сигнализира историкът Михаел Кьониг, който нарече дизайна на номерата "твърде спорен". След това реагира производителят на екипировката "Адидас", който в понеделник забрани при поръчка на фланелки от онлайн магазина на компанията феновете да персонализират фланелката с №44. От DFB също предприеха мерки, обръщайки се към авторите на шрифта от спортното студио 11Teamsports спешно да преправят типографията на четворката.

"Специална комисия във футболния съюз разгледа предложения ни дизайн на цифрите от 0 до 9 и след това предаде числата от 1 до 26 на УЕФА за допълнителен преглед. И двата анализа доведоха до одобрение. Никоя от ангажираните страни не видя каквато и да близост до символиката на националсоциализма в процеса на разработване на дизайна на фланелката. Но, разбира се, дори обществената дискусия, че може да има визуално сходство, е достатъчна, за да започнем процес на промяна", обявиха от DFB.

Сред футболистите не е възможно никой да облече екип с №44, тъй като в разширения състав за европейското първенство ще попаднат 26 футболисти. Спорната цифра 4 е приложима за три от вариантите на номерата. През миналия месец Германия вече изигра два мача с новите си екипи - един с класическия бяло-черен като гост срещу Франция (2:0) и един с новаторския розово-тъмносин като домакин срещу Нидерландия (2:1). В тези двубои бранителят Йонатан Та беше с №4, а нападателят дебютант Максимилиан Байер - с №14.

След като вече бяха силно критикувани заради избора на нетипичната за германския национален отбор разцветка за втория екип, от "Адидас" побързаха да се защитят, че нямат общо с дизайна на надписите. Говорителят на концерна Оливер Брюген заяви:

"DFB и неговият партньор 11Teamsports са отговорни за шрифта на имената и номерата върху фланелките. Ние като компания се ангажираме да се противопоставяме на ксенофобията, антисемитизма, насилието и омразата под всякаква форма. Ще блокираме персонализирането на фланелките."

Създадена през 1929 г., руническата емблема на SS постепенно се превръща в синоним на някои от най-бруталните престъпления, извършени от нацистите. Членовете на "Шуцщафел" първоначално са били използвани за лична охрана на Адолф Хитлер, а след разрастването на организацията отговарят за охраната на концентрационните лагери, за разпитите на нарочени за предатели и за управлението на лагери за унищожение като Аушвиц, където са убити повече от един милион души.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бундестим, Адидас

Още по темата