Медия без
политическа реклама

Националите по футбол ще са далеч от София през цялата 2023 г.

Италианска фирма за екипировка подписа договор с БФС и ще облича всички държавни формации

Вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов представя новото партньорство с "Макрон", заедно с изпълнителния директор на фирмата за спортна екипировка Джанлука Паванело.
СПОРТАЛ
Вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов представя новото партньорство с "Макрон", заедно с изпълнителния директор на фирмата за спортна екипировка Джанлука Паванело.

За втора поредна година българският национален отбор по футбол няма да играе домакинските си мачове в София, а в Разград. Това стана ясно днес, след като вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Емил Костадинов заяви, че и през 2023 г. тимът ще провежда двубоите си в Разград, въпреки че са разглеждани и други варианти.

За момента мъжкият ни държавен тим има предвидени четири мача в България през настоящата година, като и четирите са квалификации за Евро 2024 - с Черна гора (23.III), Сърбия (20.VI), Литва (14.X) и Унгария (16.XI).

През 2022 г. отборът ни имаше три домакинства, все за турнира Лига на нациите, като и трите бяха отново на ст. "Хювефарма Арена" в Разград - срещу Северна Македония (1:1) на 2 юни, Грузия (2:5) на 5 юни и Гибралтар (5:1) на 23 септември. 

Официалната причина за преместването от София в Разград бе да се повиши посещаемостта за мачовете, тъй като на ст. "Васил Левски" беше трагична в последните години (б.ред. - което произтичаше и от незадоволителните резултати). Извън столицата двубоите на националния отбор по традиция се радват на голям интерес. Неофициалната причина, поне за мача със Северна Македония, бе да се действа превантивно срещу евентуален наплив на съперникови фенове в София, което би създало напрежение. Каквото всъщност се видя по време на двубоя между двата национални отбора в Скопие на 26 септември, когато химнът ни бе бурно освиркан, а по футболистите ни се сипеха обиди.

Последният до момента мач, който националите ни са играли в София, бе на 12 октомври 2021 г. - победата с 2:1 над Северна Ирландия в квалификация за Мондиал 2022. Тогава на ст. "Васил Левски" имаше не повече от 500 зрители.

 

НОВО ПАРТНЬОРСТВО

От ръководството на БФС обявиха днес, че подписват договор до 2028 г. с фирмата за спортна екипировка "Макрон". Италианската компания ще облича всички национални формации на България. Досега тимът ни имаше контракт с испанската фирма Joma, но той изтече и не бе подновен.

Според Емил Костадинов от "Макрон" са предложили най-добрите условия, които са удовлетворили и президента на БФС Борислав Михайлов, и членовете на Изпълкома. Самият Михайлов не присъства на официалната пресконференция, но пред сайта на футболния съюз заяви: "Изключително съм доволен, че толкова реномиран бранд става партньор на БФС и на националните ни отбори. Този факт ясно показва доверието в българския футбол и бъдещето, което съставите ни имат. И двете страни са наясно с огромния потенциал на България и интереса на феновете, затова ще бъде изготвена и колекция от артикули за привържениците. Благодаря на досегашните ни доставчици за професионалното и коректно отношение и съм сигурен, че заедно с "Макрон" ще постигнем сериозни успехи в най-скоро време."

От БФС изтъкнаха също, че новият партньор в момента се намира в Топ 3 на производителите на спортна екипировка от гледна точка на обем и брой клиенти. "Макрон" всъщност вече има делови отношения с футболния съюз, като от настоящия сезон осигурява екипите на реферите в професионалния футбол.

На свой ред изпълнителният директор на "Макрон" Джанлука Паванело коментира, че компанията му от няколко години се е стремяла да подпише този договор с БФС. За първия мач за годината - срещу Черна гора, националите ще бъдат с екипи, които са определени като временни. А вече през юни ще бъде представена екипировка, посветена на 100-годишнината на БФС, която ще бъде чествана през настоящата година.

От "Макрон" също така са предвидили по договор бонуси при евентуално класиране на националния отбор на европейско или световно първенство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата