Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мондиал 2022 постави рекорд по голове и асистенции на резерви

Влизащите на смяна футболисти стават все по-важни козове за развитието на мачовете

13 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС
Нидерландецът Воут Вегхорст (в средата) стана суперуспешна резерва на треньора Луис ван Гаал - влезе в 78-ата мин. на 1/4-финала с Аржентина при 0:2 и вкара двата гола за 2:2 в редовното време.

Играта с резервните състезатели отдавна се е превърнала във важна част от футбола, особено след като бе въведена възможността за пет смени в мач. И тази тенденция прекрасно може да се проследи в досега изиграните 60 от всички 64 мача на Мондиал 2022.

"С пет смени може да смениш половината си отбор по време на мач, затова са необходими различни варианти за различни моменти от двубоя, а също така и за разните етапи от самия турнир", обясни още преди световното треньорът на Англия Гарет Саутгейт.

И резервните футболисти действително се превръщат във важен фактор. Вече имаме рекорд по направени от тях асистенции на световно първенство (17), близо е и най-доброто постижение за реализирани голове, което сега е 32 от световното през 2014 г.

 

Какво казва статистиката?

Към момента катарският шампионат върви по най-добрия график що се отнася общо до вкараните голове и направените асистенции от резерви:

Мондиал 2010 в ЮАР - 15 гола и 8 асистенции от резерви (16,3% от всички);

Мондиал 2014 в Бразилия - 32 гола и 15 асистенции от резерви (28,3%);

Мондиал 2018 в Русия – 15 гола и 14 асистенции от резерви (18,4%);

Мондиал 2022 в Катар - 26 гола и 17 асистенции (29,5%).

А предстоят още четири мача - двата полуфинала и двубоите за трето място и за световната титла, така че делът на голове и асистенции от резервните футболисти може да нарасне. 

 

Още факти

• До момента най-голямо влияние върху играта са оказвали влезлите от резервната скамейка футболисти на Германия (4 гола), Япония и Испания (по 3 гола и 1 асистенция) и Англия (2 гола и 2 асистенции)

• На мача Англия - Иран (6:2) Маркъс Рашфорд вкара едва 46 секунди след влизането си в игра (този гол стана третият най-бърз от резерва в историята на световните първенства). Но след масовите смени в английския тим Иран имаше най-силния си период в този мач. Тоест - появата на резервите освежава играта, но същевременно нарушава игровите връзки и вреди на тези футболисти, които остават на терена.

• От всички отбори, класирали се за плейофите, само Полша използва средно по-малко от 4 смени в мач - включително и в 1/8-финала с Аржентина (т.е. за 4 срещи) поляците направиха общо 15 смени. Същевременно четири отбора (Бразилия, Япония, Испания и Португалия) използваха максимално възможния брой резерви. При това средното игрово време на резервите на Япония и Испания (съответно 33 и 30 минути) е двойно повече, отколкото на тези на Португалия (16 минути).

• Средният показател на игрово време на резервите като цяло обаче остава стабилен - 21 минути. На Мондиал 2018 той бе 20 минути, в Бразилия 2014 - 24, а в ЮАР 2010 - 21.

• На Мондиал 2022 вече имаше осем обрата в резултата и това е повече, отколкото на Мондиал 2010 (четири) и Мондиал 2018 (шест) и само с един по-малко от Мондал 2014. Само Япония до момента успя да обърне два пъти негативния развой на мачовете си - срещу Германия и Испания. И двата пъти това стана с помощта на свежите резерви.

Както е добре известно, мондиалите често оказват влияние върху тактическите трендове в световния футбол и изглежда, че оттук-нататък значението на резервите, предвид новото правило за 5 смени, само ще нараства...

Ключови думи:

футбол, Мондиал 2022

Още по темата