facebook
twitter

Спорт

Кралев очаква 55 квоти за олимпиадата в Токио

Имаме напредък в сравнение с игрите в Рио, заяви министърът на спорта
65
 Илияна Кирилова

Спортният министър Красен Кралев очаква българските спортисти да спечелят 55-57 квоти за олимпийските игри в Токио 2020. Той се надява да имаме повече състезатели в сравнение с Рио`16, където участваха 51 състезатели.

"Имаме напредък в това отношение. Надявам се на по-голям брой състезатели в сравнение с игрите в Рио де Жанейро. Естествено, че с това се повишават и очакванията към спечелването на медали в Япония. Очаквам четири спорта, които не излъчиха участници в Рио, да имат такива в Токио - спортна гимнастика, карате, вдигане на тежести и таекуондо. Имаме основания за оптимизъм след спечелените медали в олимпийски дисциплини. Тези състезатели могат да ни донесат успехи в Токио", заяви Кралев пред bTV, макар вече да бе ясно, че гимнастиката има сигурен участник в лицето на Дейвид Хъдълстоун. 

В момента България има само 10 квоти, плюс още 5 покрити Б стандарта в плуването, които не гарантират автоматично участие на игрите.

Според Кралев има български спортисти, които са били лишени от медали през тази година заради съдийски решения. "Надявам се по време на олимпийските игри да имаме по-обективно съдийство",  допълни той. 

Той отличи Ивет Лалова след финала ѝ на 200 м на световното първенство по лека атлетика. "Тя е фантастична жена. Ивет е отличен пример за подрастващите как трябва да се защитава собствената чест и честта на България на големите международни форуми. Това, че вече 15 години е сред най-големите имена на спринта, я прави изключително уважавана от всички", каза още Кралев.

Министърът обяви, че във всички федерации ще бъдат изчистени фалшивите клубове, когато приключи пререгистрирането на спортните клубове. Срокът за това е до края на годината. За последно федерацията по вдигане на тежести бе обвинена, че ползва клубове фантоми. Кралев обаче каза: "Въпреки проблемите трябва да похвалим ръководството на БФВТ, защото щангистите ни във всички възрастови групи се нареждат на второ място по спечелени медали заедно с бокса след борбата."

Министърът съобщи още, че през следващата седмица е на среща в Букурещ с колегите си от Румъния, Гърция и Сърбия, на която ще бъдат обсъдени кандидатурите за световно или европейско първенство по футбол. "Според мен шансовете ни за европейско през 2028 или 2032 г. са доста по-големи. Ще настоявам да се фокусираме върху кандидатура за континентален шампионат", допълни Кралев.

Все още няма коментари

Още

Как Москва прочисти дисиденти, крадци и проститутки за олимпиадата

02.08.2020

841 4
Залата в Бургас погълна двойно повече държавни пари

01.08.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

10858 20
Държавата оцени "Армията" по аршина на "ЦСКА-София"

30.07.2020

1021 4

Влез или се регистрирай за да коментираш