Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ерлинг Холанд стана викинг с благотворителна цел

Голмайсторът на "Манчестър Сити" сам ще реши къде да дари парите от снимките

27 Септ. 2023
Туитър

Мегазвездата на "Манчестър Сити" Ерлинг Холанд влезе в ролята на викинг с благотворителна цел. Голмайсторът на английското първенство се снима във фотосесия на знаменития шотландски фотограф Дейвид Яроу.

Парите, които ще се съберат от продажбата на снимките, ще отидат за благотворителност в родината на Холанд - Норвегия. А къде точно, ще реши самият футболист. Очаква се сумата да е от порядъка на стотици хиляди лири, тъй като цената на всяка снимка ще е 25-40 хиляди.

Яроу разказа, че с Ерлинг се е свързал чрез баща му - Алф-Инге Холанд, комуто се харесала идеята. Снимките са направени в залива Осло-Фьорде по време на скорошната пауза заради мачовете на националните отбори. Футболистът с удоволствие е облякъл кожени дрехи, взел щит, брадва и меч и е нагазил във водата.

"Да ти хрумне темата за викингите не е хич трудно, защото как да се сетиш за друг известен спортист в света, на когото този образ ще пасне така добре - казва Яроу. - Настоявах обаче Ерлинг да си сложи гумеи ботуши, защото дъното гъмжи на тези фиорди от остри раковинки, които може да те порежат. Беше странен, сюрреалистичен опит за мен, понеже той е с един фут (30.5 см) по-висок, но се посмяхме на това и всичко стана много бързо - негоото време е скъпо и не исках да му го губя."

Според фотографа, той и Холанд се надяват да съберат няколкостотин хиляди паунда. "Да работиш с такива знаенитости е привилегия за мен, защото излиза извън рамката на всяка комерсиална изгода - ще има полза за нуждаещите се", казва Яроу.

За Яроу това не е първата подобна акция. От 2018 г. насам неговите работи са събрали за благотворителни и природозащитни организации над $11 млн.

Например през 2021 г. сътрудничеството му със Синди Кроуфорд донесе $3 млн. на Американската семеяна детска болница. През 2020-а пък бяха събрани над $1.4 млн. за въстановяване на щетите от горските пожари в Австралия и над 1 млн. паунда за националната служба за здравеопазване на Англия.

Самият Яроу започва кариерата си като спортен фотограф. Именно негова е световноизвестната снимка на Диего Марадона със световната купа от Мондиал`86 в Мексико.

След това шотландецът е работил на олимпийски игри и други спортни събития.

Ключови думи:

Ерлинг Холанд

Още по темата