Медия без
политическа реклама

Британец и българка спечелиха 10-ия маратон на Плевен

Над 800 атлети се включиха в юбилейното издание с благотворителна кауза в подкрепа на сирак

21 Май 2024
Призьорите при мъжете бяха наградени от председателя на Общинския съвет на Плевен Иван Малкодански.
Маратон Плевен
Призьорите при мъжете бяха наградени от председателя на Общинския съвет на Плевен Иван Малкодански.

Нейтън Флеър и Малина Иванова са големите победители в Маратона на приятелството в Плевен. Юбилейното 10-о издание на атлетическата надпревара се проведе в неделя (19 май) и събра над 800 участници от 17 различни националности.

В класическата дистанция от 42,195 км британецът Флеър финишира за 2:46:32 ч. На второ и трето място завършиха Антон Кадиев (3:02:18) и Йосиф Йосифов (3:15:11).

При жените шампион за трети път стана Иванова с резултат от 3:59:15 ч. След нея се наредиха Нина Русева и Биляна Шуманова.

В полумаратона (21,1 км) първи при мъжете бе Николай Ефремов (1:23:25 ч.), следван от Асен Вътев и Цветелин Маринов. При дамите на тази дистанция най-бърза бе Маргарита Дренова (1:45:29 ч.), пред Боряна Ангелова и Галя Ючорманска.

На 10,55 км спечелиха Георги Гергов (36:05 мин.) и Веселка Дилянова (43:19 мин.). При щафетите пък първи стана отборът на "Русе тича" с време от 1:28:22 ч., следван от "Канарчета" и "Стоянови в атака". Награди и медали бяха връчени и на децата, участвали в специалното издание на "Фън рън кидс", както и на състезатели от 3-километровия крос "Аз мога".

Най-възрастният участник през 2024 г. беше на 87-годишният Петър Петров. За осми път част от маратона бе и 75-годишният Алън Кей, който е най-възрастният сред чужденците.

Маратонът на приятелството в Плевен традиционно подкрепи и благотворителна кауза. Тазгодишното издание набира средства за стипендия за студент в Медицинския университет в Плевен, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция.

В организацията на Плевенския маратон тази година участваха доброволци от България, САЩ, Великобритания, Бразилия и Румъния, както и представители на ромската общност в Плевен. Десетият Маратон на приятелството се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, подкрепящи хора в неравностойно положение и с различни способности.

Ключови думи:

маратон Плевен