Медия без
политическа реклама

Бакеро ще интегрира в "Славия" методологията на "Барселона"

Испанският треньор на "белите" иска да направи гръбнак на отбора от млади играчи и да привлече още публика

23 Юни 2023
Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов (вдясно) гледа с усмивка как новият треньор Хосе Мария Бакеро показва фланелка с лика на клубната легенда Александър Шаламанов.
Булфото
Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов (вдясно) гледа с усмивка как новият треньор Хосе Мария Бакеро показва фланелка с лика на клубната легенда Александър Шаламанов.

Една от целите на новия треньор на "Славия" Хосе Мария Бакеро е да използва в "Славия" методологията за подготовка на "Барселона". Това стана ясно от неговото изказване при представянето му пред българските медии. Сред останалите задачи са налагането на още повече млади играчи и подобряване на играта на отбора.

Бакеро доведе със себе си като помощник Жорди Гротакас (49 г.), който е работил в "Жирона", украинския "Днипро" и във футболната федерация на Казахстан.

В екипа ще влезе и досегашният футболист на "Славия" Дарко Тасевски (39 г.), който на 6 юни официално прекрати кариерата си.

Засега има три нови попълнения в първия тим, като и в трите случая става въпрос за футболисти, които вече са играли за "белите". Освен обявеното вече завръщане на Виктор Генев (от "Ботев", Пд), бе потвърдено, че се завръща и синът на Хосе Мария Бакеро - Йон (26 г.), който игра в отбора през 2022 г., преди да приеме оферта от родината си от третодивизионния "Понтеведра".

Отново в "Славия" ще играе и халфът Емил Мартинов (31 г.), който идва като свободен агент от азербайджанския "Сабаил".

За славния бивш капитан на "Барселона" Хосе Мария Бакеро това ще бъде седми отбор в треньорската кариера, но и първи от 10 години насам. За последно той води през 2013 г. перуанския "Хуан Аурич", но бе освободен за слаби резултати. Бил е начело също на мексиканския "Пуебла" (1999), "Малага Б" (2005), "Реал Сосиедад" (2006), полските "Полония" (2009-2010) и "Лех" (2010-2012), като единствено в последния клуб се е задържал повече от една година. Иначе от юли 2017 г. работи в академията на "Барселона". Сега договорът му със "Славия" е за две години.

"Това е исторически клуб с големи традиции, който залага на собствени кадри и юноши. Направи ми впечатление, когато гледах моя син, когато игра в "Славия". Когато президентът ми предложи да стана треньор, тогава реших, че това е точният момент. В живота трябва да се взимат такива решения и мисля, че с опита си ще допринеса на отборът да израсне. Искам да водя по методологията, която съм използва в "Барселона", и тук. Това ме мотивира и за това съм тук. Искам да направя от "Славия" един още по-добър отбор, от това, което е в момента. Целта е да се състезаваме максимално професионално и да се конкурираме с останалите ни съперници. Целта е да подобрим качествата на футболистите и да се издигаме като отбор. Ще се опитам да пресъздам вижданията си за играта и в "Славия". Нашата цел е да направим публиката да е доволна от това, което показва "Славия". Ще направим всичко възможно с играта си да привлечем още хора на стадиона", заяви Хосе Мария Бакеро при представянето си.

Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов пък мотивира така избора на Бакеро за треньор: "Нека да се научат младите футболисти на европейски футбол. Ако наблюдавате неговите тренировки, ще видите, че се работи по различен начин. Бакеро иска да се даде шанс на младите български футболисти да растат и да продължават нагоре. За разлика от другите треньори, той не иска много нови футболисти. Бакеро е име, което е допринесло и за изграждането на Христо Стоичков, а щом може да помогне на него, то ще може и на нашите деца. Убеден съм, че "Славия" ще изглежда по различен начин и успехите ще дойдат".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата