Медия без
политическа реклама

Английският футбол сключи мега ТВ сделка за €7.8 млрд.

Правата за излъчване на мачовете от Премиър лийг остават в "Скай" и TNT

05 Дек. 2023
Мачове като трилъра "Ливърпул" - "Фулъм" от изминалия уикенд ще останат в платените канали на "Скай" и TNT след сключването на рекордната ТВ сделка.
ЕПА/БГНЕС
Мачове като трилъра "Ливърпул" - "Фулъм" от изминалия уикенд ще останат в платените канали на "Скай" и TNT след сключването на рекордната ТВ сделка.

Нова мегасделка за ТВ права във футбола сключи английската Премиър лийг, като се съгласи на приходи от 6.7 млрд. лири (7.84 млрд. евро) за 4-годишен период. Според споразумението медийните гиганти "Скай" и TNT ще излъчват общо по 270 мача на сезон в периода 2025-2029 г.

Отново е включена и обществената Би Би Си, която ще продължи да показва акценти в своето предаване "Мач на деня". Обаче Amazon, която имаше права за 20 мача на сезон според текущото споразумение, отпадна.

Това е най-голямата сделка за спортни медийни права, сключвана някога във Великобритания. Тя е два пъти по-скъпа от сключеното наскоро ТВ споразумение на италианската Серия А, а Премиър лийг си остава най-успешното вътрешно футболно първенство в света.

Според новите параметри "Скай" получава четири от петте ТВ пакета и ще показва по минимум 215 мача на сезон, включително тези от 17:30 ч. местно време в събота и неделните от 14:00 и 16:30 ч., плюс вечерните в понеделник и петък и три кръга в средата на седмицата. Освен това "Скай Спортс" ще предава всичките 10 мача в последния ден на всеки сезон. TNT пък ще излъчва минимум 52 мача на сезон, включително всички ранни (от 12:30 ч.) в събота и два кръга от мачове в средата на седмицата.

Това означава, че за първи път всички съботни мачове без този от 15:00 ч. местно време (т. нар. blackout - мачовете в събота с този начален час не се излъчват никъде във Великобритания) ще бъдат предавани на живо в Обединеното кралство. Освен това в междинните кръгове (в средата на седмицата) мачовете ще се излъчват едновременно и феновете ще могат да избират кои да гледат.

Това бе първият път от 2018 г., в който Премиър лийг премина през тръжна процедура за ТВ правата си. Сега действащата сделка е на стойност 5 млрд. лири (5.85 млрд. евро). Тя беше за три сезона и изтичаше в края на 2024-25, но бе разрешено да се удължи без търг заради пандемията от COVID-19.

Новото споразумение е за 1 година повече (4 сезона) и представлява 4% увеличение на стойността на ТВ правата за излъчване на живо, в сравнение с предишното. То "осигури финансова сигурност за клубовете в професионалния футбол поне до 2029 г.", според изявление на ръководството на английската Висша лига.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Премиър лийг, тв права

Още по темата