facebook
twitter

Наблюдател

Вържи гражданите, да се облагодетелства правителството

Управляващите признаха, че вдигнаха драстично таксите във ВАС, за да попречат на данъкоплатците да водят дела срещу властта
1760
Архив СЕГА
Главният прокурор Сотир Цацаров и финансовият министър Владислав Горанов действат в пълен синхрон.

Когато парламентът вдигна съдебните такси за обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) от 6 до 900 пъти, ГЕРБ излъга хората, че целта е да се ограничат така наречените дежурни жалбоподатели. На гражданите беше пробутана съшитата с бели конци история, че имало едни лоши хора, които злоупотребявали с правата си и засипвали съда с безсмислени жалби. Тези хиперактивни елементи щели да бъдат усмирени с високите такси, а за останали парите не били съществени - все пак такса от 1700 лв. например не била кой знае какво - толкова била заплатата на служител във фирма или НПО.

ГЕРБ пропусна, че всяко едно обжалване - на данък, на административен отказ да се издаде скица или удостоверение за наследници, отива в административните съдилища и гласуваните от Народното събрание такси за втората инстанция са непосилни за голяма част от хората. "Това решение е единствено в полза на тиранията, на автокрацията и на административния произвол“, обяви адвокат Кашъмов от Програма "Достъп до информация". И никой от властта нито го опроверга, нито му възрази. 

 

Лъжите на управляващите лъснаха

 

в проектобюджета на съдебната власт, за който като никога съдебната и изпълнителната власт плеснаха с ръце и се прегърнаха. И в двата проекта се набива на очи едно пълно съвпадение - предвидените приходи от съдебни такси. Те са 100 млн. лв., или с цели 20 милиона по-малко от тази година. Тоест и двете власти синхронизирано са се разбрали, че обжалванията драстично ще намалеят. А друга причина освен повишените касационни такси във ВАС трудно може да се намери. Какво по-голямо доказателство, че и правителството, и съдебната власт са сигурни, че ще се задейства бариерата срещу достъпа до правосъдие срещу произвола на държавата и администрацията й.

Поправките на ГЕРБ в Административнопроцесуалния кодекс ще сбъднат прогнозата на правозащитниците, че от тях ще пострадат всеки гражданин, средният и дребният бизнес. Единствените, които могат да спечелят, са хората във властта и гравитиращият около нея бизнес, които имат интерес да няма обжалвания и те да лапат апетитните обществени поръчки, да строят в защитени зони и да вършат безнаказано още куп безобразия. Депутати се застраховаха и като вкараха таксите със закон, а не ги оставиха в тарифата на Министерския съвет, където са сега. Така

 

отрязаха възможността на гражданите да ги атакуват пред съда

 

А уж административното правосъдие трябва да гарантира защитата на по-слабата страна срещу незаконосъобразните актове на администрацията.

Всъщност председателят на правната комисия - виден кадър на ГЕРБ,  без притеснения признаваше, че скокът в таксите се прави точно с тази цел - граждани и неправителствени организации да не занимават съда с неволите си. Координираната акция на Висшия съдебен съвет и финансовото министерство обаче наистина впечатлява. Което освен за пъкления замисъл е доказателство и за пълната зависимост на кадровия орган на съдебната власт от правителството. Изумително е, че тази година го нямаше традиционния вой, че правителството нарушава конституцията, като не се съобразява с проекта на Висшия съдебен съвет. Нямаше ги апокалиптичните картини как през октомври догодина съдебната власт ще фалира, няма да има пари за ток и вода, камо ли за експертизи. Висшият съдебен съвет похвали проекта на финансовото министерство. Защото според него на съдебната власт от държавната баница се падат само с 65 милиона по-малко, отколкото сама си е поискала. И тази разлика може да бъде прежалена. Първоначално ВСС поиска 769 млн. лв., а Министерството на финансите предложи 666 млн. лв. После обаче проектът беше ревизиран и съдебната власт ще получи малко над 704 млн. лв.

 

Съдебната власт не реагира срещу скока на таксите -

 

думичка не се чу за това, но за сравнение феноменален беше отпорът й срещу опасността 10 000 души от администрацията й да останат без привилегията да вземат още две бюджетни заплати годишно за дрехи. Факт е, че правителството прокарваше поправката не със специални промени в Закона за съдебната власт, а подмолно, с проектобюджета. Поне не го направиха със закона за пчеларството, както се е случвало. Но и не ставаше дума за тотално орязване на парите за дрехи, а за намаляването им до 450 лв. И тук на сцената на бял кон се появи главният прокурор Сотир Цацаров. Който сам (а не с шефовете на двете върховни съдилища например или с представители на ВСС) се срещна с финансовия министър Владислав Горанов и проблемът изведнъж се реши. Парите за дрехи няма да бъдат пипани. 10 000 съдебни служители са готови да носят на ръце главния прокурор.

Същият главен прокурор, в чийто отчет за първи път тази година отсъстваше сумата, която институцията му е осъдена да плати по Закона за отговорността на държавата.  Висшият съдебен съвет обаче не се вълнува от това, нито се трогва от призивите за прозрачност. А и защо да го прави - нали и той разчита на това, че данъкоплатците са щедри и с къса памет, точно както властта ги харесва. Когато ръцете им са вързани и да обжалват, няма пречка пред благоденствието и облагодетелстването на трите власти.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Електронното правосъдие се отлага за неизвестно време

22.02.2019

Рада Николова

376 2
Томислав Дончев на спешна среща във ВСС за е-правосъдието

21.02.2019

1707 2
Проверяват седем следствени отдела заради слаби резултати

13.02.2019

737 4

Коментари

Асол
снимка на Асол

?

Sapienti_sat

Доротея Дачкова ?

 

Колко неща не знаем. Т.н. "Организирани Престъпни Групи" се различават от описаната само по това, че набавят облаги за себе си, но престъпвайки законите. Тези пък го правят, променяйки законите. Е да,  при това положение не са "престъпни". И все пак...

 

А това, с дрехите, ми напомня една руска поговорка:

 

Своя рубашка ближе к телу — русская пословица. Означает, что собственное благополучие (или благополучие близких) дороже интересов других людей.

 

То пък, дадено и с обяснение!

циникЪтхедонист

Междувременно днес след 12 годишни усилия съда най-сетне успя да излезе със решение за рухналата сграда на "Алабин".

Естествено за родната правораздавателна система-виновни за трагедията няма.

Пълен отврат. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Когато парламентът вдигна съдебните такси за обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) от 6 до 900 пъти, ГЕРБ излъга хората, че целта е да се ограничат така наречените дежурни жалбоподатели. На гражданите беше пробутана съшитата с бели конци история, че имало едни лоши хора, които злоупотребявали с правата си и засипвали съда с безсмислени жалби.

Това е редовната елементарна манипулация от примитивния арсенал на ГЕРБ.

Посочват някаква група от лоши хора, които злоупотребяват с права,

с което оправдават повсеместното отнемане на правата.

 

Но работата на изпълнителната и съдебната власти е да откриват и наказват престъпниците, а не заради тях да наказват невинните.

А престъпниците пък в последна сметка винаги се отървават.

Властта е негодник, защото е негодна.

 

генек

Чудесно заглавие и хубава статия...

Но... Оставена без внимание от цацаратура и съдебна мафия. А властимащите само викат: "Ми, ръми ли?"...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

SvSophia
снимка на SvSophia

"Как уж "щедрият" бюджет на Баце всъщност за пореден път прехвърли данъчната тежест от богатите към бедните:
1. Рязко увеличение на данъка върху старите автомобили с 30%. Извинението е, че те замърсяват повече. Да го пита човек защо тогава увеличението е за всички автомобили над 15 години, без оглед на това дали са с катализатори (Евро 3, 4 и т.н.) или са с газови уредби (всеки автомобил на газ замърсява в пъти по-малко дори от най-новите бензинови и дизелови двигатели). Явно е, че тук се удрят просто бедните, които не могат да си позволят нови автомобили, и увеличението на данъка няма нищо общо със замърсяването. 

2. Данък върху собствеността се плаща само върху автомобили и жилища, включително основното. Ако собствеността се изразява в акции или облигации, то върху нея не само че не се плащат данъци, но дори се опрощава част от данъка върху доходите, които ви носят под формата на дивиденти и лихви. Ще дам пример: Ако притежавате жилище, ще плащате данък собственост, но ако го продадете например за 100 000 лева и си купите с тях акции, няма да плащате никакъв данък собственост. А данъкът върху доходите от тях няма да бъде 10%, какъвто плащаме всички, а 5 или дори 0%. Нали се сещате кои хора притежават акции и облигации? Не сте вие.
Освен това ще дам пример с Италия, където основното жилище е освободено от данък, освен ако не е "луксозна вила или къща". При нас дори не се говори за подобна възможност.

3. За пореден път не беше премахнат максималният осигурителен доход, нито беше вдигнат на 10 пъти минималната работна заплата, както беше обещано при въвеждането му. Вместо това се вдига само на 3000 лв (от 2600, какъвто е сега), което е смехотворно малко и означава, че осигурителните фондове ще продължават да се пълнят от доходите на бедните, а не на богатите.
Една бърза сметка: Ако получавате от минимална заплата до 3000 лв, в осигурителните фондове ще вкарвате 32,7% от доходите си, ако обаче получавате 10 000, ще вкарвате във фондовете само 9,81% от доходите си, а ако получавате 50 000 (някои получават и повече!), ще вкарвате 1,9%! Чисто регресивен данък, досущ като при феодализма, когато богатите не са плащали данъци!

4. За пореден път се вкарва "плосък данък"! Тук някой може да каже, че плоският данък е вкаран от Тройната коалиция между БСП, ДПС и Царя. Но нека поясним, че данъчната система всъщност се приема с всеки един бюджет, тоест ВСЯКА ЕДНА ГОДИНА се решава какви да бъдат данъците върху доходите! Това означава, че плосък данък у нас е въвеждан веднъж от правителството на Станишев, веднъж от Орешарски и 9 пъти от Борисов! С което вместо да сме в компанията на развитите страни, които до една имат прогресивна данъчна система, си оставаме в чудната компания на Киргизстан и Монголия. Тъй де, защо богатите да плащат данъци, като си имаме толкова много бедни, готови безропотно да плащат вместо тях?

5. За пореден път бяха обложени с данъци доходите на най-бедните. Не беше въведен необлагаем минимум, който съществува във всички страни, а имаше и у нас до 2008 г.!

6. За пореден път не беше прието нулево или поне по-ниско ДДС за основни храни и продукти, каквото има във всички нормални страни. На кого му пука за бедните?

7. На фона на всичко това правителството позволява вдигането на цените на отоплението, тока, застраховките и т.н. Живеем в пазарен рай!
Мога да ви говоря за феодалната ни данъчна система още много, но засега само ще отбележа, че дори само първа, втора и пета точка изяждат тъй рекламираното "щедро" увеличение на минималната заплата.
Не е ли върхът на демагогията да ти подават с едната ръка, а да ти взимат дори повече с другата?"

https://m.facebook.com/groups/497400180431196

mitkomm

Поздравления!

Гларyс

?

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Софи,великолепно написано!И ВЯРНО!Поздравления и от мен.

SvSophia
снимка на SvSophia

..

lisana

 Доротея и SvSophia ???

Влез или се регистрирай за да коментираш

×