facebook
twitter

Наблюдател

Време е да заслужим свободата си

Председателят на ВКС Лозан Панов нарича нещата с истинските им имена. Затова онези, които искат да превърнат обществото в стадо, го заливат с медийна помия и се опитват да го демонтират
3208
Дойче веле
Ясен Бояджиев

Годишнината на Търновската конституция беше отбелязана с куп празнично излъскани официални речи. Като техен противовес председателят на Върховния касационен съд (ВКС) припомни един от ненаучените уроци на историята: правата и свободата не се ценят достатъчно и се губят, когато са подарени и неизстрадани. Време е да заслужим свободата си, а не да чакаме отново наготово, каза той и описа състоянието на днешната българска демокрация така:

Върховенството на закона и разделението на властите са силно компрометирани, ключови държавни институции са завладени от частни и олигархични интереси. Изродени са основни принципи, върху които се изгражда демокрацията. Независимостта на съдебната власт и свободата на медиите са под голям въпрос, а мракобесните времена в българското правораздаване тепърва предстоят. Корупцията остава необезпокоявана и всепроникваща. Всички независими от властта са под постоянна атака, по вестниците висят списъци на „врагове" и „предатели", ксенофобията и омразата са едва ли не управленска политика. Като в експеримента с жабата - водата, в която е потопена правовата ни държава, почти достига точката на кипене. Демокрацията загива, правовата държава деградира и е на път да се превърне в празна опаковка.

Той казва истината. Те го заливат с медийна помия

Не за първи път съдията поставя тази диагноза. Той, разбира се, не е единственият. Но изречена от него, тя е особено дразнеща за някои – защото идва, така да се каже, отвътре. И защото е истина.

Затова и той отдавна е обект на всевъзможни атаки, заплахи и тормоз – от маскираните мъже с прясно отрязани агнешки глави, през всекидневната медийна помия, до безбройните проверки. Със съчинени обвинения напоследък се опитват да го прикачат към скандала с имотите на овластени хора. С две думи, търсят му цаката - за да се отърват от него, а и за назидание на останалите.

В случаи като този с последната му реч обаче стандартната реакция надхвърля рамките на простото отмъщение. Става дума за упреците, че нарушава професионалните и етичните стандарти. Че на тази позиция няма право да говори по този „политически“ начин. Че руши независимостта и авторитета на съдебната система. Че има вземане-даване с партии и олигарси. И в крайна сметка - че има политически амбиции.

За „умните“ и „лудите“ в българския преход

Първата (отдавна преследвана) цел на тези упреци към съдията е да се изнамери формален повод за неговото отстраняване. По-важната цел обаче е да се внуши, че той е зависим, което го прави пристрастен и необективен. Следователно това, което казва, не е вярно.

Внушението разчита на елементарна подмяна, но може и да върши работа в някои среди. За масовия човек, който не следи в детайли политико-съдебните сюжети и въобще не е наясно кой кой е и за какво се бори, това е разбираемо. Известно отегчение обаче се усеща и сред по-начетените и по-добре информираните хора. Уморени, отвратени или отчаяни (а може би уплашени), те са се затворили и изолирали от всичко. За тях съдията е нещо като местния луд, който с безнадеждната си битка само им нарушава спокойствието.

Не познавам този човек, дори никога не съм го виждал на живо. Нямам представа какво е обкръжението му. За личните му мотиви не знам нищо повече от онова, което казва самият той. Например: „Оттук нататък има само два пътя - на борбата за право и на предателството към него“. Не знам и дали има, или няма някакви формални пречки да върши това, което върши. Но и не ме интересува. Защото, първо, знам, че това, което казва, е самата истина. И второ, защото случващото се с него е поредното проявление на един отвратителен парадокс, който се наблюдава през целия т.нар. български преход и донякъде обяснява защо през тези десетилетия истината, моралът и разумът се оказаха безсилни пред лъжата, грубата сила и глупостта. Най-общо този парадокс може да бъде формулиран с поговорката „Докато умните се наумуват, лудите се налудуват“. Кои са „умните“ и кои – „лудите“, решете сами.

Докато едни неотклонно спазваха добрия тон, придържаха се към доброто възпитание, много внимаваха да не обидят някого и да не накърнят нечие достойнство, докато спазваха писаните и неписаните морални и професионални стандарти на поведение, други не си губеха времето и:

- безогледно мачкаха всякакво приличие и прекрачваха всякакви принципи и правила;

- източиха, окрадоха и разграбиха всичко, до което успяха да се докопат, останалото разсипаха;

- добрали се и до властта, не свършиха „за 5 стотинки работа“, за да реформират държавата;

- но приписаха провалите на истинските реформатори, а несгодите - на пазарната икономика и на демокрацията;

- превзеха институциите, включително ключови позиции в съдебната власт, и ги подчиниха на собствените си интереси;

- натвориха закони в своя угода, а гаврата с правото представяха като връх на справедливостта;

- завладяха или изпълниха с ментета медийната среда, за да подменят свободата на словото с лъжи, клевети и измислици;

- счупиха ценностния компас за добро/зло, разумно/неразумно, за да превърнат обществото в стадо;

През това време възпитаните, принципните, моралните, просветените заминаха надалеч или се изпокриха - политиката не била за хора като тях. Така политиката се напълни с полу- и неграмотни, интелектуално непълноценни, морално осакатени всевъзможни дребни и едри безскрупулни търчи-лъжи, мошеници, мутри, милиционери и тем подобни.

Крайно време е това статукво да бъде разбито. Ако не искаме то да присвои и бъдещето на децата и внуците ни. Затова колкото се може повече хора трябва да последват примера на председателя на ВКС, да загърбят умората и безразличието и на висок глас да назовават нещата със собствените им имена. Няма кой друг да ни спаси. „Време е да заслужим свободата си, а не да чакаме отново наготово.“(Заглавието е на "Сега".)

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лозан Панов пита Кирилов къде е останало съдийското писмо срещу Гешев

21.11.2019

2531 13
Гешев е избран, омертата е гарантирана

15.11.2019

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2779 20
Лозан Панов даде висока оценка на сценаристите зад Гешев

Коментари

maestrata

Хвала!👍

овцеговедо

гяурето и слобода???? - абре списовач оти се надош на  дървено железо????

дядо яга

фантастично точна статия...

Sine_metu

Статията е точна, заглавието я обезсмисля.

„Заслужим“

Понеже сме в свобода до уши, ама ние и трошица не заслужаваме

първолета

Да! 👏

Памфуций
снимка на Памфуций

Ясен Бояджиев, 👍

inventus

Кратко и ясно. Изводите за всеки /дори и най незначителните от нас / е да премахнем чрез избори от власта тия които вече се оядоха.Това ще стане ...никой вече няма съмнение. По трудното е да се почисти кочината която ще оставят след себе си.Щото са заразили всички държавни структури с проказата си.На времето когато поколения от кокошките на дядо боледуваха той ги изкла събори кокошарника им изгори материала а земята под него посипа с негасена вар. Направи нов кокошарник на ново място с нови кокошки. И работата заспа.Кой разбрал разбрал!

Стоф

С кокошките е лесно. Комунистическите деривати обаче се водят хомо сапиенс.

Sir Mano

👍

Simplicissima
снимка на Simplicissima

старата история:

проспрерат народи, които си вардят кадърните хора

 

пък другите народи, дето се чудят как да затрият кадърното, те, разбираш ли, хич даже не просперират, обаче пък оцеляват

стабилност, дет се вика

Rendeto

Ако не внимаваме, Лозан ще го демонтират наистина.

Интересно е че гербаджийте и комонизд-ите все не го харесват. 

Думи думи

Не се косете!

Американците може да изхвърлят в скоро време статуята на „Свободата„.

Куп старо желязо. Мое да ви го продадат, а мое и да ви го подарят...

 

Jassie

Поне да станем дузина..

Напълно съгласна с Вас, г-н Бояджиев. 👍

Стоф, 👍и тъжно личице.

Magi

Правдива статия , браво! В момента не е важно кой ще спечели на изборите, важно е да не са герб. Ходете на срещите на евродепутатите и питайте във вашия район, какво образование имат, колко години са работили  по специалността си, колко човека са ръководили, имат ли научни достижения, знаят ли чужди езици, как ще работят в ЕС за подобряване живота у нас и т.н. Ако ви отговорят ще ви стане ясно какъв човек стои срещу вас и тогава вземете решение за кого да гласувате.

Danibus

Авторът👍 Лозан Панов 👍

enlil

Да загърбим умората и безразличието, значи, и на висок глас да назовем нещата със собствените им имена! Ми добре. С риск да стана досаден, отново ще използвам думата "фекалии". Чрез нея, на висок глас, ще назова всички ония неща, които авторът смята, че все още са в наличност, но остават неназовани. И сега - какво? - нещата промениха ли се към по-добро? Ако не са, какво значение има как ще бъдат назовани? Защото по принцип и от веки веков те имат множество от най-различни имена. Които са взаимно обесняеми и заменяеми. Въпросът, Ясенчо, е не кой ще нарече фекалиите с тяхното истинско име, а кой ще ги премахне? Ти и Лозанчо, да ме прощаваш, за тая работа не ставате...  

Влез или се регистрирай за да коментираш

×