facebook
twitter

Наблюдател

Спасението на ромите трябва да бъде дело и на самите роми

Малцинството се нуждае от насоки и подкрепа, а не от авторитарна държавна принуда
2151
Център Амалипе
Не принудата, а сътрудничеството ще измъкне българи и роми от тресавището.

Политиката на интеграция на ромите, зададена и спонсорирана от ЕС и неправителствени организации, е пълен провал. „Несоциализирани цигани” вилнеят безнаказано из страната, поощрявани от бездействието на централната и местните власти. Толерантността на българското мнозинство, поставено в неравностойно положение спрямо малцинството, е достигнала своя предел. Държавата е заплашена от междуетническа война.

Така изглежда в общи линии ситуацията с ромския етнос в България - както я вижда лидерът на ВМРО, вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов. Тази мрачна картина се съдържа в документ, озаглавен „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им”, който военният министър публикува в сряда.

Повод му даде пореден криминален инцидент, при който роми се сблъскаха с полицаи. Това напомни на Каракачанов, че местните избори наближават и лансирането на няколко идеи за „разрешаването на циганския въпрос” (както „воеводите” обичат да се изразяват) може да позакрепи западащия му рейтинг. Така се появи и въпросната набързо скалъпена концепция.

Няма смисъл да коментираме, че Каракачанов и неговата партия участват за втори пореден мандат в управлението на страната и ако искаха,

 

можеха отдавна да инициират нова политика спрямо малцинствата

 

Но в крайна сметка водачът на ВМРО е политик като всички други, тоест изпълнението на обещания не е сред силните му страни.

По-същественото е, че възгледите и предложенията на ВМРО по въпроса почти не са се изменили през последните десетина години. А това вече е наистина тревожно, защото някои от идеите, които Каракачанов лансира, са повече от спорни - и в морален, и в практически план. Да не забравяме, че тук говорим за човек, който е не само вицепремиер и министър, но през 2016 г. стана трети на президентските избори.

През 2010 г. „воеводите” предложиха „5+1 спешни конкретни мерки за решаване на циганския въпрос”. Тук се включват: обвързване на социалните плащания за деца с образованието, което получават, и средата, в която живеят; въвеждане на трудова повинност като начин за получаване на квалификация или изтърпяване на наказания; система „труд срещу сметки”, за да се покриват задължения по сметки за комунални услуги; създаване на доброволни отряди за защита на населението; спазване на действащите законови норми по отношение на заселване, незаконно строителство, скитничество. Както и дългосрочна „държавна политика за несоциализираните общности като част от обща демографска политика”.

Същото, макар и в по-разширен вид, съдържа и представената от Каракачанов концепция.

 

И в този документ се възлагат надежди на бившите Строителни войски,

 

за да образоват и дисциплинират ромите, както и на доброволните отряди, които да ги държат в подчинение. Националистите искат контрол върху раждаемостта, включително чрез платени от държавата доброволни аборти (!!!), задължително включване на неграмотните пълнолетни роми в програми за квалификация, строг надзор върху раздаването на социални помощи, премахване на гетата, „разграждане на клановите структури” и др.

Какво в крайна сметка означава всичко това? На практика Каракачанов третира ромите като безпризорни и непослушни  деца, които трябва да бъдат поставени под пълната опека на държавата, за да не се скитат свободно и да не правят бели. Институциите ще определят къде ромите да се образоват и квалифицират, а съответно и какви професии ще могат да упражняват. Ромската демография ще бъде стриктно контролирана, за да раждат по-малко. Засега се предлагат платени доброволни аборти, основани на етнически принцип! Може би следва и узаконен лимит колко деца може да има ромското семейство?  (Как ли щяха да реагират политиците, ако някой отвън се опитва да определи колко бебета да имат българите?) Послушанието на малцинството ще се гарантира от легализирани паравоенни структури по места (несъмнено съставени от българи). Зад всичко, което „воеводите” предлагат, по един или друг начин стои

 

държавната принуда, при това от авторитарно фашизоиден тип

 

А къде са ромите във всичко това? Те ще трябва безпрекословно да се подчиняват на този почти казармен ред, а ако откажат или се провалят - да си носят последствията. Е, това ли е интеграция? Това ли е, което в действителност разбираме, когато говорим за „включване”? Ако следваме подобни идеи, тези хора няма да бъдат приобщени към българското общество, а приковани с вериги към него. И това непрекъснато ще им напомня, че са втора ръка хора, че са в подчинено положение на доминиращия етнос и ако не слушат, ще има тояга.

Истината обаче е, че до 2050 г. ромите ще бъдат близо 1/4 от населението, а сред младите до 18-годишна възраст - почти 1/3. Мнозинството ще продължи да се топи, а малцинството - да се множи.

 

С други думи, в бъдеще не се знае кой ще върти тоягата

 

Затова предсказанията за бъдеща гражданска война не могат да стоят в основата на една реалистична интеграционна програма. Подобни мрачни прорицания могат да вършат добра работа за предстоящи избори, когато политиците се нуждаят от избиратели, които са уплашени и разярени. Но са изключително вредни, стане ли въпрос да се инициира някаква положителна практическа промяна. А тъкмо от това имаме нужда сега.

Обхващането на малцинството в клещите на репресивната държава, каквато идея е залегнала в концепцията на Каракачанов, по същество предполага да се възстанови в известна степен моделът, който функционираше по времето на бившата народна република. След 1989 г. по-голямата част от ромската общност деградира толкова бързо и дълбоко, че човек неизбежно започва да се пита дали ефектът от прехвалената силова интеграция, упражнявана от бившия режим, всъщност не е бил слаб и нетраен.

По тези причини същинското включване изисква първо да си зададем един прост въпрос: как да бъдат привлечени ромите, за да работят заедно с обществото и държавата, така че да подобрят своя собствен живот и да разширят житейските си перспективи? Но привлечени от възможността за промяна, а не принудени от заплахата за санкция или насилие - това е важно да се помни. Сред самото малцинство има достатъчно инициативни хора, на които им е омръзнал непрекъснато влошаващият се живот, и биха прегърнали всяка възможност за сътрудничество и подкрепа, които обществото им предостави. Да търсим начини да работим заедно като равни за преодоляването на общите проблеми - такъв трябва да бъде подходът, ако искаме да стимулираме ромите да се погрижат за своето и за общото ни бъдеще .

59

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Таборът отива към Европа

22.02.2019

Весел Цанков

1551
Управляващите обещаха 10% ръст на заплатите в бюджетната сфера

19.02.2019

2209 25
До три години получаваме първите F-16

16.02.2019

2583 80

Коментари

Страници

Begemot
снимка на Begemot

Oт написаното ми става ясно че уважаваният , иначе, автор смята за грешен и едва ли не престъпен подхода да се търси законова рамка за интеграцията на циганите ( рома)- защото ще има принуда и насилие и те ще са осъществени от държавата. Това били лошо. Не ми става ясно от написаното какво точно да се прави, след като не  може с принуда. Казва се нещо в стил кот Леополд - да живеем дружно. Това по принцип няма да стане, защото циганите ги устройва идеално сегашното положение на нещата, никака интеграция не искат и не им трябва, защото тя е свързна с правила и закони, със спазване на задължения, а сега такива за тях няма, няма и закон - еднакъв за циганите и за останалите. Ами законът е принуда, спазването му се налага със сила, със насилие, държавата , ако е нормална и с функциите си, е ДЛЪЖНА да го прави.

Държавата има монопол ( би трябвало, де) върху насилието, има и инструменти за прилагането му и това е задължително.

Не може законът да важи за едни, а да не важи за други. Не може да се строи където им хареса ( на циганите) да се краде ток, вода, да не се плащат никакви данъци, никакви такси и глоби, даже да е смешно в България да се мисли за това. Не може да се женят на 12, да раждат на 13 и това да се приема за нормално - има закон по въпроса. Не може да се продават булки като кози, например - има закон по въпроса. Не може цялата система на социални помощи да е изкривена така, че по етнически принцип едни( циганите) само да получават. Много е ясно и е писано защо е така, гласове за партиите, Европа го налага ( не без план и умисъл) и т.н. Но идеята, че държавата не може да упражнява правата си и да налага закона, да изисква еднакво задължения от всички  - тази идея е подривна, престъпна. Съжалявам, че г-н Илиев е стигнал до такава теза. Аз стигам до съответните изводи за себе си и най малкото, което мога да направя, е да спра да го чета.

Велико23

☝️

Велико23

☝️☝️

mitkomm

Много е прав Каракачанов, не пишете глупости- на това нещо трябва да се сложи край, каквото и да коства на държавата.Първо, циганите трябва да се научат на труд, дисциплина, да спазват законите на държавата и тогава да ползват благините.А те сега какво правят- нищо, нямат никакви задължения към тази държава, а само права и превилегии...е, рано или късно това трябва да спре, с цената на всичко, така не може да продължава.Та те тежат на държавния бюджет с 2- 3 милиарда лева всяка година, а това са още 100 лева върху пенсиите и заплатите на тия които работят!

Антей

!

В трите завода на южноафриканската фирма ALC

АЛС произвеждаща тапицерии за автомобилите БМВ

са били наети няколко десетки работници - цигани.

 

Хората и мъже, и жени - цигани са работили много дисциплинирано.

Работили с мотивацията за ОБЕЩНАТА висока заплата.

 

Обаче собственика на АЛС - канадската E.технолоджис

затвори заводите.

С мотива няма работна ръка и прочие финасово-икономически неизгоди.

 

Но първата заплата се оказала изненада - само 400 лв. при

обещани много повече, че и бонуси.

И хората се разочаровали, настоявали за по-високата заплата

но без да напускат.

Щото - кой няма нужда от пари. А заводите, фабриките - кът......

 

Работа, работа и пак работа! 

Така както РАБОТАТА ИНТЕГРИРА - нищо друго не може да го стори.

 

Работата бори бедността, подивяването и неграмотността!

 

В американската икономическа психология пише, че

БЕДНОСТТА произвежда БЕДНОСТ.

 

Задоволяваш се с все по-малко, потребностите ти се свиват,

понеже

имаш примера на родителите си, които живеят от социални помощи

и ти виждаш, че можеш да живееш ... без да работиш,

е беден си, не можеш да разпологаш с това-онова,

ама има сигурни социални помощи за храна, отопление....

 

Нооо нашите български цигани прескачат из Европата

и по-съвестните видяха и разбраха, че ако са

поне малко образовани ще имат 

по-добра работа и по-добър живот!

Защото и из Европата готините социални помощи свършват.

 

Работа, работа и пак работа.

Ако не им се осигури работа - проблемите ще продължат

без никакъв успех за интеграция.

 

....

п.с. За сведение на автора.

 

Циганското битие "много бързо се срина след 1989 г."

понеже

първите съкратени безработни в ликвидиращите се хиляди

проспериращи предприятия

бяха циганите....

 !

Велико23

☝️☝️

Васик

Фактът, че Каракачанов няма никакви притеснения да представи тази концепция публично и като министър да говори публично за "циганизацията", подсказва, че след 1989 по-голямата част от българската общност е деградирала също толкова бързо и също толкова дълбоко, колкото ромската общност. Идеологията на Каракачанов накратко: Вермахт е американска група и държавата, ако си е на мястото, трябва да стимулира не ражданията, а абортите. Коя е следващата крачка - държавата да плаща доброволната евтаназия?

Стоф

Ако размножаването на циганите продължи с бурните темпове, в недалечно бъдеще, те ще бъдат преобладаващата част от населението. Нивото на образованост, културата и уменията им едва ли ще са по-различни от настоящите. Но нуждите им ще растат. Кой ще ги задоволява и как? Освен това, този човешки потенциал ще навлезе и в политиката, в парламента. Ще взема решения. При това какви! Ето това е доста реална алтернатива. Добре е да сме реалисти, без да наричаме това фашизъм, расизъм и подобни. 

Стоф

За сега е известна само една страна, в която циганите са приемливо интегрирани. Тази страна е Индия. Другаде климатичните условия не им понасят и не могат да се интегрират. Кауза пердута. 

HBK

Когато един опитен и не-глупав политик  като г-н Каракачанов започне да ръси откровени глупости, ясно е че това са манипулации предназначени за масата потенциални избиратели, нещо като зов на тръбата „Събирайте се, врагът (в случая циганите) ни заплашва!”

 

Най-напред да припомним всеизвестни (но някак си позабравени) истини:

 

1. Циганите (хубави или лоши) са Български граждани с конституционно-гарантирани права (демек равноправие).

 

2. Не малка част от циганите (някак си незабелязана) работи системно и то работа считана от доста Българи за непрестижна – строителство, животновъдство, продавачи по пазарите и много други.

 

3. Цигански бандити и дори изроди със сигурност има (защото Български аналози няма ???). Същото се отнася и за циганските „барони”.

 

4. И най-после (но най-важното) – Циганите са нашето Бъдеще. Едва ли са много хората, които се съмняват в това. Искаме или не искаме. Климата, растящата популация по глобуса и гените работят в полза на бъдеща популация с по-мургав тен.

 

Това са констатациите и дори предвижданията. А сега и предложенията:

 

1. Не трябва и не може да се конфронтираме с циганите. ТОВА НЕ Е В НАША ПОЛЗА. Ще трябва да се примирим с факта, че ще трябва да живее с тях и то най-вероятно като малцинство (в обозримо бъдеще).

 

2. На циганите трябва да се подсигури жилище, а след това и работа (не в обратен ред). Това може да стане чрез национална програма за застрояване на обезлюдените места (където някога е кипял живот, и то качествен); нужно е да се построят малки типови жилища, в близост на стопански ферми (земеделски или животновъдни), в които да бъдат командировани новозавършващи специалисти (включителни и цигански. Има такива). Те ще организират стопанството, циганите постепенно ще поемат не само работата, но и организациата. Домовете ще се изплащат от заплатите (или доходите от стопанствата).

 

3. Тази част от циганите с доказани бандитски наклонности (да ги наречен стероидни хуманоиди) могат да бъдат „превъзпитавани” в подобие на някогашните трудово-възпитателни лагери (разбира се с по-добри условия от комунистическите „лагери” за политически неблагонадежни елементи). За камуфлаж пред гнусливата Европа могат да бъдат измислени по-благозвучни имена.

 

4. Най-същественото: Парите! От къде ще дойдат? ИМА ГИ!  Те отдавна са дошли. От Европа. Евросубсидии и фондове. И са точно за такива проекти. Само, че са ОКРАДЕНИ! Каква печална истина. И са окрадени не от цигани.

Стоф

Каракачанов, разбира се въобще няма потенциал за да предложи разумно решение на проблема. 

Костадин Николов

Пълни глупости са това. Огромен процент от циганите в България са напълно "интегрирани", каквото и да значи това. Родителите работят, децата учат, бабите и дядовците си гледат внуците. Работя с такива хора, всеки ден пускам децата им на пешеходната пътека, когато отиват на училище.

 

Друг е въпросът, че има някакво маргинализирано циганско малцинство, което е криминализирано. Но това е именно малцинство. Просто това малцинство вдига достатъчно шум, а мнозинството тихичко си живее и работи.

 

Парадокса е, че въпреки типично шумната и зрелищна циганска престъпност, най-големите вреди на обществото и държавата нанасят съвсем други престъпници, които в болшинството не са от циганския етнос и които работят тихо и съвсем не толкова зрелищно, но за сметка на това изключително ефективно.

 

Но така или иначе – и в единият и в другият случай, става въпрос съвсем не за етнос, а за престъпност. А за престъпността си има компетентни органи, които трябва да се борят с нея. И с циганската престъпност и с онази дискретната, дето вреди далеч повече.

 

Само че има нюанс – в момента в България да се вършат престъпления при определени условия е напълно законно. Полицията и следствието са специално ограничени така че да не хващат твърде много престъпници, а тези, които са хванати имат законни начини да се откачат от кукичката. И как би могло да е другояче? Ако всички (или поне повечето) престъпници бяха в затвора, откъде в нашата европейска родина щяха да се вземат богаташите бизнесмени и работодатели, които да ни дават хляба, който ядем?

Предводител на ...

Каракачанов надали си дава сметка, но величавата му програма е преписана от циганското кануннаме на Сюлейман Великолепни. Тъжно като за патрьотично документчИ ...

 

Костадине, 👍

Памфуций
снимка на Памфуций

Каракачанов надали си дава сметка, но величавата му програма е преписана от циганското кануннаме на Сюлейман Великолепни. Тъжно като за патрьотично документчИ ...

👌 Само ще допълня, че за разлика от Каракачнов османските султани са разграничавали циганите в империята, както по верски, така и по териториален, професионален и битов признак.

Дори Селим Втори предвижда в своя канун самоуправление на циганите в Босна, които трябвало да бъдат управлявани от излъчени от тях петдесетници и забранява "на който и да е да се намесва в делата им и да ги ограничава по какъвто и да е начин".

Това, което Каракачнов прави е , че изолира всички групи цигани в някакво имагинарно капсулирано циганско малцинство, напълно еднородно в своите асоциални и отрицателни характеристики и търси колективно решение на така поставения проблем във - както добре го е формулирал автора - авторитарно фашизоиден подход, който ще доведе до допълнителна сегрегация. Идеята за "даване на занаят" чрез Строителни войски е особено налудничава. Какво - ще обучим 10% от мъжкото население в страната да станат строителни работници ли, само защото са по-мургави? Има ли търсене за тази работна ръка или впоследствие изкуствено ще трябва да създаваме такова търсене? Освен, че ще ограничава циганките да раждат повече деца, само защото са циганки - какво образование и професионално поприще по етнически принцип ще им осигури?

 

БГ Трън

В която и държава в Европа да се  намираш, веднага разпознаваш безгрешно циганите. Те са  така добре интегрирани и толкова  са си променили начина  на  живот,  че  кметовете на  градовете са  се  видели в чудо. Работейки с  цигани всеки  ден, мога  да  кажа, че  през  годините няколко пъти  се е случвало да  НЕ ме излъжат. За кражбите да  не  говорим.

Как очаквате хората да се примирят и да  приемат  това ниво на живеене и развитие. Тези хора са  живели векове заедно с нас. Но  докато ние сме копали  нивите и  градините, образовали  сме  децата си и със всички  сили сме  следвали цивилизационното развитие на  света,  те  са си  щракали с  пръсти и са въртели гюбеци. И  сега  пак  са  там.

Костадин Николов

Явно според тебе, за да се "интегрират" циганите трябва да станат българи и значително да побелеят. А в северните страни  на Европа, трябва ли да се изрусят? Впрочем, ако циганите те лъжат всеки ден и те крадат по два пъти на ден, подозирам, че ти съвсем не работиш с тях заедно, а вероятно си им началник и то калпав. :P Трябва да те уверя, че ако мислеше за мене същото, което си написал в поста си и ако съм принуден да работя с тебе, то и аз щях да те лъжа постоянно. Нищо лично, всеки оцелява както може.

Стоф

От личен опит през доста години мога да потвърдя - без да съм бил в позиция на началник на цигани, и без да съм ги ощетявал, винаги са се опитвали да ме излъжат в каквато и да ситуация. Това им е специалността изглежда. За качество на работа да не говорим. 

dral4i

Колкото повече пишеш, толкова повече не ти вярвам, че работиш с цигани. Аз работя ежедневно и вярвай ми пишеш пълни глупотевини. Оня ден питам един: "Сега защо ме лъжеш? Мислиш ли, че съм толкова глупава и какво целиш с тази лъжа?" Той само вдигна рамене, тъй като и той не знаеше защо лъготи.

генек

А циганите ще се включат ли?

И - няма нужда от нови измишльотини. Имаше опит, имаше резултат - умният взема познатото...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

inventus

Мерките предложени от г-н Каракачанов са добри и навременни макар на някои да са се сторили твърде пресилени и дори фашизоидни. Каракачанов е прям човек казва каквото мисли както подхожда на един юнак и за това аз лично го уважавам. Така или иначе работа по превъзпитаването на въпросният етнос трябва да се започне от някъде и според мен първата мярка е разпръскването на циганските гета където и да се намират и разселването им по места на малки групи където да им бъде осигурена работа.Втората но не по важност е незабавно правосъдие за всички закононарушители и ефективно изтърпяване на присъдите съпроводено от дванадесет часов работен ден.Трета  по важност мярка е свързана с намаляване на помощите и обвързването им със спазване на законите. И незабавното прекратяване на практиката да се дават помощи на малолетни родилки и на майките и бабите едновременно.Само тези три неща да бъдат въведени в изпълнение /нещо за което държавата има сили да го стори/ ще дадат незабавен ефект.

JR

Растящата нужда от “интеграция“ на ромеите е породена от растящата дезинтеграция на държавата след 1989 година. Бързата “деградация“ на ромейската общност след тази дата не се дължи на “нетрайния ефект на предходния силов модел“, а на общата деградация на обществото и държавата. И дитирамбите ромеите да работели “с нас и обществото“(sic!) за своето “включване“ са либерастки блянове за жълтици от Брасълс.

Те са растяща част от обществото, каквото сме го докарали да бъде в момента. Не малко българи в него вече не се различават особено от ромеите по подивяване, неграмотност и социална лумпенизация. За да бъдат преборени тези тенденции, всички заедно трябва да възстановим държавата и нейните атрибути. Това Брасълс няма как да ни го направи. 

П.п. Започва се от спазването на простичките правила - като това да не се пуши на закрито. От снимката е видно, че и “будните“ ромейки, дошли да интегрират по едно кафенце от НПО-то, кадят в заведение...😀

ventinari

цялата дописка е издържана в духа на "десетилетието на ромското включване" - да се наливат едни пари и да се надяваме, че нещо ще вземе да се случи. Единственото което се случи е , че се навъдиха хиляди правозащитници които живеят добре от "процеса на интеграция" и се надяват процеса и вървящите с него пари никога да не свършват.

Сократ-май

Както са казали умните хора, коренът на ВСЯКО престъпление е в това, че престъпникът гледа на другия човек като на неодушевен предмет, а не човешко същество.

Така е и при циганската престъпност. Циганите (може би само престъпната част от тях) са хора, всички останали са "гаджо", тоест не-хора.

За да има истинска интеграция, трябва да се преодолее примитивното колективно съзнание, замръзнало на ниво първобитно-общинен строй.

Michael_P

"Как ли щяха да реагират политиците, ако някой отвън се опитва да определи колко бебета да имат българите?"

След като смислено си отговорите на този въпрос тогава пишете. За сега се излагате с това което сте написали. Много е семпло.

Стоф

Този въпрос е твърде неадекватен, за да чака отговор. 

Васик

Засега циганите следват буквално житейските уроци на Каракачанов и Джамбазки: нито ден трудов стаж, освен ако не става дума за депутат или евродепутат. Смях в залата

HBK

Най-напред: Комплименти за г-н Костадин Николов  (Четв., 07/02/2019 - 23:53)

 

След това: Да повторя в резюме:

 

1. Циганите са разнородна група от човешки индивиди. Както и Българите. Добри, лоши и кудоши.

 

2. Престъпността е над-етносна. Не трябва да се дели на циганска и Българска. Критериите трябва да бъдат – доколко е социално значима. Напълно съм съгласен, че големите престъпници са в парламента, в правителството и съдебната власт (по-точно в прокуратурата). Болшинството от циганските престъпници са намерили своята ниша в битовата престъпност. Тя, разбира се, също трябва да се преследва.

 

3. Генетичния, етносно-специфичния и личностен потенциал на циганите (както и на Българите) трябва да бъде използван чрез добре финансирани (не само от Европа) национални програми. Кражбата (и злоупотреба със) на Еврофондове трябва да бъде жестоко преследвана и наказвана.

 

4. Психологията на болшинството Българи трябва постепенно да бъде коригирана със средствата на обществените медиа: Бъдещето на страната ни (за хубаво или за лошо) принадлежи на циганите. В обозримо бъдеще Българите (особенно по-светлокожите) ще бъдат малцинство. Разумното поведение е: АДАПТАЦИЯ, А НЕ КОНФРОНТАЦИЯ.

JR

“Бъдещето“ принадлежи на тези, които си го направят. Отворените, както и порестите граници, поставят доста въпроси пред “адаптацията“. Броят на мюсюлманите ще расте, например. И за тяхното “приобщаване“ дават жълтици от Брасълс. За сега. А после - какво ще правим? Ще се адаптираме към “присъствието“ ли?

Michael_P

 

"Психологията на болшинството Българи трябва постепенно да бъде коригирана със средствата на обществените медиа: Бъдещето на страната ни (за хубаво или за лошо) принадлежи на циганите. В обозримо бъдеще Българите (особенно по-светлокожите) ще бъдат малцинство."

 

 

1. Е, тогава защо губиме времето и мъчиме децата в училище да учат български език и българска литература?  Въпросът е на какъв втори език да ги учиме да четат и да пишат?

2. И най важното - Защо си позволявате да правите расистки изказвания като делите хората на тъмнокожи и светлокожи?  За мен те (българите) първо са хора. Ако не сте забелязали вече има доста хора от жълтата раса родени в България.  Също така красиви мулати - тийнейджъри които учат по гимназиите и ходят на училище всяка сутрин.

3. Така, че мандарин или английски, като втори език? 

4. Но не мисля, че китайците ще проявят такава търпимост към мързела.

Стоф

Културна глобализация на този етап е невъзможна. Утопия. Подобни опити ще завършат с асимилиране на интеграторите. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×