Quantcast
Пеевски стана оръжие във войната между Радев и Борисов | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Пеевски стана оръжие във войната между Радев и Борисов

Президентът и премиерът приписват на депутата бизнесмен огромно влияние в държавата, без да разкрият същинската му роля
5 002
 Илияна Кирилова
Радев и Борисов от години се обвиняват един друг във връзки с Пеевски, без така и да се дообяснят.

Фигурата на Делян Пеевски – политик от ДПС, бизнесмен и медиен магнат, присъства трайно в общественото съзнание от 2013 г. насам. Тогава тандемът БСП-ДПС без малко да му подари вътрешната сигурност на страната, като го избра за шеф на ДАНС. Масовото гражданско възмущение обаче възпря назначението. Но покрай неестествено бързия му възход във властта българите разбраха, че той е един от най-влиятелните хора в държавата.

За Пеевски редовно и открито започнаха да говорят през последните няколко години и другите политици, при това от най-високите ешелони на властта. За разлика от протестиращите граждани обаче, които виждат в него олицетворение на статуквото в България, колегите му по професия използват неговото име преди всичко, за да уреждат личните си сметки един с друг. Както правят години наред във войната помежду си президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов.

Да си припомним един от първите сериозни сблъсъци между двамата. В началото на 2018 г. Борисов индиректно атакува държавния глава чрез началника на кабинета му Иво Христов – бивш журналист, за когото премиерът заяви, че е работил за „телевизията на Пеевски”. Радев скочи като ужилен и настоя премиерът да отговори на няколко въпроса: „Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?” Здраво ядосан, че го обвързват с депутата от ДПС, Борисов отвърна със свои въпроси: „Колко струват изборите на президента Радев, как се договори с ДПС за подкрепата, с Делян Пеевски ли го е направил?” Битката около него предизвика и самия Пеевски да се обади – нещо, което прави изключително рядко. Депутатът бизнесмен обяви определи като лъжа всичко, което се каза по негов адрес, и снизходително посъветва двамата държавници да си решават проблемите „като големи момчета”. Както Радев, така и Борисов обаче бяха усетили, че името на Пеевски е станало мощно политическо оръжие в общество, чувствително настроено към скришното влияние на ДПС.

В средата на 2020 г., след като Радев го предизвика с лозунга „Мутри – вън!”, Борисов беше този, който замеси държавния глава с политика от Догановата партия. Премиерът току-що беше отстранил трима министри от правителството. Формалният мотив беше да бъдат опровергани "внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски”, както обявиха от управляващата партия. Неофициално – за да се умилостиви растящото множество по улиците, което настояваше за оставката на кабинета. Стреснат, че работата може да отиде към служебно правителство, назначено от президента, Борисов се втурна в яростна превантивна атака: „Служебно правителство – абсурд. Тогава ще се подмени протестът с наш протест заради този президент, незрял .... Шиши му реди кабинета, но нямаше протест, Христо Иванов не излезе да каже – ама как Шиши нареди на Радев служебното правителство, а сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати.” Държавният глава побърза да отвърне в същия дух: „Аз нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков. Друг е давал – в случая премиерът, огромни обществени поръчки за милиарди на Шиши, друг е пушил пури, друг е раздавал банки.” От партията на Доган междувременно ехидно констатираха, че „заради неговите качества на добър бизнесмен, той (Пеевски – бел.ред.) ще работи с всички кабинети.”

Същият сценарий се разигра и сега – в началото на 2021 г., когато медиите се разшумяха около изявленията на ДПС, че няма да подкрепи Радев за втори мандат. В коментара си президентът косвено потвърди ключовата роля на Пеевски в движението: „Логично е партията на господин Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече, г-н Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференция на ДПС.” Премиерът толкова се стресира, че направи нещо изумително просташко – надълго и нашироко говори за ДПС, Ердоган и Турция насред брифинг на здравните власти за положението с пандемията. Нищо ново не каза – с Пеевски не се виждал от години, с ДПС нямал нищо общо, а Радев обвини, че разиграва етническата карта и замесва турския държавен глава във „вътрешномахленски спор”. Резкият и грубиянски начин, по който действа обаче, показва колко уязвен се чувства, когато го обвържат с близкия до Доган депутат. За отбелязване е, че ДПС продължава да се забавлява с подобни ситуации. "Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла", обяви съпартиецът му Йордан Цонев.

Тези периодично повтарящи се сблъсъци несъмнено са зрелище за публиката. Но не ни разкриват нищо по въпросите, които вълнуват хората у нас: каква е ролята на Делян Пеевски в българския политически живот? Докъде се простира неговото влияние в бизнеса и в съдебната власт? Толкова ключово ли място заема, за да го нарича Радев „ортак” на премиера, а Борисов да говори, че Пеевски е определил служебния кабинет на президента?

Сами по себе си, подобни приказки нямат стойност. Ето, държавният глава намеква от години, че правителството на ГЕРБ работи в полза на депутата от ДПС. Разликата е, че през 2018 г. се задоволяваше да задава въпроси на Борисов за връзките му с движението и Пеевски. А през 2021 г. вече говори за тези връзки като самоочевидни факти – и никога не навлиза в детайли. По същия начин действа и премиерът. Пеевски е наредил служебното правителство от 2017 г., обяви категорично Борисов. Кога и по какъв начин – за това премиерът си мълчи.

Като е толкова силен и вездесъщ Пеевски, нека Радев и Борисов да кажат всичко, което знаят за него. А не да го ползват като камък, който мятат един по друг в борба за по-висока популярност. От това полза за обществеността няма.

49

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов подари на Вучич картина от строежа на Балкански поток

21.01.2021

Обновена

18701 96
"Галъп": Под 4 процента е разликата между ГЕРБ и БСП

21.01.2021

3023 49
Парламентът прекрати окончателно сделките със студен резерв

21.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

697 5

Коментари

Страници

Васик

Може ли някой от тези будни граждани, които протестираха срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, да каже от първи опит името на сегашния шеф на ДАНС?

hamel

Е, аз бях един от тях - Симпли е свидетел и на майната, която теглих на БСП тогаз, но изопшто не знам кво е ДАНС, кой е началникът му, и въопште имат ли те почва у нас.

Жозефа
снимка на Жозефа

Да, свидетелствам. Мнозина бяхме с майните, но не ми се рови сега в стария форум. 

hamel

Така беше. И поне от мен си го получиха на изборите.

Фани ма де
снимка на Фани ма де

Мамин е  като карамански набеден единия за кръсник другия за биг мега  олигарх с мноооо влас

той е дъвка  и  изтривалка  нито има тая власт нито му трябва.

 

кире гела, тим ония на първа инвестициона..са в пъти по властимащи но седят хитро на сянка..

 

Мамин няма мутри  и тука го изтипосват всеки ден   

 

 

 

а чорапа няма кой да го пита з а цру,за  незаслуженото  ползване на "Доктор на воените науки"

 

за съсипване на авиацията 

за служебното и далаверите там с парите напред

черепа не смеят кире гела  също  тим ептен...там ем бият и стрелят...

 

нищо и не пишат тук за  TVна цру -..що ли...бив биг бос на цру е придобива/не е дал и 1 $/

 

 

на Мамин присват медиен олигарх той няма и 35% медии

 

като минеш из "курортите"

 

тва хотелски комплекс  на велчев  оня на женицата на гоце   легенди....

Billy-Joe Winchester

Масовото гражданско възмущение обаче възпря назначението.

Това "масово" гражданско възмущение беше толкова масово, че чак ми се насълзяват очите, като си спомня за него. 😂

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Другаре каскетаре, стига сте замесвали Мунчо Грипенски в такива сложни дейности. Той няма мозък за такива неща. Просто Курнелия му казва какво да плещи и го набутва в разни конфликити. На него му дай сътрудничките в президенството и не го търси.

KTP

Как услужливо се слагат под един знаменател Президентът, за който няма никакви данни да е свързан с бизнеса на Пеевски, да му прави услуги и да има някакво съмнение за корупция, търговия с влияние и мафиотско отнемане на чужди бизнеси... и повелителя на пълните чекмеджета, човека с най-голямата власт в държавата, който разпорежда кой да бъде ударен и т.н.

 

Та възниква въпрос, ако Пеевски и Борисов не бяха ортаци, как въпросният Пеевски успява да си върти бизнеса в държава в която буквално всичко става по разпореждане на Борисов? Как? Видяхме какво се случи с Божков... а за бизнесмена Пеевски няма никакви проблеми, на него всичко му се подрежда и поднася на теприя от Държавата, която се управлява от Кой? 

Forza NATO

👍

 

Жозефа
снимка на Жозефа

👍

Epikur

 

 Наистина логични въпроси.

Фани ма де
снимка на Фани ма де

а с тим а с гела  а с черепа?

управлява ви Козяк  цру прецедент💩 и всякакви партии първо там бият чела..

 

гоце даде бази и т.нт и зе 2ри  мандата,мнозина са забравили  нямаше да фане втори мандат ако на балотажа не бе Сидеров..

 

А н а баце🐮 се наложи да фалшифицира избори та  мамата👹 да не спечели че от козяк заповядаха кой да е.

Forza NATO

а с тим а с гела  а с черепа?

Ми питай си на маминия ти работодател ортака. Той ни управлява все още, а не злият козяшки чорап, дето не ти дава сън.

 

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Внушенията са прости като създателите си. Ама като гледам и крепителите МУ все тях повтарят. Тоя свят има силен дефицит на интелигентност...

bay Dragan

Аман от такава държава! Индивид - прасе с един пръст чЕло да определя насоката и.

Башана гельмесин. / Да не ти идва на главата/

ловkия

Мнозина бяхме с майните, но не ми се рови сега в стария форум. 

Добре го помня.

БатВаню

Не знам с какво е толкова важен Пеевски за Борисов или Радев, но без съмнение е изключително важен за БСП, чийто председател Сергей Станишев лично предложи Пеевски за шеф на ДАНС.

hamel

А как е позициониран Сергей Станишев към днешното БСП? И още, има ена купчина министри - изпълнителна власт, на финанси, на икономика и тинтири-минтири, те как са позиционирани към Пеевски? Как да четем другарката на Лозан Панов, която цитира Тиквата, че цялата съдебна власт е в джоба на дебелото дете? А дали само съдебната, макар че и тва е достатъчно.

Желателно е да си изложите мислите. Ако ги имате де.

МладоликМъдрец

Но можем да позиционираме Мая Манолова, която по собственото си признание, издигнала Пеевски за шеф на ДАНС. Същата тая, която с триото подписа за съвместни изяви на следващия изборен цирк. Същото това трио, дето уж протестира срещу Шиши.

не може да забравим и как БСП + ДПС, скоростно промениха изискванията за шеф на ДАНС така, че Шиши да пасне като рубла в русофилска ръка на това топло гнезденце.

БатВаню

Аз не излагам мисли, просто припомням факти, които биха породили мисли...та, интересно ми е как точно се позиционирате по отношение на безспорния факт за подкрепата на БСП за Пеевски

Васик

Масовото гражданско възмущение беше подкрепено от Пардю, Мардю и Бойко Борисов..... Ама тогава полицията много биеше... не като сегашната

МладоликМъдрец

Как услужливо се слагат под един знаменател Президентът, за който няма никакви данни да е свързан с бизнеса на Пеевски

Данни има. 90% от гласовете на ДПС отидоха при Радев и само не ми говорете, че щял да спечели и без тях.

 

Радев се опита да лиши ДОСТ от гласове в директна услуга на ДПС и Шиши чрез злополучният опит да лишат българите в чужбина да гласуват.

 

Ето какво каза Радев по темата Шиши

Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори - те са ортаци и в бизнеса ....

Логично, когато ДПС подкрепиха Радев, явно са били ортаци с Радев, по собствените му фигурантски думи.

Epikur

 

   Много лъжеш "Младолик мъдрец", разумно е думата  "мъдрец" да замениш с лъжец. Или поне да я поставяш в двойни кавички.

    Радев спечели срешу Цецка Цачева с над 59% срещу 36% нейни !   Дори всички от ДПС да бяха гласували до един за Цачева, пак Румен Радев щеше да спечели !  А естествено,не е така. Можеш да провериш съотношението  Радев-Цачева при ДПС  в Разград, Хасково, Кърджали и където смяташ че са "турски градове, по твой избор.

      Научи се да боравиш с точни факти, с аргументи. Иначе коментарите ти, макар често да са многословни, не струват пет пари, когато са пълни с измислици и съновидения.

   

БатВаню

Това, че Радев щял бил да спечели дори и без гласовете на ДПС, не променя факта на тяхната масирана подкрепа за него. 

Какви са били мотивите на ДПС за да подкрепят Радев, е друга тема. Лично аз съм на мнение, че те гласуваха за "който победи". 

МладоликМъдрец

Много лъжеш "Младолик мъдрец", разумно е думата  "мъдрец" да замениш с лъжец. Или поне да я поставяш в двойни кавички.

Празни приказки са това. Нищо не съм излъгал, освен може %. Вероятно не са 90% а 92% от гласоподавателите на ДПС.  Има данни в мрежата.

Можеш да докажеш че не си обикновен клеветник, като публикуваш 'верните' данни за %.

Освен това, не съм твърдял, че ДПС са причината за избор на Радев. Твърдя, че почти 100% от гласоподавателите на ДПС рязко са подкрепили Радев.

Научете се да четете !

 

разумно е думата  "мъдрец" да замениш с лъжец

Разумно е Epi да го замениш със 'spleskan'.

Epikur

 

    Последното ти изречение доказва че си простак. Много повече от дългите ти логорейни постове.

Mr.Freezer

AA,  не е съвсем така. Точно с последното изречение си го получи тъпкано за фриволните определения като 'лъжец' ... Като си избираш ник, трябва да си готов да понесеш извесни дженкове с него .. .

opeл
снимка на opeл
война между фигурант-нищоправец и управляващ МП не може да има, все едно някоя бълха да се ежи на кучето, в чиято козина се крие.
Мариана Кълвачева

Нещата само с блага дума няма да се оправят.

Отиваш в мазето и казваш:"Моля ви се господа плъхове, идете си с добро".

Така става ли ?

Плъховете искат огнехвъргачка и да се гърчат по ъглите.

С добро вече опитахме.

Резултат нула.

velocio
снимка на velocio

Като имам предвид, че само единият от героите на статията е доказан и в съда лъжец, като знам лично как досега само лъжи е изричал в сферата, в която съм специалист, мога уверено да екстраполирам и да заявя, че баце и сега лъже.

 

ОСТАВКА!!!

 

ПП: ГЕШЕВ, НЕ СЕ ПОМОТВАЙ И ТИ! ОСТАВКА!!!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш