facebook
twitter

Наблюдател

На база на публичните факти делото срещу Малинов е обречено

Винаги когато някой се прави на Рамбо, данъкоплатците плащат обезщетение на килограм, казва адвокат Емануил Йорданов
3908
БГНЕС
Емануил Йорданов е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1997 г. е избран за народен представител от Съюза на демократичните сили (СДС) в 38-ото народно събрание. От 1999 до 2001 е министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. Сега е адвокат на Биляна Петрова по делото за подкуп срещу нея и бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

- Адв. Йорданов, от изнесените в публичното пространство доказателства считате ли, че обвинението за шпионаж срещу Николай Малинов ще издържи в съда?

- Според мен има проблем с формулировката на обвинението и съответно към този момент няма абсолютно никаква яснота. Шпионажът предполага предаване на информация, която е класифицирана. Не мисля, че обвиняемият има достъп до подобна. На базата на това, което се изнася в публичното пространство, мисля, че делото е обречено на провал.

- След като откритите доказателства касаят някакви действия през 2015 г., защо прокуратурата едва сега - 4 г. по-късно, се активира?

- По отношение на прокуратурата мисля, че може да се каже само - неведоми са пътищата господни. Не е дадено да се знае какво мисли и какво прави прокуратурата. Разбираме само накрая, когато се плащат обезщетения. 

- Как ще повлияе този скандал на отношенията ни с Русия?

- Зле, няма как да повлияе добре. Особено ако се окаже, че нищо от това, което се твърди, не е вярно.

- Когато бяхте вътрешен министър в правителството на Иван Костов, бяха изгонени трима руски дипломати по обвинение в шпионаж. Правите ли паралел с това, което се случва в момента?

- Не правя паралел, тъй като хората, които ние сме изгонили, следваше да бъдат изгонени. Още повече, че преди дипломатите ние изгонихме няколко руски бизнесмени, единият от които е гонен от множество цивилизовани държави.

- През последния месец станахме свидетели на няколко показни полицейски акции. Ще имат ли положителен ефект за намаляване на битовата престъпност, или те са по-скоро част от кампания?

- Не мисля, че подобни пиар акции могат да доведат до някакъв положителен резултат, особено когато става въпрос за недоказани обвинения. Няма полза от това, защото в крайна сметка е хубаво, когато някой демонстрира крайно мъжество и се прави на Батман, най-лесно е да даде някаква статистика - изготвени обвинителни актове, по които е наложена присъда. Това би било най-добрият атестат за работата на един прокурор, но такова нещо не сме видели. Нямаме и информация по кои обвинителни актове са постановени оправдателни присъди и впоследствие са плащани обезщетения.

- Виждаме, че жестокото убийство на Виктория Маринова от Русе се повтори в сливенското село Сотиря. Каква е причината подобни трагедии да се повтарят?

- Причината е липсата на превенция, както и контрол на лицата, изтърпели наказание лишаване от свобода.

- Премахването на съкратеното съдебно следствие би ли довело до повече справедливост?

- Според мен въпросът с цялостното премахване на съкратеното съдебно следствие не стои, а по-скоро става дума за известно ограничаване. В същото време ми се струва, че законопроектите, които са внесени в Народното събрание, са много спорни като текст и като законодателно решение. Най-големият проблем в съкратеното съдебно следствие е замяната на доживотния затвор с лишаване от свобода в определен срок. Мисля, че там трябва да се концентрират усилията, а иначе нещата да си останат по стария режим. Имаме подобно законодателно решение в момента в рамките на приключване на делото със споразумение между прокуратурата и обвиняемия. Споразумението е забранено за определена категория престъпления. По същия начин може да се вземе решение и за съкратеното съдебно следствие.

- Зам.-главният прокурор Иван Гешев има ли качествата да ръководи държавното обвинение през следващите 7 г.?

- Трябва да имаме някакъв оптимизъм и ако той успее да промени поведението си в такова, което да отговаря на длъжността, която се готви да заеме, би могло да има добри резултати. Не мога да кажа дали притежава необходимите качества, но съм имал възможност да изразя резерви към концепцията, която той представи. 

- Какво не одобрявате в нея?

- Не приемам, че липсва каквато и да е идея за провеждане на някаква дискусия за мястото на прокуратурата в системата на държавните органи, нейната структура и правомощия. Това е спор, който стои в обществото от години, а в крайна сметка кандидатът се прави, че изобщо не знае за него. Другото нещо, което не одобрявам, е необузданият пиар, който се прави. Не може всяко едно дело да започва от телевизионния екран. Има някакви правила все пак. Един подобен подход според мен нарушава дори разпоредби на конституцията, защото презумпцията за невиновност остава далеч на заден план. Гледаме как се слагат белезници, хора се тръшкат на земята, говори се за  заловени страшни организирани престъпни групи, а къде е презумпцията за невиновност, никой не знае. Ако в този момент бях народен представител, щях да предложа изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които да забранят изцяло изнасянето на информация по досъдебното производство, а наказателните производства да се огласяват едва когато обвинителният акт бъде внесен в съда.

- За сметка на това Иван Гешев обещава повече публичност, ако стане главен прокурор. Да очакваме ли нови обезщетения за нанесени вреди, ако тази мярка бъде приложена?

- Разбира се! Винаги когато някой се прави на Рамбо, данъкоплатците плащат обезщетение на килограм.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Обвиняемите за "най-голямата" фабрика за цигари се отърваха с мижави присъди

16.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2282 5
Паметта на главния свидетел за КТБ внезапно се изпари
Банов пропиля шанса да вземе 700-те хил. лв. неустойки за Ларгото

14.11.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

1806 13

Коментари

Mitnicharъ

Г-н Йорданов е един много умен човек,  и почтен адвокат. Въпреки че беше вътрешен министър при Костич, не се омаза с кал.

 

human_capital

Не въпреки, а за това.

Иначе по разсъжденията му гледам, че освен за адвокатски хонорар, се бори и за някоя друга копейка.

JollyRoger's

Не може да се вреди на опашката за доларес от тълпата ибрикчии...

Самуил Петков

human_capital

Не въпреки, а за това.

Иначе по разсъжденията му гледам, че освен за адвокатски хонорар, се бори и за някоя друга копейка.

През г..за му ще излезнат тези копейки, ако го наемат подсъдимите за защитник  и Гешев ги размаже из съдилищата..

Блестящо юридическо образование, брилянтен интелект - съвсем ясно Гешев, ще е победител и у нас и в Страсбург ..

 

Жалко друго-колко скачахме за Гебрев . :"Долу ръцете от Емилиян..!" и още "Вакъл Гебрев курбан не даваме! На митинг!" а то се оказа, на Малофеев човек?? 

Su38

"Това е спор, който стои в обществото от години, а в крайна сметка кандидатът се прави, че изобщо не знае за него."

Не прави, просто наистина не го знае. Ефект на Дънинг-Кругър.

Същото важи и за адептите му.

Тъжно, но... Трябва да бъдем реалисти. Проблемът е, дали искаме нещо изобщо да се промени и откъде да се започне - дали отгоре или да изринем глашатаите...

Su38

И ми е чудно Гешев толкова ли е тъп, че се натиска като прасе на копаня все да е на първо място по телевизиите. Не може ли това семпличко момче да разбере, че това е обречена тактика. Какво, иска да покаже, че може да се наложи на всички, дори и с цената на тотална излагация? Ми не може, няма да стане, колкото и примамливо да му изглежда.

Чудя се, кой режисира този тъп сериал? И, най-вече, кой е некадърният сценарист? И дали този сценарий не е част от друг, по-сложен сценарий, в който Гешев е просто една тъпа и некадърна марионетка?

Su38

Резултатът от всичките напъни е, че сега всеки българин ще възкликне: "Ей, най-сетне го казаха по телевизора, че сме на къс повод."

И много от индиферентните ще започнат да говорят колко правилни са изводите на Малинов.

Ох, божее... И една манипулация не могат да направят като хората. Всичките им напъни водят до точно обратните на желаните резултати...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×