facebook
twitter

Наблюдател

На 10 юни войната за касовите апарати влиза в нова фаза

А от 1 октомври всички стоки ще поскъпнат между 8 и 30%
13 937

Само на мен ли ми се струва, че в този свят нещо не е наред? Уж всеки върши каквото трябва, а накрая нищо не се получава. Така и с новите касови апарати: и държавата казва, че бизнесът е прав, и бизнесът казва, че държавата е права, а в крайна сметка от ден на ден атмосферата се нажежава и никой не знае как ще свърши.

Че всички ще имаме неприятности с тази наредба, казах още през февруари, но и тогава, пък и след това будното гражданско общество предпочита да се занимава с пейки, тротоари и апартаменти, а не толкова с проблем, който може да промени цялата социално-икономическа картина в страната, защото този проблем е някак по-скучен, няма скандал, няма вещица за горене и няма накъде да хукнат с микрофоните си телевизионните репортери.

В началото на април БСК изпрати писмо до Бойко Борисов с копие до финансовия министър, шефката на НАП и медиите. В него се припомня срещата от 26 февруари в кабинета на премиера, където е имало: „Ама, да! Моля ви се! Всичко ще се нареди! Ще се направят работни групи, ще се чуе гласът на бизнеса, ще се нанесат поправки в наредбата, не бойте се!“. Окрилени, представителите на бизнеса тръгнали по работни групи в НАП и си представям стъклените очи, с които са се взирали в тях данъчните. На конкретните предложения за промяна в наредбата НАП отговорила с отказ и работни групи така и не били образувани. Станало ясно, че никакви промени в наредбата няма да бъдат направени. Вместо това е имало мъгляви загатвания, че в неопределеното бъдеще, но след окончателното влизане на наредбата в сила биха могли да бъдат обсъдени някакви въпроси от технически характер. Представям си досадата, с която рафинираните чиновници се споглеждат през бюрата си: „Уф! Пак ли тези! Трябва някак да ги разкараме, да ги забаламосаме, да ги турим у лево, да ги пуснем да пасат, защото такива са инструкциите от министерството“.

При това положение на 10 юни БСК ще внесе в съда иск срещу Министерството на финансите. Този акт е ни повече, ни по-малко casus belli между бизнеса, предприемачите, работодателите (тази средна класа, този гръбнак на обществото, този гарант за свобода и демокрация!) и държавата.

Ей, държаво (независимо кой точно те управлява в момента), ти луда ли си?!

Чудно ми е как лицата на политическите партии, които иначе денонощно търсят за какво да крещят по медиите, сякаш пропускат този сюжет, сякаш не му обръщат достатъчно внимание. А той е идеологически знаков както за т.нар. леви, така и за т.нар. десни.

Десните (ако са десни) трябва да скочат, понеже ще се съсипят малкият и средният бизнес, ще бъде нанесен удар върху тяхната социална и електорална база. Хиляди малки предприемачи ще бъдат превърнати от работодатели и данъкоплатци в бенефициенти на социални помощи или в най-добрия случай – в наемни работници. Довчера внасяли в социалната система, вече ще започнат да теглят от нея.

Левите (ако са леви) трябва да се загрижат за потребителите, особено за най-бедните, онези с най-малката кошница. При вдигането на цените те първи ще пострадат. Трябва да се загрижат и за наемните работници в засегнатите сектори, защото мнозина от тях ще загубят работата си.

Браншовите организации са изчислили, че до 1 октомври (срокът за окончателно влизане в сила на Наредба Н-18)

всички стоки, независимо акцизни или не, ще поскъпнат между 8 и 30%

Процесът вече се наблюдава. Малките квартални магазини и по-малките заведения ще се изправят пред фалит, в бюрата ще се регистрират нови безработни, бедните ще станат още по-бедни, а любимите на всички пенсионери... За тях да не говорим.

Защо цените в магазините и заведенията ще скочат? Много просто: защото ще скочат цените на складовете на едро и на доставчиците. А защо ще скочат цените на доставчиците? Още по-просто: защото ще скочат цените на производителите и на вносителите. А техните цени защо ще скочат? Виж, това вече, както се казва, един Господ знае и стари жèни.

– Хо-хоооо! – ще се провикнат тук данъчните. – Ние знаем! Тези мошеници ги сгащихме и сега всичките ще трябва да излязат на светло. Ще спрат да смотават данъци и осигуровки и естествено, че ще си вдигнат цените!

Правилно! Ако разгледаме финансовото министерство като фирма, то тя си има предмет на дейност. Точка №1 в този предмет е да събира данъци. Финансовите министерства съществуват преди всичко за да събират данъци. Колкото повече данъци събере един финансов министър, за толкова по-успешен го броят. Всичко останало е на второ място.

– Спокойно! – казва държавата. – Като съберем повече пари от гражданите, ще им върнем повече публични услуги!

Но гражданите дали мислят така?

Какво предпочита гражданинът: суха парà в джоба или нейната равностойност в публични услуги, примерно безплатен градски транспорт между Столипиново и Кючук Париж? Никой не отрича, че богато общество се състои от богати граждани и толкова "по-дясна“ е една държава, колкото повече пари оставя у хората за сметка на парите, които прибира за себе си. Но тук се крие и една опасност. Богатият гражданин е свободен човек, а свободните хора не са мили на държавата най-малкото защото тогава чиновничеството няма да е господстваща каста, а обслужващ персонал, като каквото е замислено. Пък и много други неудобства. Гражданинът не бива да е състоятелен. Напротив, той трябва да се държи на ръба на елементарното възпроизводство, а още по-добре да бъде превърнат в доживотен длъжник било чрез кредити, било чрез глоби, било чрез неплатени данъци и осигуровки.

Пък и каква част от събраните от гражданите пари ще се върне при тях? Нали по пътя трябва да се раздадат бонуси на администрацията, обръчите от фирми да спечелят обществени поръчки и т.н.

Работодатели в туристическия бранш са ми разказвали: „Ние искаме отношенията ни с работниците да са на светло, имаме интерес от това. Работниците обаче не искат. Аз имам персонал от 200 души и 250 запора от частни съдебни изпълнители. Купуват си джиесеми, теглят кредити, не ги връщат и накрая стигат при съдия-изпълнителя, който им слага запор на заплатите. Ако си получават парите по сметка с всички осигуровки и т.н., то парите никога няма да стигнат до тях, а ежемесечно ще бъдат удържани. Ако си поставя персонала при такива условия, ще напуснат. Къде ще отидат ли? Ще ви кажа: в Испания. Там ще отидат“.

Друг мошеник работодател осъмнал със запорирани сметки. Отишъл при съдия-изпълнителката и попитал:

– Защо?

– Защото имаш неплатен акт.

– Пропуснал съм, но когато се обадихте, платих го до половин час с лихвите.

– Да, но междувременно присъединих едни 50 бона данъци.

– Това не са данъци, а лихви върху тях. Данъците съм платил, но се съдим с НАП и чак след края на делото ще е ясно.

И показал споразумението си с НАП. Съдия-изпълнителката се вкиснала, защото вече се била приготвила да прибере близо 5 бона за дейността си. И, забележете: комисионите си съдия-изпълнителите не взимат от събраната сума, а свръх нея. Даже мутрите не постъпваха така – взимаха процент от кредитора, а не от длъжника.

 

Кой е виновен? Любим въпрос на медиите

 

Виновни са работниците, че теглят кредити, които не могат да връщат? Виновни са работодателите че хитруват, за да си намалят цените и да бъдат конкурентни? Виновни са бирниците, ЧСИ-тата и публичните изпълнители, че безмилостно блокират длъжниците, отнемайки им възможността да се издължат? Виновна е държавата, която, биейки се в гърдите, че е данъчен рай с плосък данък само 10%, всъщност очаква да прибере около 70% от спечеленото под формата на такси, осигуровки, лицензи и т.н.?

Какво ще го интересува масовия потребител на 1 октомври, когато му скочат всички цени, кой е виновен? Ама било законно! Не всичко законно е справедливо. Силният измисля закони, а слабият е виновен, задето не може да ги спази. А датата 1 октомври е особена с това, че не само тогава влиза в сила Наредба Н-18, но и че е в разгара на първата седмица от официалната кампания за местни избори. Който има уши да слуша, нека слуша (Мат. 13:9). Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

 

 

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокатите искат драстично увеличение на хонорарите си

16.06.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3390 29
НАП смекчава изискванията за отчитане на продажбите

08.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2165 1
НАП смекчи условията за запечатване на търговски обекти

04.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

806 2

Коментари

Думи думи

Да не би да са разменени статиите на Сула и П. Цеков?

И тъй като под статията „Защото сме по-католици от папата„ не може да се коментира, искам да си дам своята лепта с едно палче.?

Тринити

Сула е често недолюбван от мен и съответно яростно съм го критикувал неведнъж.Последните му статии обаче заслужават палец нагоре,а тази конкретно и аплодисменти.Чудесно написано,поздравления г-н Стамболов!Всичко е точно така,както сте посочили.Истината е,че въпросните наредби и прочие простотии се пишат от едни хорица,с немалки заплати,които по цял ден се чешат по едни деликатни места и се чудят каква нова глупост да измислят.Така хем да се докарат пред началството,хем да отчетат "дейност".Лошото е,че в повечето случаи това са партийни назначенци,намерили топло местенце.А още по-нелепото е,че на 99 процента са люде хал-хабер си нямащи от икономика,да не говорим пък за търговия.Същите,непродали и един гвоздей през живота си измислят и въвеждат наредби с които съсипват и унищожават бизнеса на десетки,а може би и стотици хиляди стопански субекти.Респективно на хора плащащи данъци в държавата и изкарващи хляба си(твърд и черен напоследък) чрез работа.Работа!А не кражби,далавери ,приоритет на администрацията в "държавата" Му.Рестрикциите наложени върху бизнеса задушават всичко,което все оше едва мърда и диша в тотално безнадежната икономическа среда в Родината.Тези действия ще се стоварят като бумеранг върху същата тази административна върхушка,защото в момента тече масово самозатваряне и фалити на малки и средни търговци.Както и авторът посочва за тях изходите са два.Първият е да станат наемни работници и да стоят 8 часа пред струга за 600-700 лв(пресен вчерашен пример от мой познат при интервю за работа като кандидат за оператор на ЦПУ машина и то в град на второ място в страната по доходи).И вторият вариант-чантата,пътя и за хляб!Т.е. Терминал 2.Щото тука вече не се живее.Не да се живе,не се оцелява дори.В чисто екзистиален план.Моята скромна особа избра вторият вариант,колкото и хазартен да е той,особено за човек в напреднала зряла възраст.До там я докарахме след 30 години "демокрация",че в момента Режимът на Партията третира частника по-зле и от Тошово време.Особено дребният такъв.Едрият е или вързан с Партията или си плаща.Най-често и двете.Щото има.Все още.Малкият няма вече пари и за ядене.Не за глоби,данъци,осигуровки и касови апарати.За ядене няма!Това разбира се няма как да бъде ясно на чиновниците,измъдрили наредби и закони.А и ситият на гладният не вярва....

Още веднъж,поздравления за статията с пожелания за още такива писания от автора.

п.с.И един непоискан съвет.Съвсем добронамерен.Махнете тоя Картаген.Когато написаното от Вас е стойностно(а то е!),не се нуждаете от допълнителни "украси".Бъдете здрав!Успех и занапред!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Идеалната статия написа кой?

Иван Стамболов я написа!

За Сула СЕГА  ?

Wolf ACE

?

protor

Драмата на българския интелектуалдисидент. Отвън десен консерватор, отвътре - ляв анархист. И седесето им, Бог да го прости, беше такова.

Бург Гаски

Силният измисля закони, а слабият е виновен, задето не може да ги спази.

 

И.А. Крылов басне «Лев на ловле»:


Теперь давай делить! Смотрите же, друзья:

Вот эта часть моя по договору;

Вот эта мне, как Льву, принадлежит без спору;

Вот эта мне за то, что всех сильнее я;

А к этой чуть из вас лишь лапу кто протянет,

Тот с места жив не встанет.

mick

Мдаа цените ще се вдигнат с 8-30%  а това значи, че и БВП ще се вдигне някъде с толкова... за радост на управляващите.  А защо е така? Ами защото се вързани за еврото.

 

После управляващите ще се бият в гърдите как БВП расте ли расте.

 

 

Да живеят икономистите! :)

 

 

 

enlil

Помня, като ученик през соца, кога подвизите партизански бяха задължителни за изучаване, че едно тяхно стериотипно повтарящо се действие много ме озадачаваше - влезли-невлезли още в новоосвободеното село, първо в кметството нахълтвали - да вадят оттам данъчните регистри и да ги горят насред площада, за радост на местните. Нямам обяснение защо все за тази практика си спомнях, кога чуех-прочитах в днешното ново време как някакви електронни регистри (то ли фирмени, то ли на агенцията по вписванията) се оказвали изведнъж блокирани и безполезни, за ужас на гражданите-потребители. А защо очаквам нещо подобно да стане и с новата е-регистрация на всички касови плащания, въобще не зная... 

Светлоносец
снимка на Светлоносец

В статията става ясно че нито десните , нито левите се интересуват от проблемите на малкия и средния бизнес, а стоките ще поскъпнат от 8-30%. Ако Стамболов-Сулата го е разбрал този проблем от 2019, то аз го говоря от 1г.

Уволниха преди 1г. 300 данъчни, който работиха 20г. със  старата наредба, целта на това незаконно и скандално уволнение беше да се въведат нови касови апарати, защото за кратко време се задължават много клиенти да купят от малко производители много скъпи Касови Апарати, има огромен интерес от малко на брой производители да си продадат стоката, за което плащат комисионни. Ръководство на НАП, изнагляха и освен нови КА задължиха търговците да въведат и нов Софтуер, по същия личен материален интерес.

Но да се върнем на това кой е виновен, защо Десни, Леви, Патриоти и всички други, не се занимават с решаването на този проблем. Единствения отговор е, че ДПС държи НАП и всички финансови контролни функции на държавата, ДПС и прокуратурата помогнаха да фалира КТБ - БНБ каза че така трябва, бившия шеф на НАП е шеф на КФН, негов заместник е шеф на Комисията по Хазарта, Горанов е в пъти по голям скандал и конфликт на интереси, от този с Цв.Цветанов, но прокуратурата казва че няма проблем. Може да има наказателен вот за ГЕРБ, до септември, да имаме ново правителство, но пак ДПС ще е в коалицията и ще има нови касови апарати, по скъпи застраховки, по високи такси в банките и прокуратурата ще арестува виновните. 

Така че отговорете си на въпроса кой е виновен .

  

New Vance

   защото за кратко време се задължават много клиенти да купят от малко производители много скъпи Касови Апарати, има огромен интерес от малко на брой производители да си продадат стоката, за което плащат комисионни. Ръководство на НАП, изнагляха и освен нови КА задължиха търговците да въведат и нов Софтуер, по същия личен материален интерес.

 

  Така че, бае Иване С, не се притеснявай от голямо поскъпване в бъдеще.  До октомври ще се е забравилооо

Па нали помним тоя номер . Два пъти хем.. 

Братът продаваше свое грозде по пазари, два пътя купува хардер - совтвер.. И аз дет продавах кауни карпузи, и аз носех КА...Ама като си изпонапродадоха стоката /апаратите де/, онези, които я имаха, то с години никой нападжия не пита за тия ваджии ..

 

Съга - същото, ама по складове! 

 

   ПП Па после ще овършеят и пазарджиите от селата..За трети път! 

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Чудно ми е как лицата на политическите партии, които иначе денонощно търсят за какво да крещят по медиите, сякаш пропускат този сюжет, сякаш не му обръщат достатъчно внимание.

 

 

На мен пък не ми е чудно, че Сула  лъже, без да му мигне окото. Той днес е забравил, че е християнин и се изявява в старото си амплоа на либертарианец. затова днес за него лъжата не е грях.

 

Ето му материал за четене, от хора, които са специалисти, а не пълни лаици в материята като него:

 

Демократична България настоява за отмяна на промените в Наредба Н-18

15.04.2019

 

От година и половина НАП и Министерство на финансите осъществяват множество необосновани промени в Наредба Н-18 и така създават както допълнителни разходи, така и правна несигурност за бизнеса.

От Демократична България считаме за изключително грешна посоката, в която върви НАП, а именно – към опит за все повече контрол върху най-дребните детайли от търговския бизнес.

Конкретните проблеми, които продължават да се трупат, са:

 

Сложна и неясна нормативна уредба – наредбата и нейните разяснения са дълги и объркващи. Това създава идеална среда за “рекет” от страна на служители на НАП, които винаги ще могат да изтълкуват правилата така, че да намерят нещо неизрядно.

Без оценка на въздействието върху бизнеса – измененията се извършват без оценка на въздействието, както изисква Законът за нормативните актове.

Без адекватна оценка на нуждите – липсва обосновка какво налага измененията. Остава впечатлението, че покрай сухото гори и суровото – заради малък процент недобросъвестни търговци се налагат тежки правила на всички.

Без възможност за реално прилагане – НАП няма да има капацитета да прилага наредбата с тези нива на сложност, което я прави още по-вредна, тъй като изрядните търговци ще направят необходимите разходи, за да я спазват, а останалите ще продължат постарому. Прилагането най-вероятно ще бъде кампанийно или с цел да бъде ударен един или друг бизнес.

https://app.dabulgaria.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%82/

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Тук е развито още по-подробно, от експерт на "Да България":

 

Грешната посока на НАП с Наредба Н-18

01.04.2019

 

И ето няколко предложения за правилна посока:

Отмяна на наредбата (която е от 2006-та) и създаването на изцяло нова такава, по-кратка, по-ясна и съобразена с реалностите на 2019-та.

Отпадане на задължението за касови апарати. През 2006-та връзка в реално време с НАП е била немислима, поради което фискалната памет е била начинът за сигурно съхранение на данни за продажбите (уж) без да може да бъде манипулирана. Това изискване вече няма смисъл, тъй като продажбите могат и се предават в реално време към НАП. Разбира се, всеки може да избере да си купи касов апарат, който покрива изискванията за връзка с НАП, без да се налага да си купуваш софтуер и да се учиш на него – приложимо за малки магазинчета и кафенета, например. Но задължението да имаш касов апарат трябва да отпадне. Бележки могат да се издават от произволно печатащо устройство, стига да отговарят на базови изисквания за съдържанието им.

Връзка с НАП в реално време – за всяка продажба НАП може да издава уникален номер, който да се изписва на бележката. Така НАП ще получава данните за всяка продажба и никой няма да има право да издава бележка, ако не е получил номер от НАП. Освен ако няма проблем с връзката, в който случай бележката може да бъде издадена с локално генериран номер (UUID напр.), който впоследствие да се изпрати към НАП, при възстановяване на връзката (или на падналите сървъри). Такава разпоредба обхваща всички възможни сценарии на продажба, не изисква слагане на касови апарати в дейта-центрове, интеграции на онлайн магазини, и др. Има места, където връзка в реално време не е възможна (напр. в планината). Там фискалните устройства са подходящ заместител.

 

НАП най-вероятно не е готова за такива промени. Но предложението ми е да ги обмисли и да се подготви за тях, вместо да затъва все по-дълбоко в опита да специфицира софтуера за продажби до последния детайл. И според мен е нужно корекция на мисленето на политическо ниво в Министерство на финансите. Най-важното не е да се напълни бюджета. Да, бюджетът е важен, но пълненето му не трябва да минава през свръхрегулация, защото в крайна сметка това винаги води до по-малко приходи в бюджета.

https://blog.bozho.net/blog/3298

пролетарий о тв...

Като видя нещо публикувано от Сула, влизам да видя само, дали не е забравил последното изречение. Паметлив е Сула и не забравя, с какво може да стане интересен...

Forza NATO

Друг мошеник работодател осъмнал със запорирани сметки. Отишъл при съдия-изпълнителката и попитал:

– Защо?

– Защото имаш неплатен акт.

– Пропуснал съм, но когато се обадихте, платих го до половин час с лихвите.

– Да, но междувременно присъединих едни 50 бона данъци.

– Това не са данъци, а лихви върху тях. Данъците съм платил, но се съдим с НАП и чак след края на делото ще е ясно.

И показал споразумението си с НАП. Съдия-изпълнителката се вкиснала, защото вече се била приготвила да прибере близо 5 бона за дейността си. И, забележете: комисионите си съдия-изпълнителите не взимат от събраната сума, а свръх нея. Даже мутрите не постъпваха така – взимаха процент от кредитора, а не от длъжника.

 

Умилителен разказ, показващ некои симптоматични слабости в когнитивния процес на съвременния булгарише бизнесмен.

 

Почитаемият автор очевидно въобще не осъзнава какво точно е изплякал.

сталкер пустиняк

„Ние искаме отношенията ни с работниците да са на светло, имаме интерес от това. Работниците обаче не искат.

 

А стига бе! Значи горкият работодател иска, ама алчните работници не щат. Ама така може ли навсякъде? Отивам в  някое училище да се цаня за даскал и искам да не ми плащат осигуровки, да съм на МРЗ, а другото на ръка. Пък за разходите да мисли работодателят, да си търси фактури за оправдането им. 

Въобще, Стамболов наясно ли е какви ги пише? Наясно ли е, че тарикати като описаните работници имаше дълго време преди приемането на критикуваните от него наредби? Тогава кой беше виновен, че не влизаха парите в хазната? Пак ли някоя наредба?

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

С тази наредба добросъвестно закупен софтуер, който никому не вреди, а улеснява и подобрява работата
на служителите е обявен за незаконен и забранен за употреба. Та това е пладнешки обир!

 

Нали в конституцията пише, че частната собственост е неприкосновена и правото на собственост се гарантира и защитава от закон. Ето ви закон! Обявяват собствеността ви за незаконна и готово.

 

Все едно да ви кажат, че е незаконно да използвате пералнята си и трябва да закупите само от разрешените марки. Ама нямате средства или място (не ви е нужна толкова голяма), перете на ръка тогава!
Пералнята ви е незаконна, ще си стои, като паметник.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×