facebook
twitter

Наблюдател

Мизерията в арестите приключи, откак Иванчева не е там

Дори натискът отвън върху управляващите не може да ги накара да спрат да изтезават невинни хора
4460
Омбудсманът
Килията на Иванчева - мизерията е само на пръв поглед според министър Цачева.

Каква е разликата между яваш-яваш и спешна среща при министъра на правосъдието? Спешната среща е нещо като яваш-яваш, но без тази нотка на напрежение.

На 29 ноември, след като гръмна скандалът за мизерните условия в арестите и по-специално в килията на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, от Министерството на правосъдието обявиха, че свикват спешна среща по темата. Тази среща още не се е състояла. Но пък правосъдната министърка Цецка Цачева онзи ден се видя с представители на комитета против изтезанията и се похвали с постигнат напредък и оценени усилия.

Каква ирония! Също като извратеното й  чувство за хумор, с което Цачева обяви, че в министерството дори се шегували, че чакат нови попълнения за софийския арест от Франция - намек за докарването на обвиняемите Николай и Евгения Баневи. Колкото до килията - тя само на пръв поглед била стряскаща. Като се взре във фекалните води, капещи върху леглата, за ходенето до тоалетна зад ниско параванче, което не оставя особено на въображението на околните, и т.н. унизителни практики, очевидно министърката вижда друго. Но не каза какво. Ясно е обаче, че и през ум не й минава, че и на нея или нейни близки може да им се наложи да пребивават на такова място. Интересно тогава какво ще казва "вторият" им поглед. 

И дали най-накрая ще схванат, че държавата многократно е осъждана в Страсбург за липсата дори на елементарни човешки условия. Само че за това плащат данъкоплатците, а не виновните за мизерията - затова е и това нехайство. Цачева май се е пошегувала на 29 ноември, че има нужда от такава среща, а откакто Иванчева излезе от ареста, вече не се и вдига шум за условията в него. Баневи се оплакаха, но само веднъж...

Бързо беше забравено, че подчинените на Цачева не успяха да замажат картината с твърденията си, че едва ли не всички арестанти тънат в лукс. Те дълго щяха да водят гражданите за носа, ако не бяха снимките, които омбудсманът Мая Манолова разпространи от килията на Иванчева.

 

Лъжите на министерството лъснаха

 

тогава и за да се излезе от положението, беше свикана срещата на високо равнище, определени бяха ден и час. Трябваше да присъстват ръководствата на прокуратурата, на МВР, на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и омбудсманът. Само че в деня на събитието неизвестни за публиката неотложни ангажименти на Сотир Цацаров и Младен Маринов провалиха сбирката. И до днес няма нова дата и не е ясно дали изобщо среща ще има. Още повече че според главния прокурор има сценарий Иванчева да бъде представена като жертва на правосъдието.

Заместникът му Иван Гешев също се включи в популистката реторика, като противопостави мизерията в арестите на условията, при които живеят "умиращите от глад пенсионери с оглозган живот". Публичното пространство се изпълва с такива елементарни внушения всеки път, когато се постави темата за условията в затворите и арестите. Задължително някой ще обясни какви са условията в домовете за възрастни хора, за деца, за психично болни. Че има училища с не по-добри тоалетни и т.н.

А защо има? И кой управлява вече 10 години и гарантира тази мизерия? Не е ли ГЕРБ? 

Странното в случая е, че дори Мая Манолова се примири, че темата за нечовешките условия в арестите заглъхна. Следователно средновековните изтезания на невинни до доказване на противното хора могат да продължат. 

Няма конкретна сметка, но е сигурно, че за подобряване на условията в затворите и арестите през годините са

 

потънали милиони левове,

 

включително евросредства и суми по разни други проекти. Но тъй като става дума за затворена система, обществен контрол няма. А и общото разбиране е, че престъпниците заслужават подобни условия. Малцина си дават сметка обаче, че задържаните в арестите са невинни хора, често жертва на неадекватните обвинения на прокуратурата, и че абсолютно всеки може да се озове на мястото им неочаквано. 

Надежда впрочем няма, щом дори комитетът по изтезанията не успява да притисне управляващите да направят каквото е необходимо. Така че и да има среща за арестите, тя ще една безсмислена говорилня, от която едва ли ще излезе нещо. По този път засега се движи "промяната" в правилата за конвоиране, които миналото лято от министерството тръгнаха да променят пак заради скандал с Иванчева и извеждането й с пранги до болницата. И тези спешни законодателни промени отекоха. Идеята им беше в закона да се регламентира единствено, че конвоирането става по инструкция на министъра. От министерството обясняваха, че тази инструкция е готова и чакат само това изречение в закона, за да я превърнат във факт. Има да чакат...

Преди време имаше един шеф от ДАИ, който беше завел подчинените си в затвора, за да видят къде ще се озоват, ако се корумпират, и беше уволнен заради това. А не трябваше. Не е зле свръхангажираните участници в несъстоялата се спешна среща за арестите също да бъдат заведени на такова посещение. Така шансът тя да е ефективна значително се увеличава.

Ключови думи:

арести, Цецка Цачева
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокати попитаха Цачева къде са парите за е-правосъдие

13.02.2019

247 1
Турция пак започна масови арести на гюленисти

13.02.2019

286 1
Спецсъдът е готов да разпита Цветан Василев по скайп

Коментари

Били

Едно време имаше виц. Тодор Живков и Пенчо Кубадински си говорили за какво да се изхарчат едни останали пари от бюджета -за университета или за затвора. Кубадински държал за университета, но Живков го попитал "Пенчо, да не смяташ да учиш от сега нататък. Да ги дадем на затвора, мисли за бъдещето си."

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

Горе от снимката ни гледат три интелигентни физиономии!

Влез или се регистрирай за да коментираш