Медия без
политическа реклама

Изгонването на чекистите от храма

Църковният скандал в България само потвърждава спойката между Руската православна църква и руските спецслужби

Руският президент Владимир Путин не крие близостта си с руската църква, която минава не толкова по религиозна, колкото по шпионска линия
БГНЕС/ЕПА
Руският президент Владимир Путин не крие близостта си с руската църква, която минава не толкова по религиозна, колкото по шпионска линия

В София се разгоря "битка за храм" между Русия и българския патриарх. Причината е подозренията, че някои клирици на Руската православна църква /РПЦ/ бяха изгонени от България заради подозрение, че работят за руските спецслужби. За западния свят отдавна не е тайна, че задграничните структури на РПЦ са просто прикритие за спецслужбите.

Посолството на Русия в София може да заведе съдебно дело срещу българския патриарх Неофит, който на 25 септември назначи свои клирици в храма "Св. Николай Мирликийски", имащ статут на подворие на РПЦ. Посолството смята този храм за своя собственост, позовавайки се на някакъв "нотариален акт" от 1997 г., в който нотариус е установил правоприемство на Руската федерация от Руската империя, която в края на ХIХ в. е построила този храм. Интересното е, че руското законодателство отрича подобна приемственост:

 

Руската федерация е правоприемник на СССР, а не на Руската империя.

 

До този момент българската патриаршия не знаеше за съществуването на такъв акт и смяташе храма за свой, който е просто предаден за ползване на подворието на РПЦ. Законността на "нотариалния акт" може да стане предмет на съдебен спор между Русия и Българската православна църква /БПЦ/.

На 23 септември Московската патриаршия взе безпрецедентно в своята история решение - прекрати службите в храм и го затвори. Това бе реакция на решението на ДАНС от 21 септември, която даде 24 часа на настоятеля на подворието на РПЦ в България архимандрит Васиан /Змеев, гражданин на Русия/ и секретаря на подворието протоирей Евгений /Павелчук, гражданин на Беларус/ да напуснат страната заради дейност, "представляваща заплаха за националната сигурност". На двамата им е забранено да влизат в България за срок от пет години. По-рано Северна Македония обяви Васиан, който "по съвместителство" представлява РПЦ и в тази страна, за персона нон грата.

Васиан и Евгений бяха натоварени на полицейска кола, закарани до дома им и храма, където те бързо си събраха вещите, и бяха отведени до границата със Сърбия, която благополучно пресякоха още същия ден. Транспортът бе за сметка на бюджета на България. Както коментира ситуацията българският премиер Николай Денков, "решението е взето въз основа на секретен доклад". Интересен детайл е, че

 

предшественикът на архимандрид Васиан в София - архимандрит Филип /Василцев/, също бе изгонен от България

 

по инициатива на властите, макар и в по-мека форма. Сега той представлява РПЦ при Православна патриаршия на Антиохия и целия Изток в Дамаск и Бейрут.

Архимандрит Васиан е известна в патриаршеските среди фигура. Той е на 48 г., служи в свещенически сан от 1999 г. Над 10 години - от 2004 до 2015 г., заема важния пост на проректор по възпитателната работа на Московската духовна семинария и академия, която напуска не по свое желание, а в резултат на повишение - патриарх Кирил го назначава за свой представител в Беларуската екзархия. Когато през 2018 г. сменя в София разобличения архимандрит Филип, той разгръща бурна дейност по проповядването на "руския свят", ползващ се с популярност сред онази част от свещениците в БПЦ, която някога е получила образование в СССР.

"Архимандритът всеки месец ходеше до Северна Македония, където събираше подкрепа за Русия във войната сред църковните среди. Българското правителство също се разтревожи от този въпрос... В църковните среди на БПЦ съм чувал немалко истории как настоятелят на руското подворие в София корумпира българските митрополити финансово... Ние много пъти сме били на служби на отец Васиан в руското подворие. Слушали сме антинатовски молитви. Нападани сме от охраната, когато сме се опитвали да снимаме богослуженията", разказва Иля Забежински, православен писател от Петербург, който неотдавна се е преместил в България.

Протоирей Евгений Павелчук е по-малко известен: неговото назначаване в София през 2019 г. от клира на Минската епархия бе необяснима изненада за страничните наблюдатели. Протодякон Андрей Кураев обърна внимание, че кариерата на Павелчук започва в Гродненската епархия на РПЦ в Беларус, където той отговаря за "сътрудничество с военни структури" и основава военизираните отряди /военно-патриотични клубове/ "Славяни" и "Дружина". Тяхната група във "ВКонтакте" е украсена със знамена на РФ, а официалният сайт - с покана към доброволците за войната "в защита на руснаците на територията на бивша Украйна". "Да се изпрати в страна в НАТО човек, открито развиващ такава дейност, е връх на църковната дипломация," отбелязват коментатори в блога на Кураев.

Протоирей Евгений Павелчук сред децата в организираните от него военни лагери

 

Официална Москва реагира на решението на българските власти извънредно емоционално, почти истерично. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза: "Хората, които са посветили живота си на служба на Бога в името на единението на руския и българския народи на основата на обща религия и християнски ценности, като престъпници в специален транспорт с решетки на прозорците бяха доставени обратно в храма от имиграционните служби на България, за да съберат своите вещи... Тази крачка е предприета на празника Рождество на Пресветата Богородица - свещен и чист ден... Ръководството на България окончателно тръгна по пътя на разрушаването не само на политическите контакти между държавите, но и на културно-хуманитарните връзки между нашите народи".

Независимо от това, българският патриарх Неофит се надява на "съдействието на посолството на Руската федерация", тъй като по мнението на БПЦ, храмът не трябва да се лишава от "благодатен живот", т.е. богослужения и тайнства. Последните десетилетия

 

РПЦ постоянно говори за недопустимостта от закриването на храмовете,

 

наричайки съответните действия на безбожните власти "поругаване на светинята", но когато се стигна до разбутването на шпионско гнездо, прикрито зад храм, веднага сама посегна към такова "поругаване". Българският патриарх отбелязва специално, че храмът "Св. Николай" се явява място за поклонничество: в него се пазят мощите на свети Серафим Софийски, и затова затварянето на храма би означавало забрана на достъп до тази общоправославна светиня. Московската патриаршия казуистично тълкува прието решение като "неуважение към чувствата на вярващите" от страна на българските власти, които били принудили РПЦ да постъпи така.

В отговор на думите на българския патриарх посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова заяви, че ще отвори храма само по разпореждане на Московската патриаршия. "Към този момент не ми е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит. Ние не знаем за решение на РПЦ", казва тя. Посланикът на България в Москва бе извикан в руското външно министерство, където му бе предявен решителен протест срещу изгонването от страната на руски сътрудници в раса. "Поредната провокация на българските власти, напълно вписваща се в текущите евроатлантически постановки за "борба с руското влияние", неизбежно ще доведе до неприятни последици", заплаши руското МВнР. Неофициално се твърди, че на посланика е било казано, че всяко "самоуправство" по отношение на подворието на РПЦ в София ще доведе до закриване на подворието на Българската патриаршия в Москва, която от 1940-те години се намира в древния Успенски храм на "Таганка".

Подворье Болгарской православной церкви в Москве. Фото: Болгарское подворье в Москве

Подворието на Българската православна църква в Москва. Снимка: Българското подворие в Москва

 

"Новая газета Европа" вече писа за използването на задграничните енории на РПЦ като резендура на КГБ/ФСС или военното разузнаване. Навремето широко бе коментирана историята с вербуването на офицера от американското военно разузнаване Георгий Трофимов от Виенския и Австрийски митрополит Ириней /агент на КГБ "Икар"/. След разобличаването Трофимов бе осъден на доживотен затвор в САЩ.

Емигриралият в САЩ полковник от КГБ Константин Преображенски си спомня как в щаб-квартирата на ПГУ на КГБ в Ясеново /днес щаб-квартира на Службата за външно разузнаване/ в края на 70-те години срещнал офицер с гъста рижа брада. "Не се учудвай, той си пуска брада по заповед на своя началник. Точно сега той набира опит в чуждестранния отдел на патриаршията", обяснил на Преображенски негов приятел, работещ в отдел "Кадри". Този офицер скоро станал началник на Руската духовна мисия на РПЦ в Йерусалим, после - епископ, зам.председател на Отдела за външни църковни връзки, а по време на пандемията от ковид умира със сан митрополит и е бил погребан с военни почести.

Свещенник Глеб Якунин, член на специалната комисия към Върховния съвет на Русия по разследване на обстоятелствата около Държавния комитет по извънредното положение, публикува в началото на 1992 г. намерените в архивите на КГБ отчети за

 

взаимодействието на ръководството на съветското разузнаване с църковната агентура.

 

Ако се вярва на тези документи, сегашният патриарх Кирил е агент на КГБ "Михайлов", а предишният Алесий II е работил под агентурния псевдоним "Дроздов". Агенти на КГБ са били абсолютно всички висши епископи в РПЦ, както и клириците и миряните, допуснати до международните контакти на църквата.

Журналистите Андрей Солдатов и Ирина Бороган публикуваха преди дни свое разследване за дейността в САЩ на влиятелния сътрудник на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Дмитрий Петровски, когото ФБР подозира за връзки с руското разузнаване. След като бил назначен на работа в отдела за външни връзки от митрополит Кирил /Гундяев/ през 2001 г., той често посещавал САЩ и наблюдавал работата на различните православни юрисдикции там. Според версията на ФБР, Петровски събирал компромати за архиереите и клириците, за да ги използва след това за вербовка. В компютъра на "църковния дипломат" е намерен документ от 2009 г., където се регламентира "привличането към оперативна работа на сътрудници на РПЦ изключително с пряката санкция на патриарха", като се изтъква, че "характера на тази дейност в работен порядък се контролира от спецщата на РПЦ - за предупреждения и избягване на негативни последици за РПЦ". След публикацията Петровский беше формално уволнен от църквата и сега, вероятно, работи само в разузнаването. Според мнението на авторите на разследването, оперативните възможности на РПЦ са особено търсени след началото на "специалната военна операция", тъй като "духовната обосновка на войната" на патриарха и неговите подчинени "се получава много по-добре от тази на щатните кремълски пропагандатори".

 

 

------------------------------------------------------------------

Защо ни е храм, ако не можем да шпионираме там

-------------------------------------------------------------------

Необичаен шпионски скандал се разгоря в средата на октомври в Норвегия - РПЦ започна да купува имоти в съседство с военни обекти на НАТО. В страната бяха задържани и няколко руснаци с професионално фотооборудване и дронове, снимащи обектите. Един от тях се оказа Андрей Якунин, син на бившия шеф на руските държавни железници и приятел на Владимир Путин - Владимир Якунин. Ключова роля за подозрителната дейност на РПЦ играе Богоявленската енория в Берген, който се намира до разположената в Хоконсверн военно-морска база, където се базират подводници. Преди няколко години енорията е закупила молитвен дом  до базата, в който се извършват богослужения само веднъж годишно. Друг "църковен обект" се намира в Ставангер, в непосредствена близост до Обединения военен център на НАТО. Третият обект е в Киркенес, до норвежко-руската граница.

Още един интересен факт е, че в енориите в граничните райони служат клирици от Мурманската епархия на РПЦ, която се оглавява от митрополит Митрофан (Баданин) — капитан втори ранг от ВМФ, отговарящ за развитието на физкултурата и спорта в границите на цялата Московска патриаршия. Административно, енориите на РПЦ в Норвегия са към Отдела за външни църковни връзки в Москва, а ги управлява митрополит Антоний (Севрюк), който е приближен на патриарх Кирил.

Класика в жанра е комплекс от четири големи сгради в центъра на Париж, купени на баснословна цена от Русия. В центъра на комплекса е Троицкия събор, който е обкръжен от загадъчни офисни сгради с малки прозорци. Комплексът има дипломатически статут. Строителството му се проточи над 10 години заради постоянните протести на местната общественост и недоверието на френските власти. Срещу строителството през 2007-2008 г. се обявява Централното управление на контраразузнаването на Франция. И това не е случайно - "духовният център" от три страни е обграден от една от официалните резиденции на френския президент, където са разположени Висшият съвет на магистратурата и Президентската пощенска служба.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата