Quantcast
И Бойко Борисов ще търси ново име на България | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

И Бойко Борисов ще търси ново име на България

Държавите бягат от старите си имена, когато започнат да се срамуват от тях - като Холандия
13 304
 Фейсбук профил на Бойко Борисов
Бойко Борисов бе готов ръка да целува на Доналд Тръмп, че го е поканил в Белия дом, но той му прати месец и половина по-късно контрольорка за борбата с корупцията.

Холандия се отказа от широко разпространеното си име и поиска от 1 януари да бъде наричана с по-непопулярното Нидерландия. Съображенията й са главно репутационни. Установила e, че името й не извиква вече традиционната представа за "страна на лалетата", а за страна на наркотиците и проституцията. Поне туристите оставали с такова впечатление.
Официално обясни, че Холандия е историческото название на само две от 12-те провинции на страната и не бивало да се ощетяват другите. Освен това си измисли ново туристическо лого, за което плати 200 000 евро. В него инициалите на Нидерландия - NL (ниска земя) - са изрисувани като стилизирани лалета, за да върнат симпатичния национален образ, от който светът бе започнал да отвиква. Решението предизвика публикации в целия свят и едно популярно издание определи отзвука като несъмнен успех на ребрандирането на страната.

 

Както биха казали рекламистите - няма лоша реклама,

 

щом прави впечатление. Каква полза можем да извлечем от чуждия опит? Както Нидерландия желае да запази образа си на страна на лалетата, така и България има интерес да я виждат като страна на розите. Само че през годините на прехода тя си спечели непрестижно име, което други държави (и особено нидерландците) постоянно й напомнят - страна на корупцията. Затова отказват да ни пуснат в Шенгенската зона, колкото и да се стараем да покажем, че сме се разхубавили с помощта на Еврокомисията и нейните последни хвалебствени доклади. Самият аз се сблъсках с такъв проблем, когато едно лято преподаватели в холандски висши училища се свързаха с мен с молба да посрещна техни студенти, тръгнали на автопоход из Европа, за да да се запознаят с особеностите на различните държави в ЕС. Поискаха да им разкажа какво представлява България като страна на корупцията, защото смятаха, че това е типичното за нея. Отклоних предложението им, като обясних, че предпочитам за България да се говори в чужбина като за страна на розите, както те предпочитат ние да виждаме в Холандия страна на лалетата. 

Завоят, който правят нидерландците, ни показва, че трябва да мислим и действаме нестандартно. Те не се отказват от наркотиците и червените фенери, а се отказват от компрометираното си име. И ние не можем да се откажем от корупцията на високо равнище, защото ще загубим най-ценния продукт на 30-годишния си преход - клептокрацията, която ни управлява независимо от смяната на правителствата. Вярно е, че тя посрами името на държавата ни, но по-безболезнено е да се откажем от името. Ще похарчим някой и друг лев за ново национално лого - и толкоз. Нищо не пречи да му вплетем венец от рози.

 

Когато става дума за ребрандиране и национален пиар,

 

поне си имаме готов специалист. Няма друг, който така добре да се грижи за привлекателния образ на България в страната и чужбина, както премиерът Бойко Борисов. Където и да се намира, той отправя положителни послания през личния си профил в социалната мрежа Фейсбук, защото не харесва нито медии, нито професионални пиари. Превърна личната си пиарка в скромен видеооператор на смартфон, за да го носи на дълга пръчка край снагата му при постоянните му пътешествия. Така обществото може да улавя всяка негова дума и да забрави опонентите му. Още преди пет години той заяви намерението си да концентрира цялата пиарска власт в ръцете си: "Не ми трябват медиите! И от мен да знаете - не гледайте телевизия, не слушайте радио, не четете интервюта и въобще не може да ви ядоса никой. Въобще не ми трябвате, медиите - нали виждате как си ме посрещат хората". Това бе в началото на май 2015 г. А днес спокойно може да каже:

 

"Държавният пиар - това съм аз"

 

Качествата на премиера Борисов като държавник са много спорни и затова опозицията намира изобилие от поводи да го атакува - за ниското жизнено равнище, за демографската катастрофа, за липсата на върховенство на закона, за превръщането на страната в международно бунище, за мръсния въздух и недостига на вода, за малограмотността и влошаването на здравните услуги. Само за едно не може да му отрече уменията - да разкрасява действителността. Вярно е, че като художник е нула, но това не му пречи да се зарича, че ще нарисува по-хубава карикатура от Христо Комарницки. Вярно е, че като журналист дори не се е пробвал, но пред Цветанка Ризова от Би Ти Ви дръзко заяви, че би бил най-добрият разследващ репортер.

На холандците им бе сравнително лесно да се откажат от едното си име, защото си имаха друго готово. България е в по-трудна ситуация, защото уверява, че е от малкото държави, които никога не са сменяли своето име от самото си възникване. Може би защото никога не е звучало толкова срамно. Историята не помни България да е сочена като мутренска и дори мафиотска държава. Кой ли не й натякна, че й куца правовият ред. Даже новият голям приятел на Борисов и негов съмишленик по медийни и пиар въпроси президентът на САЩ Доналд Тръмп му изпрати тези дни специална съветничка по юридическите проблеми в американското посолство в София, за да наблюдава отблизо как върви съдебната реформа и борбата с корупцията.

Новата година дойде, но България не може да заяви, че вече не е същата. Нужен е решителен завой и само Борисов може да го направи. Трябва да се откаже от името й, като й даде по-благозвучно. Ако го направи, историята на нашата страна ще се дели занапред на два големи периода - до Борисов и след него.

 

Но как да се казва?

 

Островите Кук решиха миналата година да сменят името си, защото им напомня за колонизатора Джеймс Кук, когото туземците на Хавайските острови изяли (вероятно) по свои причини. Но нямат готова идея и си дадоха неограничено време да мислят.

За помощ може да се прибегне до националния химн, който е носител на духа на нацията. В химна на островите Кук се пее за "Всемогъщия Бог", който ги закриля. Не се споменава названието на държавата, но би било неразумно насред Тихия океан да се заимства името Господне. В нашия химн също не се споменава България. Пее се за милата родина, което означава, че тя също би могла да запази химна си, след като си смени името. В него се посочва, че тя е "земен рай". Точно в това ни убеждава и Бойко Борисов, когато оценява 10-годишното управление на ГЕРБ. Остава му само да го запише в конституцията. Щом за избора на независим председател на КПКОНПИ като Сотир Цацаров събра конституционно мнозинство в парламента, защо да не събере и за по-красно име на държавата?

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България ще получи само половината от чаканите утре 35 000 ваксини

17.01.2021

Обновена

4260 78
И бедни, и богати общини си плащат щедро за реклама и ПР

16.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1575 4
Путин назначи Елеонора Митрофанова за посланик в България

15.01.2021

Обновена

8617 246

Коментари

Хумангоид

В него се посочва, че тя е "земен рай". Точно в това ни убеждава и Бойко Борисов, когато оценява 10-годишното управление на ГЕРБ.

Неотразим! 

вила

всяка държава носи името на основното население Франция французи Германия германци и България българи, като резултат от политиката ,командоренето на Борисов след десетина години българите няма да са мнозинство и неизбежно на територията ще има държава с ново име, да не се грижи той прави нужното ,паметник ще му сложат новите цигани ли ще бъдат ,арапи  ли ,знам...

вила

всяка държава носи името на основното население Франция французи Германия германци и България българи, като резултат от политиката ,командоренето на Борисов след десетина години българите няма да са мнозинство и неизбежно на територията ще има държава с ново име, да не се грижи той прави нужното ,паметник ще му сложат новите цигани ли ще бъдат ,арапи  ли ,знам...

wreckage
снимка на wreckage

всяка държава носи името на основното население

не фсяка. Не ме карай да изброявам, че ше земе да се окаже, че броят на на държавите, именувани по тоя начин е по-малък од броя на държавите, именувани на друг някакъф принцип.

вила

В Европа 3 от 30-,ще  станат четири ,тая ще бъде пожарникария

sega_reader

Циганория.

Тъкмо Европа да си изпрати тук циганите и да се изчисти.

А нас, нас отдавна няма да ни има. Както се е случвало в историята.

В Ютуб има анимация, историята на света по години, пуснете си го. Ще видите колко века ни е нямало на картата.

Замислете се. Стига сте чревообработвали само. Главата е за мислене. Не правото черво.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Име като "Суджукенланд" би привлякло много туристи.Особено от немскоговорящите страни, любители на вюрстчета.

Пантелей

А бе, пишете си вие тук, щото хал хабер си нямате за причините. Умни бяха бащите на народната ни демокрация. Умни, и далновидни.

Я си представете, че бяхме станали 16 република? А? каква щяхме да я мътим тогава?

А така - хем си бяхме република, хем си бяхме народна... и ако беше рекъл тов. Брежнев - само щяхме да прибавим едно "Съветска".

Оххх, щяхме ама ни мина котка път... американска котка...

За туй ги мразим ний американците... щото ни провалиха светлото бъдеще...

Billy-Joe Winchester

Г-н Терзиев ?

Verbis verbis

Това натъртване на „земен Рай„, кореспондира ли  с едно друго име - „из Рай„, или на мен само така ми се струва

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Това натъртване на „земен Рай„, кореспондира ли  с едно друго име - „из Рай„, или на мен само така ми се струва

 

 

 Кажи сега — от теб не крият нищо

                        небесата,

ни адската дълбока паст — кажи какво подтикна

предците ни сред тяхното честито битие

под небесата благосклонни от Твореца свой

да се откажат, волята му висша да престъпят

зарад един запрет — на всичко друго

                        господари?

Кой пръв ги подло прелъсти за този гнусен бунт?

Проклетата Змия — да, той, чието зло коварство,

пришпорено от завистта и от мъстта, подлъга

на целия човешки род прамайката, макар

да бе за гордостта си свергнат от небето с всички

метежни ангели, с чиято помощ пожелал

да се издигне в славата над равните на него,

повярвал беше, че пред най-високия дори

не би отстъпил и заради алчната си цел

срещу престола и срещу господството на Бога

повдигна на небето светотатствена война

с безплоден устрем. Силите на царя всемогъщ

запратиха го презглава от светлия ефир

в разруха грозна, в плам и дим към гибелта

                        бездънна —

в окови адамантени да се пече навеки,

задето предизвика в бой всесилния владетел.

 

 

Струва ви се. И оставете сирийците на мира. Палестина не носи вина за Б.Б..

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Оф топик- имам една недоизбистрена теория- проблемът ни е че май наистина сме свръхинтелигентна нация. Доколкото сме сбор от индивидуална интелигентност и като такива сме индивидуално адаптивни. Независимо от условията. Дет се вика- в кенеф лавка отваряме и затова оцеляваме. И докато интелигентността ни е заета с оцеляването- дебилите се кооперират във властта, тъй като за друго не стават. Колокото по-интелигентен ставаш- толкова по-дебилни са отгоре. Да бяхме по-тъпи оцеляването ни щеше да е заплашено и досега да сме ги прегазили. Много ум не е за хубаво- получаваш Б.Б за управник.

Verbis verbis

Вие може и да сте свръхинтелигентна нация, но докарахте нашата до дебилизъм.

И изгонихте Сула от вестника, ако все още има такъв,

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Натъжавате ме , уважаема. Първо ме нарекохте умник и ме изключихте от хипотетичната ви нация от дебили, второ- вменявате ми отговорност за средата си , трето- ще рече човек че аз съм плащал сульовите трийсет сребърника всеки петък и изведнъж съм решил да оптимизирам щата. Последното-грях ви на душата! На аванта да си имам момче за бой и да се лиша от издевателството в уекенда- нивгаш!

ЕСОФ

Грях ви на душата да включвате България и българите в кафеджийско-кръчмарска лакърдия. Това първо и най-важно. Второ. Примерът на Холандия/Нидерландия, лицемерието, достигнало крайни стойности, се превърна в пример как, бягайки от нещо, влизаш в много по-лош контекст. Страна на лалетата, тези измъчени от хидропонията, напълно загубили собствено облик стотици милиони флорални образувания въобще не е пример за следване, те са мъката с визия на цвят, пълна скръб. Опитайте холандски домат, стиропор с дупчица за вкарване на така нужното червено, пълен стрес. Задайте си въпроса какво стана с храбрите, страховити, работни The Dutch, при мисълта само за които Англия се разтреперваше - нищо, nihil. Въобще да не споменавам Южните морета, великите художници и чистотата. Червените фенери не ще се изпарят с едното им сваляне и с промяна на общоприетото име на държавата. Наркотиците няма да изчезнат. А изкусните шлифовчици и световни търговци на скъпоценни камъни все повече ще се чудят какво правят там. Защото "там" все повече става нещо, което може всякак да се назове. А можеха просто да си стоят в долната земя, да продължават да пътуват с автомобили, на които пише NL и да правят всичко възможно да изхвърлят едно по едно това, от което иската да се измъкнат. Без приказки и държавни прекръщавания. Я, Швейцария, Confoederatio Helvetica -CH!

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

  ББгария..лошо ли е?

Дори лесно се произнася - Бъбъгария.

Verbis verbis

На английски ще се чете БиБигария.

Влез или се регистрирай за да коментираш