Медия без
политическа реклама

Хранителната верига държи Борисов на власт

Огромната армия от зависими хора ще се бори със зъби и нокти срещу промяната, дори и тя да настъпи

16 Авг. 2020
Борисов и Дончев са готови за оставка на кабинета. Хранителната верига обаче не е.
БГНЕС
Борисов и Дончев са готови за оставка на кабинета. Хранителната верига обаче не е.

Протестите влязоха в някаква луда фаза - на очакванията. Протестиращите стоят на Орлов мост и очакват да дойде полицията, която да ги набие. Тя не идва. Полицията се заканва да набие протестиращите, не ги бие. Властта чака да мине меракът на протестиращите и те да се приберат у дома. Те не се прибират. 

Всички чакат оставката на Борисов, той не я дава... Стоп - тук нещата не стоят точно така. 

От най-странния партиен форум в историята на партийните форуми - този в двора на "София тех парк", на който слънчасаха няколко хиляди гербери, всички в тази страна - и управляващи, и опозиция, зачакаха кога Бойко ще подаде оставка. Не дали, а кога. 

Зачакаха не защото неправилно са разчели думите на Б.М.Б., че обмисля такова решение, а защото знаят прекрасно, че Борисов е готов на такъв ход - правил го и пак може да го направи, а и оттегляне сега не означава автоматично загуба на предстоящите избори - редовни или предсрочни. Толкоз. 

Никой обаче не прецени достатъчно тежестта на огромната армия от гербери; на всички присъдружни властимащи; на безкрайното море от чиновници (433 хил. държавни служители), които ядат бял хляб благодарение на властта; на цялата хранителна верига, която се е образувала покрай статуквото. Тези хора казаха “Не!“ на всякаква идея за оставки. Получи се нещо от рода на: ”Царят дава, пъдарят не дава“. Получи се като удобен повод Бойко да каже - ето, народът ме иска, оставам. Получи се някаква 

 

семпла постановка от малка селска вечеринка

 

Така е. И все пак важно е да се разбере размерът на съпротивата за исканите оставки и фактът, че тя не идва нито от премиера Борисов, камо ли от вицепремиера Томислав Дончев. В този контекст внезапните хрумвания като свикване на Велико Народно събрание и нова Конституция вече не са нито толкова внезапни, нито толкова екстравагантни. Целта е една - печелене на време, оставане във властта възможно най-дълго и то на всяка цена.

Първи изрева герберският среден ешелон и това е съвсем нормално. Без Борисов - премиер, партията отива на кино. Борисов - партийният лидер, вече обеща да тръгне из страната и да раздава партийно правосъдие, а това видимо е изключително неприятно преживяване. Ако един ден партията мине в опозиция, дните на герберските основни ядки бързо ще привършат - тази партия е клиентелистка и не може да живее в друго амплоа. Всякакви такива като Тома Биков и Красен Кралев вероятно ще оцелеят по върховете на партийната хранителна верига още година-две, но другите - малките шефчета в провинцията например, ще се превърнат рязко в безрадостна гледка.
След като чухме първия запис на Борисов - онзи, който бе потвърден от две независими експертизи - вече

 

трудно може да си представим унижение, което гербер не може да преживее

 

в името на голямата цел - да си запази топлото местенце.

Втори, след герберите, изреваха патриотите. Това също е съвсем, съвсем нормално - Патриотичният фронт вече се разпадна в този парламент - от там излетя “Атака”, която сега - ако щете вярвайте, ако щете недейте - е крайна опозиционна партия. Онази нощ - в събота срещу неделя, единствено телевизията на “Атака“ излъчваше нонстоп събитията на Орлов мост. Т.е. липсата на събития. Ако Борисов падне сега, какво става с патриотите? Най-вероятно ще пострадат от сриването на рейтинга на управляващата коалиция, ще гравитират около изборния праг, т.е. ще хвърлят боб до последно дали ще влязат в следващия парламент. Затова Валери Симеонов се е хванал за пеша на властта и се влачи по пода, но не й позволява да се разпадне. 

Кой друг ще пострада от падането на кабинета “Борисов 3“? Ще пострадат тези, които се добраха до добри постове във времена, в които отдавна трябваше да имат обществен бан за политическа дейност. Какво очаквате от Георги Марков? Очаквате да каже нещо от рода на: ”Борисов е историческата фигура“, ”Той няма право да хвърля страната в предсрочни избори“, ”Радев извършва пуч и държавна измяна“, ”Няма да гласувам за правителство без Борисов” и дори: ”Приятели, ще се опитат да убият Борисов”. Да, ей такива ги реди. Преди месеци, когато нямаше протести по улиците, този човек градеше имидж на вътрешен опозиционер, критикар от крайни орбановски позиции и казваше: “Борисов да си почива, да отиде в Банкя и да ходи на риба”. Но сега, когато нещата тръгнаха към оставка, Георги Марков е най-верният човек на Бойко. 

Другото неполезно изкопаемо е Александър Йорданов, който бе катапултиран като евродепутат от Борисов и сега е видимо благодарен: “В последните 30 дни станахме свидетели на метеж“. Метежниците били хора на Кремъл и т.н. Тинтири-минтири - Александър Йорданов през 2020-а е същият Александър Йорданов отпреди 20 г. Той е славеят, който повтаря най-тъпите опорки, измислени от най-тъпите глави, които растат в буцата кал. Целият велик някога

 

СДС днес се изчерпва с няколко трудоустроени от Бойко хора

 

Язък. 

Мислите, че с изброените лица се изчерпват преторианците, които са готови да легнат пред Борисов, но да не му позволят да си отиде от сцената? В никакъв случай!

Какво ще кажете за културните дейци, които твърдят, че “Бойко Борисов няма алтернатива!” и “Радев насъсква хората”? За онези, които видяха в ковчега за управлението желание за убийство на министър-председателя? 

Какво ще кажете за медиите, които се нахвърлиха на Томислав Дончев и на всеки, който говори дори и за хипотетична оставка на Борисов? 
А онези държавни чиновници, които

 

намират спокоен пристан в разни институцийки?

 

Вижте примерно Мишо Константинов, който би трябвало да има запазено място в историята с крилатата фраза:  “Да се гласува с машини в условия на пандемия е умишлено убийство“...

Вижте единодушието между работодатели и синдикати по темата за протестите...

Вижте изписаните под индиго декларации на спортни клубове в подкрепа на правителството. 

Всеки, който през последното десетилетие е бил погален по главата от Борисов и Пеевски, не само че няма да иска оставката на Борисов и главния прокурор Иван Гешев, но и ще се съпротивлява с всички налични средства срещу каквато и да е промяна. Борисов може да подаде оставка, но съпротивата на онези, които живеят от буцата кал, ще бъде гигантска и след това... докато си намерят нова хранителна верига. А няма спор - съучаствайки в сливането на политическата, съдебната, медийната и бизнес властта, Борисов успя да създаде гигантска система от зависими хора.

Това е положението. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата