Quantcast
Добре дошъл, XV век: кадим с тамян срещу вируса | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Добре дошъл, XV век: кадим с тамян срещу вируса

И в извънредната ситуация архиереите в Св.синод си остават, втренчени най-вече в изгодата си
4 769
 mitropolia-sofia.org
Въпреки мерките срещу коронавируса свещениците у нас продължават да дават причастие от една лъжица.

И си заживяха Българската православна църква и нейните владици доволно в паралелния свят. „Силната вяра коронавирус не я лови“, твърдят  архиереите и затова свещеници продължават да дават причастие от една лъжичка, а миряните да се струпват на едно място по време на литургиите.

В неделя ситуацията беше показателна. Само часове преди църковните служби, на които имаше немалко миряни, шефът на националния щаб за борба с коронавируса ген. Мутафчийски разкритикува остро онези, които не спазват въведените мерки и ограничения да се събират много хора на едно място. Той предупреди, че става въпрос за физическото ни оцеляване, че идва „епидемия с невиждана сила“ и която ще удари най-вече възрастните. Именно те са най-уязвими от вируса, но и те основно посещават църковните служби.

И вместо да действа в синхрон с властта и да работи за ограничаването на социалните контакти, за да намали заразата, Светият синод кара по свой дневен ред, който няма общо с действителността. Архиереите са останали в Средновековието. „По никакъв начин, никога не се е предавала и разширявала зараза в църкви, където се извършват тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата. (Там) те са прекратявали своето действие“ , твърди, вярвайки си ловчанският митрополит Гавриил, който последните дни е медийно активен.

Въпреки нестихващите призиви и искания в социалните мрежи на десетки българи БПЦ да прекрати службите си или поне да намери начин да ограничи посещенията в храмовете, тъй като по време на Великия пост и преди Великден те са повече,  Гавриил и останалите в Синода не отстъпват. Оправданието им – писмо на патриарх Неофит, в което се дават указания свещениците и черквите да не спират работа. Според Гавриил дори отказът от църковна служба било равносилно на отказ от вярата! Какво по-силно доказателство за закостенялост и тесногръдие - та нали ще е временно?

В писмото на патриарха все пак болните са призовани да избягват посещението на богослужения, а вярващите - да избягват личен допир, като се посочва, че ако имат притеснение може да се иска благословение с поклон, т.е. без да се целува ръката на свещеника или кръста. Но пък миряните да се причестяват от една лъжичка!

Църковните „дезифектанти“ щели да са „тамян, светена вода и други, които са се практикували през вековете" (по думите на протосингела на Великотърновската митрополия свещеноиконом Славчо Иванов). Та нали препоръките на здравните експерти са основно миенето със сапун и използването на изпитани препарати.     

Митрополит Гавриил дори отива по-далеч – молитвата у дома, например нямала такава чак такава сила, като тази в храма, оправдава се той. В извънредна ситуация – особено в 21 век, нещата изобщо не са такива. За вярващия българин, който особено в дните преди Великден спазва традиции и обичаи, молитвата може да е навсякъде. А службите - да се предават онлайн.

От действията на владиците прозира  страх, че БПЦ ще понесе икономически загуби, ако хлопне вратите. Няма да се продават свещи, хората няма да си купуват  различни религиозни вещи и пр. Едва ли ще е толкова пагубно, предвид факта, че църквата получава солидна субсидия от  държавата – само за миналата година допълнително й бяха преведени 5 млн. лв. Отделно властта, особено в предизборна ситуация, е доста щедра към църквата – излива стотици хиляди за строежи на черкви.

Сега обаче властта позорно мълчи за действията на Синода и "тоя гад" коронавируса. Имало разделение между светска и църковна власт и не можела да се намеси. Не може или не иска?! Изобщо не става дума храмовете да бъдат затворени насила или пък да се взимат каквито и да било крайни мерки. Но след като е изключително важен въпрос  – не беше ли редно властта да потърси помощ и сили именно от духовниците ни. Както е било през Възраждането, както и след Освобождението.  Не! При нас всичко е въпрос на интерес и най-вече на показност – премиерът Борисов ще посрещне по халат патриарх Неофит в болница (2013 г.), да речем. Или пък  да се похвали, че бързо ще преведе парите за свещениците покрай миналогодишната криза с парите за вероизповеданията и пр.  

От друга страна благотворителните изяви на архиереите липсват или поне обществото не знае за тях. Както съвсем наскоро написа пиарекспертът Любомир Аламанов: „Да сте чули някой владика да си продаде ролекса? Да си продаде лимузината? Да си дари имуществото? Да организира със собствени средства кухня, приют, защитено място? Нещо смислено да направи? Срам."

Тъжно е и че църквата отсъства от обществения живот. И не от сега. Ако е там, то е с противоречива позиция по важна тема. Например становището на Светия синод по правителствената стратегия за закрила на детето, която бе критикувана от митрополитите. После пък като премислиха те прехвърлиха вината за позицията си на… Гавриил, който изразявал лична позиция, а не на целия Синод. Като се гледа актуалното им поведение в  извънредната ситуация, ще е добре да върнем лентата назад и да преценим колко струва острата им позиция срещу Истанбулската конвенция.

Факт е, че сега Гавриил изразява общата позиция на митрополитите – колкото и властта да взима мерки да ограничи масовото събиране на българите заради коронавируса, то БПЦ ще си прави, каквото си е решила. Нищо не може да я бутне и стресне. И не е сама в това начинание – посестримите й Гръцката патриаршия, както и Руската православна църква, също няма да затварят врати, а в южната ни съседка също причастие се дава с една лъжица. Но там поне премиерът Мицотакис реагира остро. А снощи гръцкото правителство забрани публичните служби. Дори вицегубернаторът на Санкт Петербург призова богомолците да не целуват кръста. Тук - мълчание. 

На този фон контрастира разходката на папа Франциск из пустите улици на Рим и самотната му молитва в малка църква във Вечния град. На всичкото отгоре безпрецедентно Ватиканът затвори храмовете в Рим в знак на съпричастност с властта, за да се ограничи разпространието на коронавируса, тъй като Италия е най-засегнатата държава в Европа. Колко различни светове... 

Ключови думи:

БПЦ, коронавирус, Гавриил
35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Религията върши работа за политическа (зло)употреба

11.11.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2093 23
Борисов е раздал 105 млн. лв. на вероизповеданията за 6 години

11.11.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

814 13
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3460 1

Коментари

Страници

маргаритка2

😅

 

 

А онова самоковско говедо Фън-дъкова пуснала окръжно да дезинфекцираме общи площи в блоковете..

 

Крадлива краво, откъде дезинфектанти?

 

А, да, тези с дизела може ли да не плащат общи разноски, защото бензиновци набиха електромобилеца, който уби трима пешеходци на пътеката за тротинетки, патко весела?

 

 

 

 

 

Iberia
снимка на Iberia

Белината е на хлорна основа и е най-якият дезинфектант за общи и всякакви площи.

маргаритка2

Спирт, ама процентен.

После хлор.

Малко кислородни вода , включваме блондинките.

Всеки както може.. Ценителите с формалехида,

 

каскети, мустаци,цикъл, живот.

Порфирий

Образец на популистки материал! В един кюп и причастието и Истанбулската конвенция. Заслужавате си маргаритките!

Banshee
снимка на Banshee

Църковните „дезифектанти“ щели да са „тамян, светена вода и други, които са се практикували през вековете" (по думите на протосингела на Великотърновската митрополия свещеноиконом Славчо Иванов). 

 

:)) Миро, елей, мирта. Не е лоша идея това с тамяна, към другото. 

Стоф

За пореден път църквата се доказва като класическа мафия, свързана с държавата чрез определени лица. Паразит върху малоумници. 

slavabg

 

Като се гледа актуалното им поведение в  извънредната ситуация, ще е добре да върнем лентата назад и да преценим колко струва острата им позиция срещу Истанбулската конвенция.

 

Като се гледа па вашето, се разбира, че още не сте преживели загубата от острата им позиция срещу Истанбулската конвенция! 😆

 

От джендър вируса се притесняваме повече, отколкото една обикновена настинка с "възможни усложнения", кът така че, починете си джендъря, пийте си витамините и се дръжте за големите пръстя 😉

Banshee
снимка на Banshee

В интерес на истината няма как да знаем дали случайно не подозира за "вируцидните и бактерицидни свойства" :) на тамяна. Както и на канелата и индийските пръчици.  

 

А за Истанбулската конвенция - не им връзвам кусур, за това е някак по-уместно църквата да протестира, отколкото една социалистическа партия. 

Meto_ot_Interneto

Преди малко в репортаж от Италия, по Би Би Си показаха много богомолци в католическите цъкви. Не проумявам как може да има такава публикация в "Сега".

slavabg

БПЦ е под обстел откакто не запя в хор с вертоломей - въпреки козарските напъни ... "СЕГА" пак е по-скромна, ЖАБА нюз пуснаха мнението на някаква лява китка, която директно ги наричаше "терористи", ма тия си знаят за какво иде реч и не ги отразяват изобще даже! 💨

Billy-Joe Winchester

Преди малко в репортаж от Италия, по Би Би Си показаха много богомолци в католическите цъкви.

Прав си! Щом някъде по света има простотия, значи и у нас трябва да я има!

Миджур

БПЦ не е построила и една болница. Но има наглостта да проси под път и над път пари. Последно за А. Невски. Нещастници.

venstar

При средновековните епидемии, които са погубвали сериозна част от обществото, жертвите все невярващи ли са били?!! Вярата им може да е била проста и суеверна, но определено от сърце. Особено, когато чумата е започнала да тръшка близките. Особено при неминуемите обвинения на църквата (католическа или православна), че това било бич Божий за падението на хората. Тотално идиотско поведение на църковните архиереи!

 

 

venstar

Не споделям виждането, че мотивите били страх от загубата на приходи. Може и да има подобни мисли, но основното е сляпата вяра и страхът да не отпаднат хората от нея. Макар че голяма част от българите имат само смътно познание по църковната догма и се вясват в църквите основно по празниците.

Миджур

Архиереите на БПЦ нямат сляпа вяра.

sanivelev
снимка на sanivelev

Не съм съгласен с крайните изводи в текста. Религията и църквата си имат друга философия за живота и за нещата от живота. И са й лоялни.

 

tina_TI

зЗаразата в Южна Корея е пламнала от една  църква на християнска секта.Явно тамяна и вярата не са подействали. 

cymen

Поредна гнусна антиправославна статия. Ако искайте си вярвайте в пантеон от джендър създания, но стига ни ги налагахте!!!

Banshee
снимка на Banshee

Верно XV век :) Само дето тогава са си обяснявали нещата с вампиро-магьосническа конспирция нещата, а сега с джендъро-соросоидна.

Никой не напада БПЦ, за да я унищожи, а само да и помогне да спази правилата за безопасност, валидни за всички. И за нейна собствена безопасност.

Чудя се защо не се сещат поне да пренесат литургиите си на открито, в двора и грандинките - под небето, по-близо до Бога даже може да се каже.

Кире

Миризливи дъртаци. Кви са тия, че обсебват правото да ни представляват пред Бог? Хора, земни, тленни и грешни. Те не могат да те упътят и за ключар в маалата. На тия им дай свещоливници, имоти, лапачки, курви и бело. Отвратени сме от вас! 

 

Докато им дават кинти от нашите данъци ще правят квото си искат. Да пише кой каквото си реши, дреме им на калимявките. Друго ще е, ако се издържа от волни пожертвования. Тогава май повече ще слушкат. 

kaily
снимка на kaily

Всеки има директна връзка с Бог в сърцето си и няма ама абсолютно никаква нужда да ходи по църкви, за да се свърже с него.

И ако вярващите са малце по-умни, ще се сетят, че тях може и да не заразят, ама невярващите или недостатъчновярващите членове на собственото си семейство ще заразят и тогава това вече наистина ще е ГРЯХ!

Banshee
снимка на Banshee

И храмовете помагат наистина, създава се атмосфера. Колкото пъти съм попадала на литургии, ми е харесвало.Но в сегашния момент, само като си представи човек, че в тълпата се спотайва заразата и става като в:

"В церкви смрад и полумрак, дьяки курят ладан,

Нет, и в церкви всё не так, всё не так, как надо."

редник

Малко класика:

 

Манастирът тесен за мойта душа е.

...

Рече и излезе.

------------

И господ от свода, през гъстия дим,

гледаше на всичко тих, невъзмутим!...

---------------

В село завърлува неверна болест - тежката болест - и зареди да мори от къща на къща.
Изчезна радост, почерня измъчен народ.

...

А болестта замори по-често и по-често.

От никъде помощ, от никъде надежда. Сбъркаха се клети сиромаси. Попът, доволен от печалбите по опела и водосвет и от победата над учителя, спокойно си седеше в кръчмата с чаша в ръка и бъбреше

- Ей, хора, тая беда за вас е малко! Чумата, чумата ви се пада!

--------------------------

 

Там

посред общия смут

сам,

като луд

епически смелия

поп

Андрей

с легендарния топ

стреля

снаряд след снаряд...

В последния миг:

"Смърт на Сатаната!"

извика

побеснял и велик -

и обърна назад

своя топ:

последната

граната

изпрати

право там

  - в божия храм

дето бе пял литургия, ектении...

 

ЕСОФ

Манипулативна статия срещу Българската православна църква. Естествено - в полза на Руската и Гръцката. Руският интригант Гаврил бива гален с перо по главата, нищо, че авторката уж го критикува. А форумът приглася. Особено се е развихрил 24редникВт., 17/03/2020 - 23:30 (нов), с цитата за попа-престъпен унищожител. Ама че отровна боза!

Conviction
снимка на Conviction

Д а си заведеш детето в  църква ,да смуче от обща лъжичка значи няма спасение з а булгаристан...

 

Някаква полезност от религиите?

tatyana1

Какви хора сте? Аз поне си казвам открито, че съм атеистка и доста хора ме гледат накриво. Повечето се обявяват за православни християни, а такива писания! Като не вярвате и не искате да ходите на църква, не ходете, никой никого не кара насила. Ама все пак не може ли по- деликатно с тона!

Efraim Efraimov

Какви хора сте вие? Вот - такие!!!

редник

Ср., 18/03/2020 - 11:50 (нов)

tatyana1

Какви хора сте?...Като не вярвате и не искате да ходите на църква, не ходете, никой никого не кара насила.

 

Какви сме - няма голямо значение, но какви са били Иван Вазов, Елин Пелин, Гео Милев - има!

Дал съм цитат от "Напаст Божия" - прочетете го и тогава може би ще разберете, че при епидемия не може всеки да решава какво може!

Ходенето на църква е по желание, но когато е опасно, трябва да се спре - един заразен може да зарази стотици, те семействата си и т.н...

Трябва да се избере - Вярата, ирационална и непознаваема в същността си или Знанието - познаваемо, получено  след стотици години опит и най-вече - доказано ефективно!

В XXI век да отричаме карантината е проява на липса на здрав разум...

ЕСОФ

@редник. https://www.168chasa.bg/article/6278572 - по-добре виж кой е наистина червеният поп Андрей. Това първо. Второ - Светият Синод не отрича карантината, напротив насърчава българите да се самоограничават и да не се събират на големи групи, да се молят в къщи, защото Господ е навсякъде. Единственият, който заблуждава обществото, като говори това, което и ти повтаряш, е провокаторът Гаврил Ловчански, за да навреди на БПЦ в полза на Руската патриаршия. Тъкмо срещу такива попове пишат българските класици (изключвам Гео Милев). Чрез техните творби се упражнява демократичното право на миряните да променят към добро българската църковна организация. Трето - 200 нищожества пък наскоро поискаха ни повече - ни по-малко да се забраняли!? богослуженията. Това, обаче никой не може да забрани - богослуженията може да се извършват и без участието на поклонници и миряни, нещо, което заявява и БПЦ, едновременно с другите християнски деноминации, а също и водачите на другите религиозни организации. Но никой на света не забранява богослуженията.

Banshee
снимка на Banshee

Вот - такие!!!

 

Не приличат нещо на сащисани евреогейци. :))

Защитниците на правото на църквата да не спазва карантината са силно разединени как изглежда Сатаната - като руснак или като сащисан джендър либераст.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш