facebook
twitter

Наблюдател

Борисов смали балканската си осанка

Премиерът се разшета из Балканите като слон в магазин за порцелан
14618
 Снимки: Фейсбук профил на Бойко Борисов
Бойко Борисов не спря да прегръща в Сараево сръбската премиерка Ана Бърнабич, даже когато тя не му обръщаше внимание и се ръкуваше с турския премиер Реджеп Ердоган.

Може ли да се каже, че премиерът Бойко Борисов е балкански лидер? "Може да се каже, че е балкански", ми отговори високопоставен български дипломат.

Скандалът, който внезапно се разрази със Сърбия заради негово изказване на 5 юли в Познан на среща от т.нар. Берлински процес, показа, че тънкостите на дипломацията му убягват. Без да се замисли, той бръкна в косовската рана на сърбите, които чрез своя външен министър Ивица Дачич веднага му се нахвърлиха. Два дни по-късно той прегръщаше в Сараево на срещата от ПСЮИЕ (Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа) сръбския премиер Ана Бърнабич, която видимо не схващаше неговите мъжки ласки въпреки уверенията му: "Аз съм най-добронамереният човек". В какъв конфуз се е вкарал личеше от извинителния му тон и неподредените му изречения. Стана обратното на официалната позиция на Министерството на външните работи, което предния ден настояваше Дачич да се извини за невъздържаните думи срещу българския премиер в стил "Ти, Бойко". Вместо да изчака извинения, Борисов побърза да се оправдае, сякаш бе гузен. После усети, че олеква, и зае героична поза пред български журналисти: "Искам Дачич да ми се извини. Докато не каже "Извинявай, Бойко" ... Толкова ли е трудно?"

Жалко бе да се наблюдава как политик с претенцията за регионален лидер се отбранява от държава, която би трябвало да го гледа с благодарност, защото като по-старши в Европа й помага да излезе от изолацията.

 

Откъде дойде заблудата,

 

че Борисов стърчи с една глава над другите като балкански авторитет?

Всичко започна преди година и половина. Дотогава България следваше традиционната си политика да поддържа добри отношения с всички съседи, без да се забърква в спорове, за които има поуки от миналото. Даже с македонците, които несъмнено я дразнеха, предпочиташе да се държи хладно, защото за вразумяването им по исторически въпроси водеща роля играеха гърците. Но наближаваше българското председателство на Съвета на ЕС и в навечерието му все още не бе измислена неговата водеща тема. Специално назначената за целта министърка Лиляна Павлова избра за приоритети "трите К" - консенсус, конкурентоспособност и кохезия, но това звучеше толкова брюкселски, че нямаше кого да впечатли. Малко преди началото дойде просветлението: българското председателство ще бъде балканско! Така му бе придадено наднационално измерение, което се цени в Европа.

Но на Балканите четири държави - България, Румъния, Хърватия и Гърция - са членки на Евросъюза, като старшинство има Гърция. С какво да се отличи България, без да засегне другите? Отговорът бе - като се предложи за водач към ЕС на балканските държави, които още не са приети. Турция отпадаше по две причини: първо, поради неевропейското поведение на президента Реджеп Ердоган; второ, поради смехорията България да води за ръка Турция където и да е. Оставаха младите държави от Западните Балкани (бивша Югославия) плюс Албания. Спрямо тях България не изглеждаше нито малка, нито маловажна. Освен това те нямаха причини да й откажат, защото само тя се сети за тях, след като темата за разширяването на ЕС отдавна бе загубила актуалност. Тук Борисов видя своя шанс да израсне над националния си ръст и

 

да стане Бойко Балкански

 

От срещата на високо равнище в София "ЕС - Западни Балкани" през май 2018 г. той не е спирал да се представя за говорител на региона и да напомня колко успешно е било българското председателство на Съвета на ЕС, което като всяко друго ротационно председателство мина и замина. След него дойдоха Австрия, Румъния и Финландия, които трябваше да продължат темата, но нищо подобно не се случи. Така той си остана без конкуренция в ЕС и намери специфичния си европейски образ. Това му дава по-голямо самочувствие в Европейския съвет, където седи редом до лидерите на големи и влиятелни държави. Изтиканият накрая на масата езиково неподготвен Борисов, който напразно чака снизхождение за държавата си да бъде приета в Шенгенската зона и в еврозоната, се сдоби със собствен „ресор“, по който да говори компетентно.

Не е сигурно доколко другите лидери са му делегирали права на медиатор между ЕС и Западните Балкани, но колко е компетентен за такава роля пролича от изказването му в Познан. Запитан на пресконференция за номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за върховен представител на ЕС по външната политика, въпреки че неговата страна не признава Косово, Борисов направи следния коментар: “Когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово”. Привидно нямаше нищо обидно за Сърбия, че да скача като ужилена. Но

 

в дипломацията голямо значение имат полутоновете

 

По принцип Борисов е прав, че европейските представители изразяват общата политика на съюза, а не националната позиция на държавите, от които идват. Но тук има една подробност. Тъй като пет държави в ЕС (Испания, Румъния, Гърция, Кипър и Словакия) не признават Косово за самостоятелна държава поради страх от лош пример за сепаратизъм, Европейският съюз няма единна позиция, а се придържа към неутралитет. Външната министърка Екатерина Захариева се притече на помощ на Борисов, като заяви, че само държави признават новите държави, а не съюзът, но белята бе сторена. Борисов загуби доверието на Белград, че разбира проблемите му. Косовският премиер Рамуш Харадинай му направи лоша услуга, като го похвали и благодари за думите му. Оттук нататък никой не можеше да убеди сърбите, че стъпките в градината им не са от Борисов.

Сръбският президент Александър Вучич, когото Борисов държеше здраво подръка на срещата в София преди година, докато тикаше по гърба косовския президент Хашим Тачи да се ръкува с него пред камерите, опита да потуши огъня, но обърка тубите и вместо вода сипа бензин. Като каза, че това е „малко недоразумение“, незнайно защо вметна, че в Сърбия живее българско малцинство, което „не бива да страда заради такива разногласия“. Нерде Испания, нерде Западните покрайнини. Ще излезе, че Сърбия третира етническите българи като заложници, за да изнудва България.

Вижда се, че малките камъчета преобръщат каруци на Балканите. Борисов предпочете

 

да определи „недоразумението“ като „камъче в обувката“,

 

но направи втора грешка с обяснението си, че докато не бъде извадено, европейската интеграция ще буксува. На конгреса на ГЕРБ миналата неделя той каза в коридора: „Но колкото и да е болезнено, там (в Сърбия – б.а.) трябва да се вземе окончателно решение. (…) Това е като камъчето в обувката - не го ли извадим, не мине ли, в региона колкото и да си говорим за инфраструктура, дигитална свързаност - няма как”.

Пак беше прав и пак сгреши, защото го каза. Истина е, че принципът в ЕС е да не се приемат държави, които не са уредили проблемите помежду си. Смисълът е да не инжектират споровете си в съюза и да не ги превръщат в общи за всички държави. Този принцип, известен като Пакт за стабилност, дойде по инициатива през 1993 г. от тогавашния френски премиер Едуар Баладюр. Той застави Унгария и Румъния да подпишат договор за добросъседство, с който да се откажат от взаимни териториални претенции. Така си отвориха пътя за кандидатстване в ЕС. Оттогава е правен само един компромис за приемане на държава с неуреден териториален спор.Това бе Кипър през 2004 г., но в последвалите преговори с Турция бе поставено условието тя първо да уреди въпроса за Северен Кипър, с което Анкара получи безсрочна перспектива да тича на едно място към ЕС.

Проблемът на Борисов е, че което е позволено на Юпитер, не е позволено на бика. Тази латинска сентенция трябва да му отвори очите да не се мисли за по-важен, отколкото е. Или с други думи, да не се големее като балкански лидер, защото не е.

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителствата плачат за тези, които сами са изгонили

19.01.2020

АДЕЛИНА МАРИНИ

1694
Само некултурният е винаги свободен

19.01.2020

1397
С детската болница се прави чудовищен компромис

18.01.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

4875 18

Коментари

Страници

Neopol

Статията естествено придава картината през много изкривено огледало. Очевидно Борисов трябва да се плюе и когато няма дори малка причина за това.

Нещата са простички - Дачич, който освен външен министър е и прескедател на Сръбската социалистическа партия, си изсмука повода за да удари Вучич, който търси решение на въпроса с косово и желае евроинтеграцията на Сърбия. За радлика от коалиционният му партньор социалиста Дачич, който предпочита интересите на Москва.

Същевременно, мече е повече от ясно, че Фпанция и още няколко страни ще блокират отправянето на покани към Македония и Албания, а преговорите с останалите ще бъдат оставени напразен ход. И това ще стане само след няколко месеца.  Тук, действително европейските "приятели" на Борисов, в името на популизма пред предразсъдъците на собствените си електорати, ще зачертнат всичките му досегашни усилия за балканска евроинтеграция. Затова и Борисов разигра подчертано сценката с нахокването на балканските държави, че си правили балкански номера, които не минавали пред ЕС. Видете ли, не омразата плод на вековни предразсъдъци на западняците към балканците, заради различните религии икултури е виновна, а самите балканци са си виновни за това, че няма да имат евроинтеграция.

jovani
снимка на jovani

Ти па, естествено че трябва да се плюе. Доктора по джурналистика е от хората, които светят с отразена светлина.  След Борисов (никой не е вечен) ми е интересно кой ще е новият враг ?

дядо яга

Ганьо Балкански...В случая Боко...Тоз никога нищо не е разбрал....Че има правила за общуване, писани и неписани, за да не изпада събеседника ти в неловка ситуация..Има и Протокол,служба специално за такива работи....ма не, ..кой смее да му каже на негово величество,че се държи като гамен...Нормално е човек да се сепне,да се коригира и да благодари за съвета....Нашичкия ?   Та за това и си мълчат знаещите, щото точно това няма как да се случи...Този си е наумил,че като бълва всякакви простотии, това е проява на интелект и демокрация...И налита да прегръща, обгръща, дърпа чуждите държавници...Мисли си ,че са на един акъл с него...И изобщо, културата на общуване изключва физическия допир извън точно протоколното, предварително уточнено събитие...Как ще ми се нахвърли някой размъкнат дебелак да ме мачка щото е решил че сме дружки? Премиерката на Сърбия не знам как не му би едно кроше,  като я дръпна за лакътя и се подпря на нея....Отдавам го на доброто обучение..друго обяснение няма. Срам,Срам,Срам...Борисов в действие...Нашият Премиер  !!!.... за бога...

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Не зная дали е дипломатично, но сърбите имат основание да се чувстват обидени. А ББ е много семпъл за да се изказва по такъв повод
Тринити

Терзиев✌️

Чудесно написано!✌️

Cixi 2

По-добре е да си мълчиш и хората да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всякакво съмнение, е казвал съпругът на Маргарет Тачър. Това е по повод на последните изяви на премиера ни в стил закачки на махленски футболни запалянковци. Това може, това прави.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Въпреки, че е написана в типичната за Терзиев неприязън към Борисов, статията определено има попадения - напр. за Вучич и българското малцинство, но също и думите на Дачич за Гоце Делчев. Обвиненията или по-скоро признанията , които авторът непременно е държал да звучат обвинително,  от типа "по принцип е прав, но в дипломацията полутоновете са важни" в случая не считам за основателни. Никакви основания няма Борисов да дава сламки на Дачич, който в момента на най-крайните националистически позиции в сегашното сръбско ръководство. Още повече развръзката на скандала е ясна: конкретно Дачич губи точка, за сметка Вучич (и сръбската министър-председателка, която е негова креатура).

Favnir

.

Slava
снимка на Slava

Статията естествено придава картината през много изкривено огледало. Очевидно Борисов трябва да се плюе и когато няма дори малка причина за това.

 

Повече от очевидно е. Всяка седмица едно и също.
 

Favnir

Да, едно и също е. Няма как да е различно - каквото повикало, такова се обадило.

по света и у нас

Бойко Балкански в турската баня на балканската политика: "Булгар!Булгар!"

 

bay Dragan

Тази близост и просташка непринуденост е характерна за селския хоремаг след три мастики.

Байпас

Не стреляйте по пианиста, той толкова може!?

А статията е добра!?

BoyanV

Прави впечатление и нещо друго наблюдавано от години. Всеки избран да представлява България, където и да е - ЕС, ЕК, ЕП, ООН и т.н. - Когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес. Най - после казано в прав текст. Ясно е откъде идва тази повеля, ясно е срещу чий интерес работи. Доказателствата за това ги виждаме всеки ден - Мария Габриел, Ева Майдел, Сталинка и др. подобни никога не защитиха българския интерес. Последната даже се радваше, че бежанците щели да подобрят генофонда...Никой не би трябвало да се чуди на успешното ни развитие след като такива са директивите казани най - накрая от МП...

SINDBAD

Дали Борисов осъзна, че само с целуване на Ана Бърнабич няма да заглади гафа, който сътвори с ненужното му коментиране на Косово? Това коментира във Фейсбук експертът по международна сигурност и съветник в две правителства Боян Чуков. 

За съжаление той си сложи пръста между две въртящи се зъбчати колела. Похвалата за Борисов от косовския премиер Рамуш Харадинай само влоши положението на нашия премиер. Хубаво е в такива случаи Борисов да не се вживява в ролята на "голям балкански геополитик", защото определено не е такъв и не разбира материята, обясни Чуков. 

Преди да се коментират подобни теми е задължително, те трябва да се консултират с експерти. Играта на Балканите загубя и е много жалко, ако Борисов не е разбрал, че времената вече не са същите, обобщава експертът.

 

http://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov--Dali-Bor...

 

SSlavov

По телевизора Борисов рече ,Ивица ми е пял , но сега ще види какво ще стане - прекалено емоционално за междудържавни отношения . След това с Ана сложиха точка . Политиката е професия ,но за някой е добре платено хоби .

     Терзиев си е изградил безпощаден стил на писане спрямо Борисов  и го поддържа с комсомолски плам .Браво Терзиев ,както винаги в 10 .

jovani
снимка на jovani

"Терзиев си е изградил безпощаден стил на писане спрямо Борисов  и го поддържа с комсомолски плам" - според теб това е добре ? Сериозно ?

Терзиев, инак човек редящ добре думите, явно страда от обсесия и ти го поощряваш ?

SSlavov

При соца имаше комсомолски девиз - По-добре нищо , но качествено и с плам

торбаЛан

,както винаги в 10 .

Друг път...

?

SSlavov

10 кръг е ОК - можеше и да размине мишената 

Доц.Трътлев

Терзиев, инак човек редящ добре думите, явно страда от обсесия и ти го поощряваш ?

Не сме малко хората, страдащи от същата обсесия. Такава простащина никога не е била в управлението на държавата. Налита по срещите като разгонен нерез от човек на човек и една стрина тича след него с телефона да снима простотиите му.

Видяхме видеото с Тимерманс. Чухме ,че българите ще ходят да къркат в Белград като им довърши (Той) магистралата до границата. Резил.

 

За Терзиев ?

Purple_Haze

"Може ли да се каже, че премиерът Бойко Борисов е балкански лидер? “

"Може да се каже, че е балкански", ми отговори високопоставен български дипломат.

?

Светослав Терзиев

?

 

Ще успее ли Повелителят на Западните Балкани да даде повод за нова Балканска война?

Миряна Б.

Славчо, прекрасно, както винаги. Във връзка с темата, препоръчвам ти да прегледаш комедията за сръбско-българската война от Бърнард Шоу ( Arms and the Man) за опорка в следващ опус; Има и друго заглавие - "Шоколаденият войник".Както е известно, за войната се е говорело така: "Капитаните победиха генералите", а Бойко, както също е известно, е генералисимус на Балканите.Само че още няма и няма да има Сливница.

SSlavov

?????

Предводител на ...

Slava, Slava Борисову!

Mrx

 

 Абе какъв е този запъртък, дето Боцата само го прегръщаше и не го пускаше. Жена ли е, мъж ли е, най-паче е джендър. Ааа, после разбрах, това било Ана Бабич. 

 

 

да стане Бойко Балкански

 

 Абе както и да го гледаш той си е бай Ганю Балкански.

 

Magi

Бабич да не го съди за сексуално посегателство при толкова интимничене? Иначе статията е перфектна!

аман бе

Преди време, може би около провеждането на поредния гей парад в София, в нета мина една статия за европейски политици с нестандартна сексуална ориентация, както беше политкоректното определение за ..... Та там един от примерите беше Ана Барнабич. Тъй че прегръдките на Бойко едва ли са предизвикали в нея някакви приятни чувства. Дори и само поради тази причина.

Но нашичкия вероятно не е бил предупреден за това или не е слушал какво му говорят съветниците.

vvatkov

   Не е виновен Борисов, че е същи Ганьо Балкански, виновни са славещите го блюдолизци.

За статията ?

HBK

Както винаги статията на г-н Терзиев е аналитично написана. Позволявам си да мисля, че акцентът в нея не е върху Балканската политика на г-н Борисов, а върху „балканските” качества на личността на г-н Борисов. Ясно е, че той не е от класата на гръцките политици, не е дори от класата на „северомакедонците”, особенно тази на техният новоизбран президент.

 

Г-н Борисов е определено прав, че в ЕС политиките на нациите трябват да се ръководят от Европейските, а не от националните им интереси. Но най-ясно е, че нашият премиер няма нито ерудицията, нито дипломотичността, нито дори „топките” на политик от наднационално равнище. Той трябваше твърдо да постави на мястото сръбския министър, който с недипломатичното си заяждане показа още по-впечтляваща „балканщина” – да превръща политическия спор в личностова разпра. С една дума кавга между двама Балкански „субекти”, а не полемика между Балкански политици.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×