Quantcast
5 парадокса на увеличението на пенсиите | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

5 парадокса на увеличението на пенсиите

От следващата година за половината пенсионери у нас индивидуалният осигурителен принос няма да има значение
7 027
 Илияна Кирилова
Пенсионерски протест, 2018 г.

Обещанията на ГЕРБ да преизчисли всички пенсии се оказаха, както можеше да се очаква, празни приказки. След като минаха през няколко варианта за увеличаването им, управляващите все пак се спряха на решение, което обслужва най-вече тях. Догодина приоритет отново ще бъде безпринципното вдигане на минималната пенсия, но този път то ще шества в маскарад от допълнителни мерки, които целят да хвърлят на всекиго по нещо, за да няма недоволни преди изборите.

Голямото предизборно харчене ще сложи финалните щрихи на необратима подмяна на пенсионния модел - от следващата година за половината пенсионери индивидуалният осигурителен принос на практика няма да има значение. За голяма част от останалите пък планираното увеличение всъщност ще се усети като намаление.

Според законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване минималната пенсия се увеличава с още 20% - на 300 лв. от 1 януари 2021 г. С толкова се увеличава и максималната пенсия, която става 1440 лв. Всички останали пенсии се увеличават с 5% от 1 юли по швейцарското правило. За пенсионерите, които получават между 300.01 и 369 лв. (колкото ще е линията на бедността), ще се раздават купони за храна на обща стойност 120 лв., като тези купони предстои да се регламентират в други закони. Тези предложения пораждат няколко сериозни проблема пред осигурителната система.

 

1. Колкото по-малко внасяш, толкова повече ще получаваш

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се доплаща от бюджета на хората, които нямат достатъчно осигурителен принос. Само за шест месеца увеличението на тази пенсия е над 36% - на 30 юни тя беше 219.43 лв., а на 1 януари ще стане 300 лв. В резултат на това от 1 януари половината пенсионери у нас - 1 012 000 души, ще получават една и съща пенсия от 300 лв. Това означава, че за всеки втори пенсионер индивидуалният осигурителен принос отпада като фактор при определянето на пенсията.

Нещо повече - за много хора в ниския сегмент тази уравниловка доказва, че колкото по-малко внасяш, толкова повече те възнаграждава държавата. Да вземем пенсионер с минимална пенсия от 219.43 лв. към 30 юни и друг с 290 лв. - този, който не е внасял достатъчно, е поощрен с 80 лв. увеличение, а другият, който има пълен осигурителен принос - с 10 лв. Няма по-директен начин да се каже на сегашните работещи колко безсмислено е да се осигуряват.

 

2. Социална помощ, но не съвсем

Правителството бе почти решило да вдигне пенсиите от 300.01 до 369 лв. с 10%, а тези над 369 лв. - с 5%. За щастие, някой забеляза сбърканата аритметика в този подход - това означаваше, ако сега един пенсионер получава 368 лв., а друг - 370 лв.,  от 1 юли догодина първият да получава 404.80 лв., а вторият - 388.50 лв.

Последният вариант се представя като комбинация от социално подпомагане и социално осигуряване, като на пенсионерите с пенсии от 300.01 до 369 лв. ще се раздадат еднократно ваучери за храна на стойност 120 лв. Това само привидно е проглеждане, че НОИ не е социална служба, а всъщност е механично пренасяне на проблема с въпросните 390 000 пенсионери на нов адрес. Управляващите едва ли могат да обяснят защо са решили да дадат купони за храна само на тях - тези с по-малко от 300.01 лв. да не би вече да минават за богати? Никой не обяснява и как е определена сумата от 120 лв. - гарантираният минимален доход за социално подпомагане например е 75 лв.

И купоните като великденските и ковид добавките са просто спорадичен жест, зависещ от прищевките на този, който е на власт. На картата на бедността в ЕС българският пенсионер е своеобразен връх. Скандално е, че има пенсии за осигурителен стаж, които са далеч под линията на бедност. Но противопоставянето на едни пенсионери на други може само да задълбочи усещането за несправедливост. Ако ще се увеличават ниските пенсии, то със същите стъпки трябва да растат и другите. А мястото на другите мерки срещу бедността е в социалната система. Но нея ГЕРБ държи от 11 години във фризера заради погрешното схващане, че тя е само за меринджеи.

 

3. Увеличението като намаление

Какво става в стесняващата се група на хората, които получават "класическа" пенсия - толкова, колкото са изработили през трудовия си живот? За тях не просто увеличението е четири пъти по-малко - 5%, и то от 1 юли, но за хората с пенсия под 1000 лв. това увеличение ще се усети по-скоро като намаление. Това е така заради изплащаните 50 лв. добавка към всички пенсии, които пенсионерите ще получават до март 2021 г. За осем месеца тези добавки губят инцидентния си характер и спирането им догодина несъмнено ще бъде усетено болезнено - фактор, който Борисов трябваше да премисли, преди стихийно да започне да ги раздава през август. Още по-болезнено ще е разочарованието, като се има предвид високият залог, с който ГЕРБ откри бюджетната процедура, като създаде очакване за преизчисление на пенсиите, каквото не е правено от 2008 г.

 

4. Възстановена ли е справедливостта с тавана?

Не е много ясно какво точно повдига тавана на пенсиите на 1440 лв. От една страна, социалният министър Деница Сачева казва, че го увеличават с 20%, за да се запази съотношението между минималната и максималната пенсия. От друга, казва, че 1440 лв. е точният размер на пенсията на човек, осигурявал се 40 години на 3000 лв. (такъв човек няма). При всички положения министърът смята, че "възстановяме една справедлива максимална пенсия". Но това не е съвсем така - под това привидно справедливо решение управляващите всъщност си отварят вратичка още първата година след изборите да вдигнат осигурителната тежест, но да оставят тавана без промяна. Предстои да видим при дебатите недоглеждане или нарочна грешка е запазването на параграф 6 от Кодекса за социално осигуряване, според който максималната пенсия е 40% от максималния осигурителен доход. Единственото справедливо решение по отношение на тавана е да го няма или поне той да се вдигне толкова високо, че да ограничава само шепата хора, които според управляващите незаслужено биха получавали над 10 000 лв. пенсия заради внасянето на огромни осигуровки за много кратък период от време. Но тази тема е закрита за ГЕРБ.

 

5. Бъркотия за 1.7 млрд. лв.

Бюджетът за пенсии догодина ще достигне 12.3 млрд. лв. Увеличението спрямо тазгодишния бюджет е 1.7 млрд. лв. (16.7%). Републиканският бюджет ще покрие 5.6 млрд. лв. дефицит в пенсионните фондове. Ясно е, че не можем да увеличим всички пенсии с 20%, но тези 1.7 млрд. лв. можеха да бъдат изхарчени по по-справедлив начин. Експерти предложиха няколко метода за осъвременяване, като и сега най-много гласове има за преизчисляване с по-голяма тежест на всяка година осигурителен стаж.

ГЕРБ обаче като че ли целенасочено избягва всякаква справедливост в системата, като с годините се отметна и от това, което предложи в пенсионната реформа на Калфин през 2015 г. - отпадане на тавана на пенсиите за новите пенсионери и плавно нарастване на процента за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула. Социалният министър Деница Сачева смята, че с предложения бюджет "затваряме много неравенства и това ще бъде добре за развитието на пенсионната система оттук нататък". Но ще бъде точно обратното - в отсъствието на стимули за осигуряване пенсионната система може да върви само към още по-голям дефицит и окончателно прекъсване на пакта между поколенията.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Окончателно: От 1 януари всеки втори пенсионер ще получава 300 лв.

24.11.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

13026 12
Бюджетната комисия претупа за 21 минути социалния бюджет

19.11.2020

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

675 2
Бюджетът 2021 - сметки без кръчмар, прахосничество и очевиден лобизъм

19.11.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

1504 5

Коментари

Азбукарче

Социален и възрастов геноцид.

Властова некадърност.

Безочие и безсрамие.

Кражба на животи.

Гандю

Мхъ, по времето на Виденов пенциите беха по 5 долара

аман бе

"Мхъ, по времето на Виденов пенциите беха по 5 долара"

Преди 200 години всички са ходели с цървули.

Гандю

Не сички

Цървули са носили сал теа дето са гледали прасета

 

Гюнтер Валраф

Гандю, лъжата е грях!

kaily
снимка на kaily

Стига сте се вайкали, цяла Европа върви към усредняване на пенсиите. А пък България, де 15 години не си мръдне пръста да принуди новоназначените си бизнесменчета да осигуряват хората, та хората имаха избор или да работят без осигуровки, или да работят без осигуровки, колко хора от демокрацията насам изобщо ще докарат 40 години стаж? И тия хора няма да мрат, щото на единици им се ще да е другояче.

Гандю

Мдаа,  солидарно усредняване на пенциите

Първата работа на шумкарите е била да изгарят селските архиви

А след Девети да получават огромните пенции

Като АБПФК

Гюнтер Валраф

Гандю, лъжата е грях!

AliBabah

"Всяка крачка към уравновиловка на пенсиите предизвиква ответната крачка за криене на осигуровки."

Трети закон на Нютон.

bobcho

В подкрепа на написаното в статията при масовата трета категория труд и доход около максималния през последните 30 години сумата на платените осигуровки надхвърля  150 хиляди лева, през следващите 15 години до достигане възраст за пенсия предстои да се платят още минимум 150 хиляди  лева осигуровки. И всичко това общо над 300 хиляди  лева срещу обещанието да се плати някаква пенсия от 1200-1400 лева, много безсмислено и нелогично. Няма нормален осигурен, който би се съгласил с такава мизерна система на преразпределение.

kaily
снимка на kaily

Предизвиква криене на осигуровки, щото системата е дървена, затова.

В България ЕГН.то се ползва за искане и искане и евентуално даване след 40 години, затова всеки крие при всяка възможност.

Не е така по белите държави, които искат и дават и сега на момента, а освен това и упражняват строг контрол. А и там има сива икономика.

Ако знаеш, че ще получиш нещо не след 40 години от държавата, ами след броени години или дори месеци, много ще си направиш сметката кое ти е по-изгодно.

Ама, ако даваш сега евентуално за след 40 години, е , никой не е луд, ако може да го избегне.

Държавата е злонамерена и каруцарски устроена.

dobadoba

Хех, какво ще е след 40г можеше само баба Ванга да каже.

'белите държави, които искат и дават и сега на момента, а освен това и упражняват строг контрол. А и там има сива икономика.' - мой много близък познат работи в UK, прави много извънреден труд и се обръща към боса му:

- Абе Шефе, така и така, дай да видим да плащаш данъците отгоре на мен, може и наполовина! И за теб добре, и за мен. - На което получава отговор:

- Гледай сега, Пич! Виждам се работиш, аз ти давам работа. Но не мисля да влизам в затвора, ама изобщо!

Това е действителен случай.

⚓️

 

 

Andrij

Когато политици,"експерти" и "икономисти" манипулират с мин. пенсия го разбирам.То е като с престъпността-навират ти в очите дейността на органите хванали дядо застрелял куче,или някой с малко марихуана и тръбят.По този начин отвличат вниманието от големите престъпления.Даже "журналистите" съм готов да разбера-полуграмотни,без експертиза а трябва да се живее.Но реално как стоят нещата-за да имаш право на мин. пенсия трябват минимум 15 г. реален осигурителен стаж(тук не влиза казарма,бюро по труда, майчинство) и да си навършил 67 г. Имайки предвид,че мъжете живеят средно 72,5 г. ,а тези трета категория физ. труд около 65 се оказва,че тази пенсия се получава някъде около 3-4 год.(средно). Но в 90% от случаите тези с мин. пенсия не са с 15 г. стаж.,а с много повече.Защото например и при 30 или 33 г. пак си на мин. пенсия.Не само това но формулата въведена при Костов реално остави на мин. пенсия 80% от трета категория пенсионирали се преди 1990г. Например баща ми с 42 г. трудов стаж като тракторист,леяр и механик сега ако беше жив щеше да е на мин. пенсия,гледайки вдовишките добавки на майка.По същия начин майка сега взима 276 лв. пенсия с 37 г. трудов стаж като учител(започнала е да преподава на село след гимназия ,и е завършила задочно).Нейни колежки от същото училище и с подобен стаж,но пенсионирали се 10 г. по-късно взимат около 450 лв.Още един пример-съсед дърводелец също ще взема мин. пенсия защото преди около 7-8 г. беше принуден да напусне работа и гледа неподвижната си майка.А стажът му казва е 31г.,самият той е над 60.Но даже да си работил реално само 15 г. мисля,че да получаваш няколко години пенсия от 250-300 лв. не е ограбване на пенсионната система.Ограбването е от 1-ва и 2-ра категория труд,и особено тези ,които не плащат и лев осигуровка,но сега нямам време да обясня защо.Именно тези хора ви навират в очите винаги мин .пенсия. Нали сега когато половината пенсионери почнат да я получават няма да повярвате,че всички те са мързеливци.

Светозар

Румънците решиха да увеличат пенсиите с 40%, а не с 5% като нас, а и минималната им заплата е 461 евро или с 50% по-висока от нашата.

Но съм сигурен, че г-н Борисов няма да ги попита как го правят това.

mick

Отделете фондовете на първа и втора категория труд от трета категория труд. Да видим кой кого храни... Щото не социалните пенсии са проблем, а тия дето рано се пенсионират с огромни пенсии и ги получават по 30-40 години.

 

Освен това не е нормално един учител пенсиониран преди или около 2000 година и един учител пенсиониран сега да получават различни пенсии, че и то 2 пъти сигурно в полза на новопенсионирания. Това се отнася за всички професии.

 

mick

Сега говорят че частните фондове ще плащат малки пенсии - така е, защото пенсията от НОИ се субсидира яко от държавата.

Guro Gurov

Парадоксът всъщност е само един - че само ние успяхме да докажем дефекта на т.н. демокрация, а именно, че при достатъчен брой дебили, може и правителство да се състави от такива.

ДГД "старите демокрации", че не са го предвидили.

Всъщност, всички ГД, но на някои им прави и кеф.

Да ви трябва жокер на кои?

Гюнтер Валраф

Парадоксът всъщност е само един - че само ние успяхме да докажем дефекта на т.н. демокрация, а именно, че при достатъчен брой дебили, може и правителство да се състави от такива.

👍 

Guro Gurov

пенсията от НОИ се субсидира яко от държавата.

Не се връзвай колега на тази йезуитщина!

Почти през цялото време на соца и доста след него, изработвах, 4 (четири) пъти повече от това, което получавах като заплата!  А сега смятай кой кого е субсидирал!

Смея да твърдя, че живеех със семейството си достойно с тази четвъртинка.

Смея също така, да вярвам, че като мен са били болшинството.

И да - келнери, шофери и др. според разпространения тогава виц - питаха - "ама и заплата ли се получава тук???

И други подобни - питай Данчо ментата да те светне.

Не позволявайте хора, да ви манипулират. 

кратунчо

Не е коректно да се говори за увеличена МАКСИМАЛНА пенсия. Такава НЯМА! Има увеличен таван на пенсията. Заработил си по формулата на НОИ  2200 лв пенсия , а ти дават само 1200 лв. Сега увеличили тавана на 1440 лв. Ама да се разберем- тези 240лв са си мои изработени (платени осигуровки)  пари. МОИТЕ! НИЩО НЕ СТЕ  МИ ДАЛИ!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш