facebook
twitter

Кинопремиера

Зомбитата на Джармуш и суровостта на истинския живот

247
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Малийският французин Ладж Ли представи игралния си дебют "Клетниците".

Едва ли запознатите с творчеството на Джим Джармуш са повярвали на първоначалната информация, че новият му филм, с който се откри 72-ия фестивал в Кан - "Мъртвите не умират", е зомби комедия, както бе обявен в по-ранни информации. Иронията, която го пронизва, е от по-сложно естество, отколкото е популярният жанр с мотивите от хаитянски вуду фолклор. Тя поставя под съмнение всичко: клишетата на киното и на самия авторски Джармушов стил, стереотипите на самурайските хватки и митологията около извънземните. Но и някои фундаментални аспекти на човешкото битие, като днешните екологични тревоги и философията на отношенията живи-мъртви. На въпроса дали се интересува от политика режисьорът отговаря, че тя ни разсейва за истинските проблеми на живота

Един от любимите постулати за 66-годишния американски режисьор, постоянен посетител на фестивала от 1984 г. е: "Скуката е осмият смъртен грях". Но ако се съди и по този му филм, за него развлечението е свързано с размишление. В интелектуалното занимание му помагат актьорите, с които и преди е работил, все талантливи „откачалки” като Бил Мъри, Адам Драйвър, Тилда Суинтън, пънк певеца Иги Поп и др.

Роденият в Мали натурализиран французин Ладж Ли 15 години работи като документалист. В първия си игрален филм, който сега участва в състезателната програма, "Клетниците", той отразява своя опит от обитаването на френските предградия с техните остри социални и междуетнически проблеми. Препратките към заглавието на класическия роман е пряко - в диалога на героите, и косвено - с концепцията на автора, че трагическите проблеми се пораждат най-вече от бедността. С убедителността на представения живот, със стремежа към реалистична пълнота и обективност този филм "стреля" към предстоящата "Златна палма".

С някои нови попълнения дебютите във втората състезателна програма "Особен поглед" са девет. Това вече е добра представителна панорама на авторите, които ще чертаят бъдещето на световното кино. Американската документалистка Ани Силвърстейн започва кариерата си в игралното кино с Bull – разказ за живота в автентична провинциална Америка, видян извън изтърканите клишета на холивудския мейнстриим. Героинята е 14-годишната Крис, дъщеря на затворничка, която получава жестоките си уроци по тореадорство и… живеене.

Все още няма коментари

Още

За какви филми трябва да плаща държавата
Българското кино се добра до Кан точно в нулевата му година

03.06.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1266 2
„Клетниците“ 150 години по-късно

Влез или се регистрирай за да коментираш