Quantcast
Зомбитата на Джармуш и суровостта на истинския живот | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Зомбитата на Джармуш и суровостта на истинския живот

247
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Малийският французин Ладж Ли представи игралния си дебют "Клетниците".

Едва ли запознатите с творчеството на Джим Джармуш са повярвали на първоначалната информация, че новият му филм, с който се откри 72-ия фестивал в Кан - "Мъртвите не умират", е зомби комедия, както бе обявен в по-ранни информации. Иронията, която го пронизва, е от по-сложно естество, отколкото е популярният жанр с мотивите от хаитянски вуду фолклор. Тя поставя под съмнение всичко: клишетата на киното и на самия авторски Джармушов стил, стереотипите на самурайските хватки и митологията около извънземните. Но и някои фундаментални аспекти на човешкото битие, като днешните екологични тревоги и философията на отношенията живи-мъртви. На въпроса дали се интересува от политика режисьорът отговаря, че тя ни разсейва за истинските проблеми на живота

Един от любимите постулати за 66-годишния американски режисьор, постоянен посетител на фестивала от 1984 г. е: "Скуката е осмият смъртен грях". Но ако се съди и по този му филм, за него развлечението е свързано с размишление. В интелектуалното занимание му помагат актьорите, с които и преди е работил, все талантливи „откачалки” като Бил Мъри, Адам Драйвър, Тилда Суинтън, пънк певеца Иги Поп и др.

Роденият в Мали натурализиран французин Ладж Ли 15 години работи като документалист. В първия си игрален филм, който сега участва в състезателната програма, "Клетниците", той отразява своя опит от обитаването на френските предградия с техните остри социални и междуетнически проблеми. Препратките към заглавието на класическия роман е пряко - в диалога на героите, и косвено - с концепцията на автора, че трагическите проблеми се пораждат най-вече от бедността. С убедителността на представения живот, със стремежа към реалистична пълнота и обективност този филм "стреля" към предстоящата "Златна палма".

С някои нови попълнения дебютите във втората състезателна програма "Особен поглед" са девет. Това вече е добра представителна панорама на авторите, които ще чертаят бъдещето на световното кино. Американската документалистка Ани Силвърстейн започва кариерата си в игралното кино с Bull – разказ за живота в автентична провинциална Америка, видян извън изтърканите клишета на холивудския мейнстриим. Героинята е 14-годишната Крис, дъщеря на затворничка, която получава жестоките си уроци по тореадорство и… живеене.

Още

Френски филм с много насилие и секс победи в Кан

18.07.2021

Обновена

7020
Двете българки, покорили Холивуд, се прегърнаха в Кан

19.07.2021

2988
Изгарящ обвинителен акт за отношението към жените в България

15.07.2021

5790