facebook
twitter

Кинопремиера

Кан няма да мине онлайн, дори всичко да рухне

212
 Снимка EPA/BGNES
Кан, Фестивалният дворец, април 2020 г.

Докато все повече фестивали, концерти и изложби намират начин да съществуват във виртуалната реалност, има и такива, които категорично отказват подобно битие. 

„Дори и поради заплахата от коронавируса да не успеем да проведем Кан 2020 като физическо събитие, този филмов фестивал няма да поеме по виртуален път”, обяви пред "Варайъти" директорът на най-престижния кинофестивал в свата Тиери Фремо. „За Кан, неговата душа, история, ефективност, това е модел, който няма да работи. Какво ще представлява едно дигитално издание? Дигитален конкурс? Като начало, нека попитаме притежателите на правата дали са съгласни.“

Над Кан 2020 виси гигантска въпросителна още от началото на март, когато епидемията от коронавирус застигна цяла Европа. След седмици на спекулации, на 19 март организаторите се отказаха от обичайния график през май и се насочиха към края на юни или началото на юли - без да се ангажират за момента с твърда дата. 

„Кинорежисьорите се ръководят от идеята да показват филмите си на голям екран и да ги споделят с други хора на събития като фестивали, а не техните творби да завършат на айфон. Ако всички фестивали бъдат отменени, ще трябва да измислим начин да покажем филмите, за да избегнем загубата на годината , но не мисля, че несигурна, импровизирана алтернатива на Кан или Венеция, която бързо ще бъде забравена, може да е решение", допълни Фремо. 

„Филми на Уес Андерсън или Пол Верховен на компютър?  Ще откриете „Топ гън 2“ или “За душата” на „Пиксар“ не в киносалон, а другаде? Тези филми са създадени за показване на голям екран; защо бихме искали да ги показваме преди това на цифрово устройство?", попита реторично Фремо, споменавайки само някои от най-интересните заглавия в програмата на предстоящото издание. 

Отказът на Кан да премине онлайн, разбира се, не е изненадващ. Фремо е твърд любител на големия екран, а успехът и поклоните пред фестивалната публика почти винаги водят до успехи и в чужбина, както стана миналата година с “Паразит” -  след като спечели ”Златна палма” корейският филм се превърна в комерсиален хит по целия свят и грабна четири награди "Оскар". Кан е и последният след големите фестивали, който категорично отказва да работи в ущърб на традиционния кинопоказ (фестивалът си сътрудничи с френските киноразпространители и салони) и да показва хитовете на стрийминг гиганта "Нетфликс". 

Венеция например охотно ги прожектира и дори ги награждава, макар че в този случай декларацията на Фремо е в унисон с коментарите на Алберто Барбера - директор на Венецианския кинофестивал. Той също категорично отхвърли перспективата за дигитален елемент във Венеция - за разлика по-склонния към виртуални варианти Международен филмов фестивал в Торонто, който според Барбера е от „различен тип“. 

Въпреки триседмичната блокада на Франция, Кан продължава с подбора на филми, докато ръководството му наблюдава развитието на пандемията.  След като вече е причинил над 10 000 смъртни случая във Франция, коронавирусът може да достигне пика си в страната до началото на следващата седмица, според местни оценки.

Единствено доволни от ситуацията вероятно са около 80 местни бездомници, на които бяха предоставени чисти хигиенни помещения в столовата и приземния етаж на фестивалния дворец, плюс храна и медицинска помощ. Кметът на Кан Давид Лиснар съобщи, че тази мярка е необходима, за да се защитят както бездомните, така и цялото население от разпространението на коронавируса.

Междувременно датите за регистрация на филмите бяха удължени с месец и половина, съобщиха наскоро от фестивалното ръководство. Форумът в Кан има пълната подкрепа на кмета на града, както и на френското министерство на културата, което обяви във вторник старта на нова програма за подкрепа на фестивали, планирани за 2020 г.

Все още няма коментари

Още

Учени ще спасяват потъващата Венеция в цифров вид

15.09.2020

272
В годината на чумата "Златният лъв" е лъвица
Кончаловски показва съветско клане с човешко лице

09.09.2020

2938 2

Влез или се регистрирай за да коментираш