facebook
twitter

Кинопремиера

"Формулата на Тео" - за мисията да бъдеш учител

819
Теодосий Теодосиев

Сред многобройните документални премиери на 23-ия "София филм фест" бе и "Формулата на Тео". Филмът, посветен на изтъкнатия учител от Казанлък, е дело на Николай Василев (също негов ученик) и бележи естествен развой и връх на творчеството на режисьора документалист. Лентата е художествена симбиоза между документалното и игралното кино, и едновременно с това - вдъхновяваща и настройваща за размисъл. 

Доста всеобхватно и в същото време пестеливо се проследява историята на учителя Теодосий Теодосиев, отдал се на мисията да създава таланти в областта на физиката през последните 40 години. Операторът Борислав Георгиев и композиторът Христо Намлиев в синхрон визуализират ежедневния ритъм на необикновената му школа. 

Теодосиев е преподавал в Профилираната природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък. След като се пенсионира, той се посвещава на школата си по физика. Организира летни обучителни лагери, а също така и съботно-неделни кръжоци, които се посещават от ученици от цяла България в различни възрастови групи. Факт е, че на международните олимпиади по физика нашата страна има толкова златни медали, колкото Франция и Великобритания взети заедно, и две трети от тях са спечелени от неговите възпитаници. Университети като Харвард и Принстън се състезават да ги привлекат за свои студенти. Затова го наричат "златния физик на България". Теодосий Теодосиев е създател на уникален за света "метод за формиране на силов интелект". 

Бившата учителка по физика на Теодосий му е преподавала безплатно уроци и той също никога не е давал частни уроци срещу пари. По вътрешно убеждение следва максимата на Жак Атали -  френския банкер и създател на еврото, че през XXI век най-ценният и най-скъпият продукт ще бъде доброто образование. Теодосий Теодосиев цял живот подарява тази ценност на своите ученици. Възпитаниците му повтарят една мантра: "Смъртно опасно е да си прост". За Теодосий Теодосиев големите постижения са на предела между науките и изкуствата, дори не толкова на науките, колкото на изкуствата. 
 

Все още няма коментари

Още

Детството не е щастливо в "Капернаум"
Зомбитата на Джармуш и суровостта на истинския живот
Аличе в страната на чудесата

Влез или се регистрирай за да коментираш

×