Медия без
политическа реклама

"Бягство" е различната и смела анимация тази година

Документалната драма по истински случай бе номинирана за три награди "Оскар"

снимка: София филм фест
"Бягство" успява елегантно да надмогне всички брадати клишета, с които може да бъде свързан на пръв поглед.

Не е трудно да отличим най-смелата, изобретателна и необичайна анимация за изминалата година, макар че на наградите "Оскар" "Бягство" се състезаваше с традиционните пъстровесели светове на "Дисни" и "Пиксар" (и загуби от "Енканто"). Впрочем филмът от Дания бе номиниран в цели три, наглед несъвместими категории - за най-добър чуждестранен филм, за пълнометражна анимация и за документално кино. В другите две той загуби от превъзходни филми - японския "Карай колата ми" и Summer of Soul, но в колекцията си 90-минутният разказ по истински случай на Йохан Поер Расмусен натрупа редица други престижни награди: Голямата награда на журито от "Сънданс", Европейска филмова награда едновременно за документално кино и анимация и "Кристалът" от Анси - същото отличие, с което предишната година се окичи "Физика на тъгата" на Теодор Ушев. 

Благодарение на наградата на Европейския парламент LUX и "София филм фест" българският зрител има възможност не просто да гледа "Бягство" (Flee), а да го гледа безплатно. Филмът е един от трите номинирани за приза и може да се види до края на месеца в online.siff.bg, както и утре вечер в Дома на киното с вход свободен. Конкурентът му "Великата свобода" ще има прожекция в Дома довечера, 29 март, като за него не е предвидено онлайн излъчване. А в сайта на "София филм фест" все още може да се гледа и страхотният трети претендент - "Quo Vadis, Аида", който мина по кината у нас миналата пролет. (Гласуването за най-добрия от трите е в интернет до 25 май.)

Наглед "Бягство" е клише, брадато като своя герой - бежанеца от Афганистан в Скандинавия Амин. Той е учен, гей и вече десетилетия не може да се отърве от травмите, които му е нанесло бягството през Русия и Естония в началото на 90-те, в юношеските му години. Името на персонажа-съсценарист е сменено, но всичко останало е истина: след години на мълчание и преиначаване на фактите, за да защити безопасността си, близките си и своя крехък нов живот, Амин разкрива истинската си история в нещо като терапевтичен сеанс. Филми за бежански драми има много, а още повече темата ни е досадила от репортажите с лодки и спасителни жилетки от бреговете на Лесбос или Южна Италия, но подходът точно тази индивидуална история да бъде разказана с изразните средства на анимацията се оказва неочаквано печеливш. Пъстри рисувани кадри от детството и живота на семейството се редуват с графични мазки с въглен, изобразяващи тежките и преломни моменти от съдбата на Амин. В текущата международна ситуация "Бягство" се сдобива и с добавена стойност - тъй като голяма част от действието му се развива в Москва, той хвърля нова светлина върху живота в Русия веднага след падането на Желязната завеса, корупцията и жестокостта на полицията, еуфорията от отварянето на първия "Макдоналдс" на Червения площад през 1990 г... Двата анимационни стила са редувани с кратки документални епизоди от миналото, музиката в уокмена на Амин са песните, с които сме израсли и ние в първите минути след падането на комунизма - "А-ха", "Роксет"; сексуалността си той открива с плакати от филмите на Жан-Клод ван Дам (темата за хомосексуалността, немислима в родината му, е поднесена с хумор, а не с очакваната гробовна сериозност). 

Героят е съученик на Расмусен в Копенхаген; отнема години, докато режисьорът го убеди, че историята му - фрагменти от която се пазят в строга тайна дори от най-близките - заслужава да бъде разказана на света. Расмусен се оказва прав: не просто тя заслужава, а той я е разказал по оригинален и вълнуващ начин, който превъзмогва успешно предразсъдъците по всевъзможни щекотливи теми. 

Sundance Grand Jury Prize winner FLEE tells the story of Amin Nawabi as he grapples with a painful secret he has kept hidden for 20 years, one that threatens...

 

Ключови думи:

бягство, Flee, Оскар, LUX

Още по темата