facebook
twitter

Медии

Българка е в екипа на "Ню Йорк таймс" с "Пулицър"

Обновена
3 080
Боряна Джамбазова е написала българската част в разследването за ролята на руските тайни служби.

Българката Боряна Джамбазова е част от екипа, провел разследването за действията на руските тайни служби по света, което донесе награда "Пулицър" за международна журналистика на "Ню Йорк Таймс". Поредицата "Скритата война на Путин" е посветена на действията на руските тайни служби в няколко страни – Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република.  Джамбазова присъства в поредицата с отразяването на опита за отравяне на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев, като работи заедно с Майкъл Шуорц. Тя е журналист на свободна практика, който пише както за наши, така и за чужди медии, посочват от АЕЖ. Започва да работи като репортер през 2005 г., като пише както за български, така и за чужди медии. Оттогава отразява широк кръг от теми – от актуални политически и икономически събития до социални въпроси и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са публикувани в New York Times, Economist и Politico Europe. Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на програма „Фулбрайт“.

Вестник "Ню Йорк таймс" получи общо три награди "Пулицър", които са най-престижните в сферата на журналистиката.

Репортерът Брайън Розентал бе отличен за статия, разкриваща схема, чрез която хиляди таксиметрови шофьори в Ню Йорк са били принудени да изтеглят огромни заеми за лицензи, а след това не са успели да ги изплатят. Вестникът заслужи и приз и в категорията "Коментар" - Хана Никол Джоунс за есето й "1619", посветено на робството и на приноса на чернокожите за американската история. Наградените материали можете да прочетете на сайта на вестника.

Изданието "Анкоридж Дейли Нюз" и ProPublica взе "Пулицър" в категорията "Служба на обществото" за разследване на случаи на сексуално насилие в щата ляска. Фотографите на агенция "Ройтерс" пък бяха отличени в в категорията новинарска фотография.

 

 

Ключови думи:

Пулицър, награда
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Две номинации и една награда за СЕГА в третия Web Report

30.07.2020

Г-н БАЛЕВ

825 5
Романът на годината е на Теодора Димова

02.06.2020

616
Ако искаш да си млад, живей за младите

Коментари

АлСал

Това какво - повод за гордост ли е?

Гебрев, дето бил отровен с "новичок"? (ха.        ха.)

 

 

Slava
снимка на Slava

Честита награда на г-жа Джамбазова!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Честито.

Гледам, в България не ѝ се е "случила" награда.

Това е нормално. Всъщност е  дори вид комплимент.

Но тя не е сама у нас, и това е още по-хубаво, както е видно

 

https://www.aej-bulgaria.org/bul/page.php?post=497

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш