Медия без
политическа реклама

Българка е в екипа на "Ню Йорк таймс" с "Пулицър"

05 Май 2020Обновена
Боряна Джамбазова е написала българската част в разследването за ролята на руските тайни служби.
Боряна Джамбазова е написала българската част в разследването за ролята на руските тайни служби.

Българката Боряна Джамбазова е част от екипа, провел разследването за действията на руските тайни служби по света, което донесе награда "Пулицър" за международна журналистика на "Ню Йорк Таймс". Поредицата "Скритата война на Путин" е посветена на действията на руските тайни служби в няколко страни – Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република.  Джамбазова присъства в поредицата с отразяването на опита за отравяне на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев, като работи заедно с Майкъл Шуорц. Тя е журналист на свободна практика, който пише както за наши, така и за чужди медии, посочват от АЕЖ. Започва да работи като репортер през 2005 г., като пише както за български, така и за чужди медии. Оттогава отразява широк кръг от теми – от актуални политически и икономически събития до социални въпроси и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са публикувани в New York Times, Economist и Politico Europe. Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на програма „Фулбрайт“.

Вестник "Ню Йорк таймс" получи общо три награди "Пулицър", които са най-престижните в сферата на журналистиката.

Репортерът Брайън Розентал бе отличен за статия, разкриваща схема, чрез която хиляди таксиметрови шофьори в Ню Йорк са били принудени да изтеглят огромни заеми за лицензи, а след това не са успели да ги изплатят. Вестникът заслужи и приз и в категорията "Коментар" - Хана Никол Джоунс за есето й "1619", посветено на робството и на приноса на чернокожите за американската история. Наградените материали можете да прочетете на сайта на вестника.

Изданието "Анкоридж Дейли Нюз" и ProPublica взе "Пулицър" в категорията "Служба на обществото" за разследване на случаи на сексуално насилие в щата ляска. Фотографите на агенция "Ройтерс" пък бяха отличени в в категорията новинарска фотография.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пулицър, награда

Още по темата