Медия без
политическа реклама

Старчески дом с детска градина - една отлична идея

От прекараните заедно часове печелят и възрастните, и децата

07 Февр. 2024
ABC
Кадър от популярното в Австралия и Великобритания шоу "Старчески дом за 4-годишни".

Какво да правим възрастните и децата? Това са два отделни проблема, които могат да намерят едно отлично общо решение, показва нов тип междупоколенчески институции, никнещи по цял свят - старчески дом и детска градина в едно, където възрастните намират разтуха от безкрайната скука на дните, а децата - абсолютно и нераздвоено внимание от дядовци и баби.

Идеята всъщност не е нова - още през 70-те години в Япония такива общности на най-старите и най-младите стават популярни. Те не само решават проблема с вечно недостигащите детски градини и грижи за възрастни, но имат и много висока добавена стойност, запълвайки дефицити в живота на двете групи.

Първият такъв интегриран дом за възрастни с детска градина във Великобритания е в Честър. Сградата е построена специално за целта. На първия етаж има бистро и фризьорски салон, в които всеки е добре дошъл. Старческият дом е на горните етажи, като обитателите му са разделени в шест домакинства от по 12 души. Има и 23 апартамента, които възрастен човек може да наеме или направо да купи.

Много от обитателите са с деменция, но въпреки това могат ежедневно да общуват с децата. Домът е експериментален, поради което се наблюдава от учени, изследващи ползите от това съжителство на поколенията, което напоследък изгубихме, но до не толкова отдавна беше традиция. Родителите са във възторг - децата се привързват към старците, а старците им оказват благотворно влияние, дори когато почти са изгубили способността да говорят. По някакъв чудодеен начин царят ред и дисциплина, вместо обичайната анархия.

Споделен дом за деца и възрастни има от десетина години и в Сиатъл, САЩ. Пет дни в седмицата обитателите му си правят компания със 125 деца и техните учители. Средната възраст в старческия дом е 92 г., но персоналът на дома си е поставил за цел да го направи в място за живеене и бягство от самотата, а не в място, където човек само чака смъртта.

Много изследвания показват, че общуването с други хора забавя умствения упадък, характерен за старостта, намалява кръвното налягане, отблъсква болестите и като цяло - удължава живота. Новият прочит на прословутата средиземноморска диета поставя голям фокус върху този детайл - според най-новите проучвания дълголетието, характерно за общности в Италия, Франция и пр., се дължи не толкова на диетата, колкото на социалните и семейни традиции. В тези общности все още има близост - хората са прекарали живота си заедно и всеки познава всички останали, и все още поколенията делят един общ дом, където възрастните са заобиколени от децата.

По-малко са изследвани ползите за децата, но е известно, че ранното общуване с по-възрастни хора обогатява социалните им умения, развива характера, създава положителна нагласа и уважение към възрастните, изгражда емоционална интелигентност и самоувереност - области, в които напоследък имаме страхотен дефицит.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?