Медия без
политическа реклама

Нов вид гущер бе наречен на фронтмена на Iron Maiden

Перуанският Enyalioides dickinsoni носи името на вокалиста Брус Дикинсън

11 Февр. 2024
Зелено-оранжевият гущер носи името на легендарни вокалист на Iron Maiden

Новооткрит вид гущер, намерен в резерват в Перуанската джунгла, беше наречен на фронтмена на Iron Maiden Брус Дикинсън.

Научното име на влечугото е Enyalioides dickinsoni. То е открито в тропическите гори Кордилера де Колан, амазонски район в Североизточно Перу, заедно с друг нов вид - Enyalioides cyanocephalus.

Националната служба по естествените защитени зони съобщава единствено, че новият гущер е наречен на Пол Брус Дикинсън - вокалист на легендарната хевиметъл група Iron Maiden, без да дава мотивите за това.

65-годишният Брус Дикинсън е вокалист на Iron Maiden от 1982 г., когато записва с групата блокбъстър албума "The Number of the Beast". Дикинсън напуска групата през 1993-а, за да започне солова кариера, но през 1999 г. се събира отново с останалите членове и в момента все още работи с тях.

Enyalioides dickinsoni може да бъде разпознат по оранжевата глава, зеленото тяло и късите крака. Той и другият гущер - Enyalioides cyanocephalus, са открити по време на експедиция на американски изследователи, съвместно със специалисти от Института по херпетология в Перу и Музея по зоология към Католическия университет в Еквадор.

Националният резерват Кордилера де Колан в региона Амасонас обхваща площ от 39 215 хектара и е дом на 470 вида птици и около 70 вида бозайници. Почти всяка година там се откриват нови животински видове.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?