Quantcast

Медия без
политическа реклама

Колко извънземни са представените в Мексико "извънземни"

15 Септ. 2023
"Извънземните" отново разбуниха духовете, но засега учените са скептични

Два очевидно „нечовешки“ извънземни трупа, датиращи отпреди 1000 години, бяха намерени запазени в перуанска мина. Със своите малки тела, ръце с три пръста и странни издължени черепи, мумифицираните екземпляри изглеждаха като кръстоска между хора и извънземното създание от филма E.T. Още по-странно е, че техните вътрешни кухини съдържат импланти от редки метали и яйца.

„Извънземните“ бяха официално представени в Конгреса на Мексико по време на първото изслушване за НЛО. Дали обаче извънземните са наистина извънземни? 

The corpses of alleged "non-human" beings were presented on Tuesday at Mexico’s first public congressional hearing on Unidentified Anomalous Phenomena (UAPs)...

 

Какво се твърди?

 

Предполагаемите извънземни бяха представени в Мексико Сити от Хайме Мoсан, журналист и „уфолог“, който не за първи път твърди, че е открил извънземни останки. Той обясни, че странните малки трупове, които са били изложени в импровизирани ковчези, облицовани със сатен, са били открити в град Куско, Перу, през 2017 г. Мосан свидетелства под клетва, че почти една трета от тяхната ДНК е „непозната“ и екземплярите не са част от „нашата земна еволюция“. Той твърди, че рентгеновите снимки са показали, че в едно от телата има яйца.

„Това е първият път, когато извънземен живот се представя в такава форма, и мисля, че това е ясна индикация, че имаме работа с нечовешки екземпляри, които не са свързани с никой друг вид в нашия свят, и че всяка научна институция може да го изследва. Ние не сме сами“, каза Мосан.

Уфологът също така твърди, че останките са били изследвани и радиовъглеродно датирани от учени от Националния автономен университет на Мексико (UNAM). Доказано било, че те са на повече от 1000 години.

Хосе де Хесус Залсе Бенитес, директор на Научния институт по здравеопазване на мексиканския флот, потвърди, че на екземплярите са направени рентгенови снимки, 3D реконструкция и ДНК анализ. "Мога да потвърдя, че тези тела нямат връзка с човешките същества.“, бе категоричен той.

 

Какво казаха политиците?

 

Представители на Конгреса на Мексико казаха, че презентацията ги е оставила с „размисли“ и „загриженост“, което предполага „да продължат да говорят за това“.

Първото изслушване в страната за НЛО беше инициирано от мексиканския политик Серхио Гутиерес Луна, който е приятел на Мосан. Той каза, че вярва, че това може да доведе до „законодателство за неидентифицирани феномени“. „Мексико трябва да поеме водещата роля и да се вслуша във всички гласове и всички мнения", добави той.

 

Как реагираха учените?

 

До голяма степен с недоверие и насмешка.

Те веднага се усъмниха, че UNAM е извършил такъв анализ, тъй като той не е публикуван. „Ако това беше истина, щяхме да видим подходящи научни данни и доказателства, представени от експерти, публикувани в статии, които щяха да се появяват в реномирани списания като Nature или Science“, коментира астрономът Майкъл Гарет, професор в университета в Манчестър.

В изявление, публикувано два дни преди Мосан да се появи пред Конгреса, UNAM нито потвърди, нито отрече директно сензационните му твърдения. „Точно, както детективите внимателно анализират местопрестъплението, търсейки доказателства, учените щателно анализират данните, получени в обсерваториите. Най-заинтересованите от търсенето на извънземен живот са учените и ние ще продължим да го търсим със строгостта, която науката изисква. Ще цитираме Карл Сейгън: „Извънредните твърдения изискват извънредни доказателства“, написа университетът.

Един от изследователите на университета обаче беше много по-язвителен. Жулиета Фиеро директно заяви, че твърденията, че нейният университет подкрепя предполагаемото откритие на Мосан, са неверни. Тя също така подчерта, че учените се нуждаят от по-модерна технология от рентгеновите лъчи, за които се твърди, че са използвани, за да определят дали предполагаемите тела наистина са „нечовешки“. „Мосан в миналото е правил много неща. Той ми каза, че извънземните не говорят с мен така, както говорят с него, защото аз не вярвам в тях“, каза Фиеро.

Вярно е, че Мосан се ползва с известна "репутация" в тази област. През 2015 г. той твърдеше, че друго мумифицирано тяло, намерено близо до Наска в Перу, е извънземно, а по-късно се оказва, че е дете.

Някои учени предположиха, че и показаните пред мексиканския конгрес екземплярите всъщност са човешки останки, които са били „злонамерено манипулирани и дори осакатени... за търговска експлоатация“.

Професор Гарет добави: „Не съм сигурен какво мисли мексиканският Конгрес относно предоставянето на този вид безсмислено ефирно време. Всички се интересуват от въпроса дали има други форми на интелигентен живот „някъде там“, но някои хора изглежда губят всякакво чувство за рационалност, когато им се представят много лоши доказателства. Всички „искаме да вярваме“, но вярата трябва да се основава на солидни научни факти, а не на това, което видяхме.“

Известният физик Брайън Кокс също беше попитан за твърденията на Мосан. В Twitter той написа: „Моят незабавен отговор бе, че те са твърде хуманоидни. Много малко вероятно е интелигентен вид, еволюирал на друга планета, да изглежда като нас. Второ – изпратете проба на 23andme – да не говорим за всеки университет надолу по улицата – и те ще ви кажат в рамките на 10 минути.“

Известният американски астрофизик Нийл де Грас Тайсън обаче не изключи възможността екземплярите да са истински. "Ако това са истински извънземни, това би било невероятно. Но в науката се нуждаете от проверка от независими източници, така че това, което те трябва да направят, е да споделят данните с други лаборатории. И когато имате съгласие за това, което е намерено, тогава можете да говорите за откритие", каза той.


Каква е истината?

 

Основният проблем с твърденията на Мосан е, че тези така наречени „извънземни“ мумии вече са развенчани от учените – две години преди той да ги представи пред Конгреса на Мексико.

Екип от експерти, събран от Александър Соколов от Scientists Against Myths в YouTube, установи, че телата всъщност са „смесица от човешки и животински кости“. Установено е, че едно от тях има бедрена кост там, където би трябвало да е костта на горната част на ръката, а главата му е "създадена" от задната част на череп на лама или алпака. Според екипа лицевата част на черепа е била отчупена, оставяйки само мозъчната обвивка, след което е била завъртяна, за да се образува предната част на главата на „извънземното“.

Whose bones were used to assemble the so-called ‘humanoid reptiles’? How did a humble llama was turned into a reptiloid? Who bit off the fingers of an ET chi...

„Сравнението показва, че черепната кухина на рептилоидите пасва перфектно на черепната кухина на ламата. Разположението на обонятелните канали, вътрешното ухо, мозъчните полукълба и малкия мозък съвпада точно с тези в черепа на ламата", казва Соколов в своя документален филм в YouTube от 2021 г.

Странностите не свършват с това. Според изследователите бедрената кост в един от екземплярите е човешка, но е обърната, а другата бедрена кост е тибия от долната част на човешки крак. Това би направило невъзможно „извънземното“ да ходи. Няколко от пръстите също са обърнати.

 

Какво отговори Мосан?

 

Той заяви, че е разочарован от реакцията на учените и уфолозите.

Райън Грейвс, бивш пилот на ВМС на САЩ, който през юли заяви, че броят на НЛО е бил „много подценен“, присъства, за да чуе първоначалните твърдения на Мосан пред мексиканския Конгрес. Но по-късно той каза, че е "дълбоко разочарован от това неубедително представление".

Междувременно д-р Бенитес предупреди скептиците, наричащи „откритието“ измама, да имат предвид, че техните твърдения могат да унищожат делото на живота му. Той предизвика учените да вземат проби от предполагаемите извънземни тела и да извършат свои собствени изследвания.

Кога и дали това ще стане обаче, предстои да видим.

 


Разследване

Министърът на културата на Перу Лесли Уртеага каза, че нито една научна институция в южноамериканската страна не е идентифицирала останките, показани в мексиканския конгрес, като нечовешки и постави под въпрос как екземплярите са напуснали Перу.

„Министерството на културата образува наказателно дело. Ще поискам информация относно факта на изземването на тези предмети от предиспанската епоха“, каза тя за Мосан и неговите съучастници.

 

Ключови думи:

НЛО, извънземни