Quantcast

Медия без
политическа реклама

Давид на Микеланджело коства работата на училищен директор заради "порнография"

Флоренция покани ученици от Флорида да видят произведението на място

28 Март 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Давид от Микеланджело е една от най-известните скулптури в историята на Западната култура.

Училищна директорка в американския щат Флорида е била принудена да подаде оставка, след като родител се оплакал, че на шестокласници е показвана порнография, съобщи Би Би Си. Оплакването е породено от урок по ренесансово изкуство, в който на учениците е показана прочутата статуя на Давид от Микеланджело.

Емблематичната скулптура е една от най-известните в историята на Западната култура. Урокът включвал също изучаване на две картини - "Сътворението на Адам" на Микеланджело и "Раждането на Венера" на Ботичели. Един от родителите обаче се оплакал, че тези материали са порнографски, а други двама заявили, че е трябвало да бъдат предупредени за урока преди провеждането му.

Директорката на класическото училище в Талахаси Хоуп Карасакия обяви, че е подала оставка, след като училищният съвет ѝ дал избор или да напусне доброволно, или да бъде уволнена. Тя добави, че не знае причината, поради която ѝ е бил поставен ултиматумът, но предполага, че е свързан с оплакванията от урока.

В четвъртък губернаторът на Флорида Рон ДеСантис разшири обхвата на закон, който забранява на държавните училища да преподават сексуално образование и полова идентичност. Учителите, които нарушават закона, са заплашени от "временно отстраняване или загуба на лиценза за преподаване".

Музеят във Флоренция, в който се намира статуята на Давид, покани учениците и учителите от Флорида да отидат и да разгледат произведението. Директорът на галерията в Академията за изящни изкуства заяви, че директорката на американското училище заслужава поощрение, а не наказание, съобщи Би Би Си.

"Да преподаваш епохата на Ренесанса, без да показваш Давид - безспорен символ на изкуството и културата на тази историческа епоха, няма никакъв смисъл", смята Сесил Холберг, директор на галерията в италианския град.

Още по темата