Медия без
политическа реклама

Доброволци от Амстердам не желаят да участват в изборите

Причината е, че партиите изпращат хора, които не могат да четат и пишат на български език

Илияна Кирилова

Доброволците от 1-ва и 2-ра СИК в Амстердам не искат да участват в изборите на 2 април. Това заяви за БНР Елица Йорданова, председател на сдружение ''Българско образование и култура'', основател на Български културен и информационен център в Амстердам, координатор на СИК. 

Причината за протеста на 13-те доброволци от Амстердам е ''тенденциозна намеса в работата'', тъй като политическите партии изпращат членове на СИК, които не могат да четат и да пишат на български език. Елица Йорданова подчерта, че не става въпрос за една определена партия, а за всички. "По закон партиите могат да предлагат членове на СИК. Но се изпращат хора без представа как се правят избори. Намесата тази година е безпрецедентна. Били сме свидетели на такива хора - не могат да четат, не могат да пишат'', каза Йорданова. И допълни, че се е случвало да има хора, с които дори комуникацията на български език е трудна.

В Амстердам обикновено гласуват около хиляда души, а през годините Елица Йорданова е уачствала в образуването на много секции. ''Изключително болно ми е да видя как такава работеща и добре смазана машина се унищожава'', каза Йорданова. ''Имали сме хора от партии, които, след като започва броенето на гласовете в края на изборния ден, казват, че си тръгват. Така се нарушава протоколът на секцията. Те нямат право да напускат, но ние нямаме власт да ги спрем. Става въпрос за хора, които почти не могат да разговарят'', разказва Йорданова.

Не само в Нидерландия стават такива куриозни случки. ''Случва се навсякъде, не в една държава или в една секция'', каза Йорданова. Тя заяви, че изборите в чужбина са много популярни, партиите обръщат внимание на това, че хората гласуват, и ''изведнъж секционните избирателни комисии стават привлекателни''. Йорданова каза, че хората с които би трябвало да работят на изборите на 2 април, все още не са известни.

 

Още по темата