Медия без
политическа реклама

Жена на 82 години ще излети в Космоса

01 Юли 2021
Уоли Фънк се чувства в добра форма въпреки своите 82 години
Гардиън
Уоли Фънк се чувства в добра форма въпреки своите 82 години

Жената пилот Уоли Фънк, на 82 години, ще се присъедини към Джеф Безос този месец в първия космически полет на компанията на милиардера „Blue Origin“, съобщиха от компанията.

Пътуването е закъсняло с 60 години за Фънк Тя е една от групата "Меркурий 13", първите жени, обучени да летят в космоса от 1960-1961 г., но изключени поради пола си.

На 20 юли тя ще стане най-възрастния човек, който някога е политал в космоса. Те ще бъде на борда на кораба New Shepard заедно с Безос, брат му Марк и още един пътешественик.

Братята Безос и Фънк, която беше и първата жена инспектор на Националния съвет за безопасност на транспорта и посланик на добра воля, ще се присъединят към неназования победител в търг, на който плати 28 милиона долара за още едно място в машината.

След като излетят от пустинята в Западен Тексас, пътуването ще продължи 10 минути, четири от които пътниците ще прекарат над линията на Карман, която маркира граница между земната атмосфера и космоса.

Първият полет на „Blue Origin“ с екипаж идва в контекста на остра конкуренция в областта на частното изследване на космоса - със „SpaceX“ на Илон Мъск и „Virgin Galactic“, основана от британския милиардер Ричард Брансън. (АФП/БГНЕС)

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата