Quantcast
Южна и Северна Корея подновиха общуването | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Южна и Северна Корея подновиха общуването

969
 БГНЕС
Южнокорейският полковник Йон Мун-сик се ръкува със своя колега от Северна Корея Ри Йонг-су на военната демаркационна линия.

Северна и Южна Корея възстановиха горещата комуникационна линия, която бе прекъсната от Пхенян миналия юни, предава Би Би Си. Според президентския кабинет на Южна Корея лидерите на двете страни са се договорили да възстановят доверието и да подобрят връзките между Сеул и Пхенян.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун са разменили множество лични писма от април до сега, добави изпълнителният офис и официалната резиденция на южнокорейския президент Синята къща.

"Съгласно споразумението, постигнато между висшите лидери, северът и югът взеха мярка за повторна експлоатация на всички междукорейски линии за връзка, считано от 23:00 ч. на 27 юли", заяви официалната агенция KCNA на Северна Корея. ''Лидерите се съгласиха да направят голяма крачка във възстановяването на взаимното доверие и насърчаването на помирение", се добавя в изявлението.

Представители от двете страни са разговаряли по телефона в продължение на три минути, според южнокорейското министерство на обединението. Министерството добави, че във вторник следобед ще се проведе нов разговор и оттук нататък такъв ще има всеки ден. "Радваме се да разговаряме отново след повече от година прекъсване. Надяваме се, че това носи добри новини за всички корейци", каза говорител на президентския кабинет на Южна Корея.

Връзките между двете страни се подобриха през 2018 г., когато президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се срещнаха три пъти. Подобряването в отношенията обаче бързо се разпадна.

БГНЕС припомня, че на 9 юни миналата година Пхенян блокира всички комуникационни линии с Южна Корея в отговор на неразрешено изпращане на балони с предизборни листовки от активисти на южнокорейска неправителствена организация през границата. Пхенян разглежда тези действия като враждебен акт, нарушаващ двустранните мирни споразумения. За отмъщение бяха прекъснати всички телефони в постоянния междукорейски офис за връзка, включително комуникационния канал между военните на север и юг, както и горещата телефонна линия, свързваща сградата на Централния комитет на Корейската работническа партия и резиденцията на президентът на Република Корея. Малко след това Северна Корея взриви междукорейския офис близо до границата, който бе построен с намерението да помогне на двете страни да комуникират.

Още

Северна Корея изстреля две ракети, а Южна Корея - една

15.09.2021

Обновена

314
КНДР се похвали с успешни изпитания на нов тип крилати ракети

13.09.2021

Обновена

1084
Северна Корея отпразнува 9 септември нощем

09.09.2021

3554