Quantcast

Медия без
политическа реклама

Виена се обиди от упрека, че плаща "кървави пари" на Путин за газ

Австрийските власти привикаха представителя на ЕК в страната Мартин Зелмайер заради тези думи

08 Септ. 2023
Мартин Зелмайер е представител на ЕС в Астрия

Виена привика представителя на Европейската комисия в страната Мартин Зелмайер, след като той упрекна Австрия, че продължава да купува руски газ с "кървави пари". Изпълнителният орган на ЕС също се разграничи от коментарите, като ги нарече "достойни за съжаление и неуместни", съобщи АФП. 

Австрийските и руските газови връзки датират от десетилетия, а австрийските експерти в областта на газовата промишленост настояват, че руският газ ще продължи да бъде от решаващо значение за страната въпреки войната в Украйна.

Представителят на ЕК Мартин Зелмайер съобщи, че на събитие във Виена в сряда е заявил, че е "изненадан", че в Австрия не е имало протести с искане страната да намали допълнително вноса на руски газ.

"О, Боже мой, 55% от австрийския газ продължава да идва от Русия", казал Зелмайр според австрийската информационна агенция АПА. "Кървави пари се изпращат в Русия всеки ден със сметката за газа", добавил германският дипломат. Австрийското външно министерство съобщи в четвъртък, че е призовало Зелмайер.

Зелмайер беше един от най-близките сътрудници на предишния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Наричаха го “Чудовището от Берлемон” заради голямото му влияние върху работата на Юнкер и цялата Еврокомисия

Европейската комисия също поиска от Зелмайер да "докладва незабавно за инцидента в Брюксел", според говорителката на комисията Дана Спинант. "Комисията се разграничава от достойните за съжаление и неуместни изявления, направени от ръководителя на представителството в Австрия", се казва в нейното изявление.

Това се случва на фона на настояванията на комисията страните-членки на ЕС да намалят или да се откажат от потреблението си на руския газ. Преди нахлуването в Украйна Австрия внасяше 80 % от своя газ от Русия. Според правителствени данни през юни този дял е бил 60 %. OMV, в която австрийската държава притежава 31,5 процента, има договор за закупуване на газ от Газпром до 2040 г. Правителството заяви, че иска да се освободи от руския газ. Австрийските компании продължават да развиват бизнес в Русия.