Медия без
политическа реклама

Стратег на Тръмп е арестуван за измама с мексиканската ограда

20 Авг. 2020
ЕПА/БГНЕС

Бившият главен стратег на американския президент Доналд Тръмп - Стив Банън, е арестуван и обвинен за измама в големи размери, съобщават световните агенции, цитирани от bTV.

Според АП той и още трима са измамили стотици хиляди участници в онлайн кампания за събиране на средства за изграждане на стената по границата с Мексико - едно от големите предизборни обещания на Тръмп.

"След като многократно са уверили дарителите, че Брайън Колфадж, основател и лице на "Ние строим стената", няма да получи и цент, подсъдимите потайно са създали схема, за да прехвърлят стотици хиляди долари на Колфадж, с които той да финансира разточителния си начин на живот", коментира действащият главен прокурор на САЩ в Южен Ню Йорк Одри Строс.

Според разследващите лично до Банън са стигнали около $1 млн.

Освен обвинението за заговор за извършване на измама, замесените са обвинени и в заговор за пране на пари. За всяко от двете ги грози затвор от по 20 години, според в. "Уолстрийт Джърнъл".

С днешна дата "Стената на Тръмп" е готова едва на около 10%, като строителството ѝ беше съпътствано от големи скандали както около самата концепция на съоръжението, така и по отношение на качеството и цената му.

66-годишният Банън е влиятелна фигура в американските консервативни среди. Той е създател на медийната платформа "Брайтбарт Нюз", която е с най-голям принос за популярността на т. нар алтернативно дясно – идеология, която комбинира консерватизъм, национализъм, либертарианство в адаптирана за по-младата аудитория форма.

След победата на Тръмп през 2016 г. стратегът влезе в неговия екип в Белия дом, но през август 2017 г. напусна, а година по-късно влезе в конфликт със самия президент заради публикувани в книга критични коментари за обкръжението на държавния глава.

Стив Банън опита да рестартира кариерата си на политически стратег с турне в Европа в подкрепа на местните националисти и консерватори в навечерието на евровота. В голямата си част тази инициатива претърпя неуспех.

Един от известните цитати на Банън гласи следното: "Гневът и страхът са това, което води хората към урните за гласуване. Демократите нямат значение. Медиите са истинската опозиция и начинът да се справим с тях е да заринем периметъра с боклуци."

Още по темата