Медия без
политическа реклама

Социалистите спечелиха убедително изборите в Португалия

Избирателната активност бе най-висока от 15 години насам

31 Яну. 2022
Партията на досегашния премиер Антониу Коща ще има пълно мнозинство в новия парламент и ще управлява самостоятелно.
БГНЕС/ЕПА
Партията на досегашния премиер Антониу Коща ще има пълно мнозинство в новия парламент и ще управлява самостоятелно.

Социалистите спечелиха изненадващо убедително предсрочните парламентарни избори в Португалия. Партията на досегашния премиер Антониу Коща ще има пълно мнозинство в новия парламент и ще управлява самостоятелно, а не както допреди 3 месеца - в коалиция, обобщава БНР. Изборите бяха предизвикани от разпада на управляващата лявата коалиция заради разногласия за бюджета.

За социалистите са гласували близо 42%. Това означава, че те ще имат 117 депутати в 230-местния парламент. Досега имаха 108. На второ място останаха социалдемократите с 28 на сто, а до трета политическа сила се изкачи крайнодясната формация "Шега", която удвои своя резултат. Изборите преминаха при избирателна активност над 50 процента, най-високата за последните 15 години.

Такава убедителната победа на социалистите не беше очаквана. В последните дни от кампанията социологически проучвания показваха топяща се разлика между тях и социалдемократите. 

Докато в щаба на социалистите скандираха "Победа", лидер им - бивш и бъдещ премиер Антониу Коща  каза: "Това беше победа на смирението, на доверието и победа за стабилност. Португалците показаха червен картон на политическите кризи, показаха желанието си за стабилност и сигурност". "Възложена ни беше ясна задача - да обърнем страницата на пандемията и да мобилизираме всички сили за възстановяване и просперитет на страната", заяви още Коща. По думите му абсолютното мнозинство "не означава абсолютна власт, не означава да управляваш сам. Това е повишена отговорност за управление с всички и за всички португалци".

Заради съкрушителната разлика между водещите две партии лидерът на изгубилите социалдемократи Руи Риу намекна, че ще подаде оставка. "При пълно мнозинство на социалистите аз не мога да обоснова с какво ще съм полезен начело на нашата партия", каза той.

С реторика против корупцията, за национално достойнство и с претенцията, че са антисистемен играч, популистите от "Шега" значително подобриха резултата си, като  спечелиха 12 депутатски места, а досега имаха едно.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата