facebook
twitter

Чужбина

Сноудън: Тръмп и Фейсбук искат тотален контрол

671
ЕПА/БГНЕС
Едуард Сноудън

Бившият служител на американските тайни служби Едуард Сноудън заяви пред редица немски медии, че възходът на политици като американския президент Доналд Тръмп и премиера на Великобритания Борис Джонсън или пък на деснопопулистки формации като "Алтернатива за Германия" не бива да се възприема като "временно отклонение от политическите норми". "Политиците и предприемачите навсякъде по света разбраха, че могат да използват технологии, за да влияят на света в още по-силна степен", каза Сноудън в интервю за сп."Шпигел". Той предупреди, че демократични движения като това в Хонконг могат да бъдат задушени от тайните служби.

Според него техническото развитие в интернет представлява и опасност за всеки отделен човек. "В света на тоталния контрол, в който се наказва всяко нарушение на закона без изключение, всички хора биха се оказали престъпници", отбелязва Сноудън пред в."Зюддойче цайтунг". Той настоява да бъде сложен край на "масовото събиране на данни". И това се отнася не само за тайните служби, а и за концерни като Фейсбук и Гугъл. Като начало би трябвало на всеки притежател на смартфон ясно да му се покаже до каква степен се следи всяко негово действие. "А ако никой не разработи някаква алтернатива, самият аз ще го направя", заканва се Сноудън пред "Шпигел".

"Ако Германия реши да ме приеме, това вече няма да се третира като враждебен акт спрямо САЩ, защото имат добри отношения", каза Сноудън пред вестник „Ди Велт". Той обвини Германия и Франция, че до момента не са предприели нищо по неговия въпрос. "Аз с удоволствие бих приел политическа защита от Германия и Франция и бих подал молба за убежище в някоя от двете страни. Но правителствата се постараха да намерят причини, за да не ме допуснат", каза той. "Ако някога прочетете, че съм паднал от някой прозорец във висока сграда, трябва да знаете, че съм бил бутнат", предупреди той.

През 2013 г. бившият сътрудник на американските тайни служби предостави на медиите секретни документи за масовия шпионаж, извършван от американската АНС и от нейния британски аналог - Центъра за правителствени комуникации. Оттогава той живее в Русия. На 17 септември в поне 20 страни излиза от печат книгата на Сноудън, озаглавена Permanent Record.

Все още няма коментари

Още

Мексико приюти падналия от власт Моралес

13.11.2019

63
"Роснефт" поема контрола над венецуелската нефтена компания

17.10.2019

4431 48
Тръмп предложил да се стреля в краката на мигрантите

02.10.2019

1278 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×