Quantcast

Медия без
политическа реклама

Северна Корея се готви да изстреля първия си шпионски сателит

18 Май 2023
БГНЕС
Посещението на Ким Чен Ун в спътниковото съоръжение бележи първата му публична изява от 28 дни насам. Той беше придружен от дъщеря си, която тази година е присъствала на няколко събития заедно с баща си.

Северна Корея се готви да изстреля първия си шпионски сателит, предава БГНЕС. Новината идва, след като на 16 май Ким Чен Ун беше забелязан да инспектира производството на военни разузнавателни сателити в Националната администрация за аерокосмическо развитие на страната. Посещението подсказва, че противоречивото правителство може скоро да изстреля първата си космическа ракета след приблизително седем години.

Според Yahoo! News устройството е предназначено за наблюдение на силите на САЩ и техните съюзници в Азия. По време на посещението си Ким заяви, че шпионският спътник на Северна Корея е отговор на "ескалиращите конфронтационни действия" на "американските империалисти и южнокорейските марионетни злодеи". Не е посочена дата за изстрелването. Възможно е обаче страната да планира да изпревари Южна Корея преди изстрелването на нейната космическа ракета "Нури" на 24 май.

Посещението на Ким Чен Ун в спътниковото съоръжение бележи първата му публична изява от 28 дни насам. Той беше придружен от дъщеря си, която тази година е присъствала на няколко събития заедно с баща си. Появата му съвпада с предстоящата среща на лидерите на страните от Г-7 в японския град Хирошима, като между другото се очаква на срещата на върха на Г-7 да бъдат разгледани няколко теми, включително опасенията за сигурността, повдигнати от Северна Корея.

Въпреки че Съветът за сигурност на ООН забрани на страната да извършва тестове на балистични ракети, Северна Корея твърди, че има право да осъществява гражданска космическа програма за изстрелване на спътници. САЩ и техните съюзници изразиха загриженост, че технологията, разработена за космическата програма, може да бъде използвана за подобряване на възможностите за балистични ракети.

 

Ключови думи:

Ким Чен Ун, Северна Корея

Още по темата