Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сана Марин загуби битката за премиерския пост във Финландия

Тя бе критикувана от опозицията заради управлението на държавните финанси

03 Апр. 2023
consilium.europa.eu
37-годишната Марин стана най-младият премиер в света, когато пое ръководството на социалдемократите през 2019 г.

Премиерът на Финландия Сана Марин загуби битката за поста, след като лявоцентристката Социалдемократическа партия, чийто лидер е Марин, беше изместена на трето място. Финландските консерватори спечелиха изборната надпревара.

Въпреки че преговорите за съставяне на правителство ще бъдат дълги и трудни, пише Би Би Си, лидерът на най-голямата партия традиционно получава първия шанс да сформира коалиция за получаване на мнозинство. Това обаче означава, че четиригодишният мандат на Марин като премиер на Финландия е към своя край.

Новият лидер на Финландия ще бъде натоварен със задачата да доведе до край членството на страната в НАТО, след като миналата седмица Турция най-накрая одобри молбата на Хелзинки за присъединяване към военния алианс след месеци отлагания.

Какво се случи по-рано?

Избирателните секции във Финландия бяха отворени днес, а социологическите проучвануя сочат, че настоящият премиер на страната Сана Марин ще се изправи пред тежка битка, за да остане на власт.

Окончателно проучване за обществената телевизия Yle подрежда на първо място консервативната Национална коалиционна партия (NCP) с 19,8%, крайнодясната националистическа Партия на Финландия с 19,5% и Социалдемократите на Марин (SDP) на трето място с 18,7%.

37-годишната Марин стана най-младият министър-председател в света, когато пое ръководството на социалдемократите през 2019 г. и успешно преведе страната през ковид пандемията и до ръба на членството в НАТО, отбелязва в. ''Гаридън''.

Докато Марин беше възхвалявана в международен план за прогресивните си политики, включително за правата на транссексуалните, тя се сблъска с критики у дома заради огромните публични разходи на коалицията, припомня Си Ен Ен. Правителството ѝ отдава голямо значение на финансирането на обществени услуги като здравеопазване и образование, за да осигури икономически растеж. Но опозицията я обвинява, че не успява да овладее финансите на страната. Това идва в момент, когато се очаква Финландия да изпадне в рецесия. Според Финаландската банка, страната е изправена пред проблеми, които се наблюдават по целия свят - енергийна криза, изострена от войната на Русия в Украйна и повишаване на разходите за живот.

Който и да спечели изборите, ще трябва да сформира коалиция от няколко партии, за да спечели мнозинство в парламента. Преговорите обаче може да се окажат трудни. Марин отхвърли възможността да състави правителство с Партията на Финландия, като я заклейми като ''открито расистка'' по време на дебат през януари. 

 

Ключови думи:

Сана Марин, Финландия

Още по темата