Quantcast

Медия без
политическа реклама

РС Македония обвини в расизъм шефа на българския клуб в Битоля

12 Дек. 2022

Обвинение за разпространение на расистки и ксенофобски материали е повдигнато срещу президента на Българския културен клуб "Иван Михайлов" от Битоля Люпчо Георгиевски.

Георгиевски трябва да се яви в прокуратурата в Битоля на 16 декември. В противен случай той ще бъде доведен принудително, пише в призовката на прокуратурата, изпратена в началото на декември.

Българският клуб "Иван Михайлов" бе създаден преди три години, а официално беше открит през април тази година. Само десетина дни след откриването входната врата бе запалена, а като извършител бе обвинен певецът Ламбе Алабаковски.

Преди близо два месеца македонската Комисия за защита от дискриминация реши, че клуб "Иван Михайлов" дискриминира и тормози борците от антифашисткия Фронт за национално освобождение (НОБ), македонския народ и етнически общности.

Комисията препоръча на сдружение "Иван Михайлов" да отстрани в 45-дневен срок всички неприемливи елементи в името, устава и програмата, които предизвикват тормоз. Както и да премахне от страницата си във Фейсбук всяко спорно съдържание, което предизвиква безпокойство, свързано с личността и ролята на Иван Михайлов.

Още по темата