Quantcast

Медия без
политическа реклама

Президентът на САЩ пристигна на посещение в Белфаст

Визитата е по повод на 25-ата годишнина от мирното споразумение от Разпети петък

12 Апр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън пристигна в Белфаст, откъдето започва 4-дневното му посещение на остров Ирландия, съобщи БНР.

Визитата е по повод на 25-ата годишнина от мирното споразумение от Разпети петък. Ето защо първата му спирка е столицата на Северна Ирландия – Белфаст.

Британските медии разпространиха кадри от летището, където по тъмно и влажно време Джо Байдън бе посрещнат от британския премиер Риши Сунак.Освен разговори със Сунак, Байдън ще произнесе реч по повод на годишнината в новооткрито крило на Ълстърския университет в Белфаст.

Доста противоречиви бяха сведенията дали той ще има среща с представители на северноирландските политически партии, но по последни сведения от Белия дом, официално няма насрочени такива. Посещението на американския президент е помрачено от факта, че провинцията няма функциониращо правителство след като преди година Демократичната юнионистка партия отказа да участва в подялбата на властта в знак на протест срещу Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговията с ЕС след Брекзит.

Би Би Си коментира, че все пак има вероятност Байдън да разговаря с някои от лидерите на партии преди речта му в университета, но това в никакъв случай няма да бъде официален ангажимент. По-късно следобед Джо Байдън ще потегли за Република Ирландия като мине през места, които са свързани с ирландските му корени.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?