Медия без
политическа реклама

Полицията в Гърция разби мащабна мрежа за трафик на мигранти

Бандата е реализирала приходи от поне 9 млн. евро

01 Апр. 2023

Полицията в Гърция съобщи, че е разбила мащабна мрежа за трафик на мигранти с участието на голяма група трафиканти, която се е занимавала и с подправяне на документи, съобщи БГНЕС, цитирайки „Катимерини”.

Общо 41 души са били арестувани в Атина, Солун и Илиа, Западна Гърция. Срещу тях са повдигнати множество обвинения, включително за притежание на оръжие и наркотици. Други 55 души се издирват.

Бандата е имала лидер и заместник, 25 фалшификатори на документи, не само на лични карти и паспорти, но и на тестове за Ковид-19, бордни карти и други документи, разказаха от полицията. Специални 28 лица са отговаряли за транспортирането и придружаването на мигранти, други 7 души са отдавали под наем апартаменти или къщи. Имало е и "разузнавачи", които са търсели заинтересовани мигранти. 15 лица, които са управлявали приходите, а десетки други са вършели различни, по-дребни задачи.

Членовете на бандата са превеждали пари чрез системата "Hawala", определяна като неформална система за плащане във валута. Къщите, които бандата е използвала за настаняване на мигранти, са били рекламирани в социалните медии. Мобилните телефони на бандата били регистрирани на фалшиви имена, а комуникацията се осъществявала с кодове, гласи полицейското разследване.

Мигрантите плащали по 4000 евро за документи за пътуване плюс 4000-10 000 евро за транспорт до страни като Австрия, Хърватия, Франция, Босна, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Португалия и Швеция.

Обичайният маршрут на транспортиране включвал пешеходно преминаване от Турция в Гърция, транспортиране с леки и товарни автомобили до Атина, Солун и други места, престой в Гърция с помощта на фалшиви документи за пребиваване; транспортиране до албанската граница, преминаване на границата пеша или с превозни средства и оттам до Черна гора, след това до Босна или Сърбия към страните от ЕС.

Членовете на бандата са предоставяли подробни инструкции за управление на парите, закупуване на храна и други стоки от първа необходимост и избягване на полицията в различните държави.

Последното плащане варира от 1250 до 4000 евро за завършване на последния етап на прехвърлянето до страна от ЕС.

Само в Атина полицията е открила 12 апартамента, използвани от бандата и 80 мигранти, чакащи да бъдат транспортирани. Те ще бъдат депортирани.

Полицията е открила и 21 магазина, използвани като част от мрежата "Хавала", и 5 места за подправяне на документи, в които е открито сложно оборудване.

Полицията твърди, че бандата е транспортирала най-малко 2322 мигранти, които са платили минимум по 4000 евро за всеки, а много от тях са платили много по-високи суми. Престъпниците са фалшифицирали над 8000 документа, за които мигрантите са плащали по 500 евро.

Полицията оценява приходите на бандата на повече от 9 милиона евро.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

трафик, мигранти, Гърция

Още по темата