Медия без
политическа реклама

Поддръжниците на Навални няма да имат право да участват в избори

11 Май 2021

Очаква се следващата седмица руският парламент да обсъди законопроект, с който да забрани на членовете на "екстремистки" организации да участват в избори, предаде АФП. Забраната ще обхване и поддръжниците на руския опозиционер Алексей Навални, както и руснаците, които са подкрепили политическите щабове на опозиционера, както и Фонда за борба с корупцията и създадения по-късно Фонд за защита на правата на гражданите.

 В края на април най-голямата опозиционна организация в Русия ''Щабовете на Навални'' се появиха в базата данни за терористични и екстремистки групи на Руския държавен финансов надзор. Това означава, че банковите сметки на организацията ще бъдат блокирани, а членовете ѝ нямат право да организират протести и предизборни кампании. Ако не се съобразят със забраните, ги грози затвор.

Василий Пискарьов, ръководителят на руската парламентарна комисия за разследване на чужда намеса, заяви, че законодателната власт трябва да предприеме бързи действия, за да одобри законопроекта, забраняващ на членовете на "екстремистки" организации да се кандидатират за депутати. Очаква се промените да влязат в сила преди парламентарните избори през септември, предава БГНЕС.

Пискарьов допълни още, че този закон не е предложен само и единствено заради ''Щабовете на Навални'', а основната му цел е да защити руския суверенитет. ''Нека да си отговорим на един прост въпрос: Искате ли вашите интереси да бъдат представени в парламента от някой, който говори на езика на омразата, който иска да унищожи страната, който е срещу хора от друга националност или вяра?'', каза той.

Регионалната мрежа е основана по времето на президентската кампания на Навални през 2018 г., въпреки че тогава на опозиционера му беше забранено да се кандидатира. 

Прокуратурата в Русия забрани дейността на щабовете на Алексей Навални дни преди решението на руския съд дали да обяви политическата организация на опозиционера за "екстремистка", с което членовете ѝ ще бъдат заплашени със затвор, пише "The Guardian".

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата