Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пакетът "Мобилност" раздели ЕП и ЕК

Климатичните цели на Брюксел не могат да се смесват с правилата за камионите, категорична е шефката на транспортната комисия в ЕП Карима Дели

19 Дек. 2019
Пресслужба на ЕП
Председателката на транспортната комисия в ЕП Карима Дели е категорична, че пакетът "Мобилност" не може да се обвързва с климатичните цели на ЕС.

Климатичните цели на новата Еврокомисия не могат да се смесват с пакета „Мобилност“, заяви председателката на транспортната комисия в Европарламента Карима Дели (Франция) в интервю за БНР. Тя коментира решението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен да поиска допълнителна оценка на разпоредбите, според които камионите трябва да се връщат на 8 седмици в страната, в която е регистрирана фирмата, както и на ограниченията за комбинираните транспортни операции. Брюксел иска да види как те ще повлияят върху Зелената сделка, която е приоритет на новата ЕК. Говорителят на институцията Стефан де Керсмекер поясни в сряда, че ЕК ще бъде готова с оценката си, преди законодателният процес по пакета "Мобилност" да е приключил.

"Ако председателката на ЕК иска наистина да задейства Зелената сделка, трябва да наложи евротакса за тежкотоварен транспорт, план за съживяване на жп транспорта, както и всички инструменти, които намаляват въглеродните емисии на превозните средства и по-точно камиони с нулеви емисии. Тогава реално ще можем да говорим за Зелена сделка.  В един текст, в който се говори за социални условия и условия на труд на наемните работници, не може да се намесват и въглеродните емисии“, категорична е Карима Дели. Днес предстои заседание на Съвета на ЕС, на което трябва да бъде потвърдено споразумението, и ако това стане, следващата стъпка е одобряването му от транспортната комисия в ЕП. Това се очаква да стане в края на януари.

Евродепутатката припомня, че едва преди няколко седмици бе постигнато споразумение между ЕП, ЕК и Съвета на ЕС по пакета "Мобилност", който се обсъжда от май 2017 г.  ЕП шест пъти гласува текста, а и страните членки имаха разногласия по въпроса. Транспортните правила противопоставиха  Франция и други страни в богатата част на ЕС с България, Румъния, Латвия, Полша, Унгария и Литва, които се обявиха против тях. "Виждате колко време отне всичко и затова смятам, че е крайно време пакет „Мобилност“ да влезе в сила", е мнението на Дели.

Председателката на транспортната комисия в ЕП не отрича правото на недоволните от пакета "Мобилност" държави да заведат дело в Съда на ЕС, както заплашват няколко държави, между които и България. „Но трябва да се има предвид, че решенията на съда отнемат време, а ние не разполагаме с време, за да оставим празно юридическо пространство за условията на труд и сигурността на пътя", заяви още Карима Дели.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?